[Pep Forn] Cultura col·laborativa

No Comment

D’uns anys ençà, acadèmics, gurus empresarials, centres d’estudis, opinadors…, etc. ens parlen de la cultura col·laborativa, en contraposició a la competència ferotge, com una manera més sostenible de progressar, com una fórmula en la qual tots els participants en un projecte hi surtin guanyant i ningú hi perdi.

En època de crisis, especialment en un sector tan castigat com la cultura, aquestes idees agafen força i es veuen com una de les vies que poden permetre la seva supervivència, malgrat l’escassetat de recursos materials.

Plantejaments innovadors que, a vegades, se’ns volen presentar com d’un altre món, pura retòrica anticrisi o amb exemples de terres llunyanes quan, en realitat, s’estan duent a terme al costat de casa.

Parlem de ‘Suite Vivace’. Un projecte de col·laboració entre entitats culturals amb el segell creatiu de Terrassa que es va començar a gestar fa més de dos any enrere. Un projecte que té tant d’espectacle de circ on es fa un repàs de la història d’aquesta disciplina artística i de les músiques que l’han acompanyat durant el temps, com de concert de música amb números de circ que serveixen de nexe d’unió.

A l’empara del Centre Cultural, en un moment on aquest equipament buscava obrir-se a nous públics, crear complicitats amb les entitats, implicar-se amb la vida cultural de la ciutat i fugir de l’etiqueta d’elitista, es va proposar a la Banda de Terrassa i a la companyia Circ Pistolet, vinculada a l’Associació Tub d’Assaig 7.70, la creació coral d’un espectacle de grans dimensions. Dues entitats amb una qualitat contrastada en les seves respectives disciplines, amb una dinàmica creixent i amb les que es anaven mantenint altres col·laboracions.

Un projecte ideat també per donar sortida professional a artistes locals i oportunitats a músic amateurs terrassencs, molts d’ells en formació, per progressar en les seves carreres.

Un gestació lenta per la dificultat de posar d’acord amb l’objectiu, però sobretot en el calendari de tots els participants, unes 70 persones entre músics i artistes de circ.

Un projecte on tots han hagut de posar de la seva part per poder rebaixar despeses sense rebaixar qualitat. Un projecte que ens fa sentir orgullosos als terrassencs de la capacitat creativa de la nostra ciutat, però sobretot de la capacitat de les nostres entitats per generar projectes il·lusionants, pretensiosos, amb voluntat d’aprofitar sinergies i d’arribar més lluny.

Una lliçó pràctica del fet que, amb voluntat, perseverança i treball, la suma de les diversitats ben aprofitada, pot enriquir, i molt, el resultat final.

Parlem molt de cultura col·laborativa i no sempre sabem portar-la a la pràctica. Aquest és un molt bon exemple del qual entitats, polítics i gestors n’hem de prendre bona nota.

Per finalitzar, als que estimeu la cultura us aconsello que no us perdeu l’espectacle. I pels artistes, molta merda.

Josep Forn

Regidor del Grup Municipal ERC-MES

Related Articles

Deixa un comentari