L’Ajuntament treballa amb Inipro, empresa vinculada a contractacions municipals irregulars

No Comment

El consistori manté un contracte d’adjudicació amb l’empresa Iniciatives i Programes (Inipro), implicada en delictes per presumptes contractacions irregulars per part d’ajuntaments controlats pel PSC en diversos municipis de l’àrea metropolitana, els quals estan sent investigats per la justícia.


Moltes sospites esquitxen el PSC des de fa mesos en l’anomenat ‘Cas Inipro’, que relaciona ajuntaments de municipis de Tarragona i Barcelona on el partit governa, i que han adjudicat nombrosos contractes públics a aquesta empresa. El que és segur, a la vista dels diversos casos que ja estan als tribunals, és que Inipro és una empresa estretament vinculada al PSC, i que ha rebut adjudicacions milionàries per part d’ajuntaments socialistes, com ara Tarragona, Viladecans, Cornellà, Montcada i Reixac i Palau-solità i Plegamans.

En el que és fins ara el cas més sonat, a Tarragona fins a onze imputats se’ls relaciona amb delictes que inclouen malversació, tràfic d’influències, suborn, prevaricació i alteració de preus en subhastes públiques. Gustavo Cuadrado, mà dreta de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros (PSC), va ser detingut el passat gener en l’anomenat ‘cas Inipro’, per contractacions irregulars el 2010. Tal com indica l’informatiu Crític, l’Ajuntament de Tarragona va contractar la companyia mitjançant un procediment negociat sense publicitat, sense una competència real entre diverses empreses, a banda que el contracte no podia prorrogar-se durant els anys 2011 i 2012 com es va fer, i mostra que en el projecte es van contractar militants del PSC.

Pel que fa a Tarragona, va ser la CUP qui es personà com a acusació particular, gràcies a la denúncia dels mateixos treballadors de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona per una licitació sospitosa a Inipro que es remuntava al 2010. L’octubre del 2015 es produïren escorcolls policials a les dependències del consistori tarragoní. Seguidament es practicaren les detencions i les investigacions que a dia d’avui encara continuen.

josep felix ballesteros Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, imputat en el ‘cas Inipro’

Encara més recentment, el mes de maig, el tinent d’alcalde i secretari local del PSC a Viladecans, Joaquín Guerrero, va ser detingut i posat en llibertat provisional, també per adjudicacions a Inipro. Posteriorment va dimitir dels seus càrrecs. Des de fa mesos les sospites per un cas de finançament il·legal del partit apunten als municipis controlats pel PSC de tota l’àrea metropolitana de Barcelona i els de l’anomenat cinturó roig. De fet, el ‘cas Inipro’ resta sota secret de sumari. L’esquema detectat a Tarragona, en què l’administració atorga un contracte a Inipro mitjançant un procediment negociat sense publicitat en el qual es pot posar en dubte que existeixi una competència real entre els licitadors, s’ha repetit en altres consistoris.

Presumpte finançament irregular del PSC

Iniciatives i Programes (Inipro) va néixer el 1990 a Viladecans, encapçalada per Ricard Campàs Romà, que milita al PSC, també detingut. Campàs, director general de l’empresa, va presentar-se a les eleccions de 1988 al Parlament per les llistes socialistes a la demarcació de Lleida. Amb el temps, la societat s’ha convertit en la matriu d’un grup empresarial en què també hi figuren companyies com Itinere Serveis Educatius i Educare XXI. Aquestes tres societats s’han emportat contractes públics de diversos ajuntaments encapçalats pel PSC: fins el 93,3% dels diners públics que ha obtingut el grup empresarial des del 2007. Crític parla de fins a 105 contractes amb ajuntaments del PSC, equivalents a 40 milions d’euros, mentre que l’empresa s’ha adjudicat només 14 (3’4 milions) d’ajuntaments on no mana el partit socialista. Ja el 1999, l’empresa fou investigada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya arran d’una adjudicació per part de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

A Terrassa, el contracte que manté l’Ajuntament amb Inipro finalitzarà el desembre de 2016, per realitzar serveis d’acció socioeducativa per a joves estudiants en centres d’ensenyament secundari, pel qual l’empresa rep una licitació de 70.180 €. Aquest ha estat el segon contracte de l’Ajuntament de Terrassa amb Inipro.

Per la seva banda, l’agrupació municipal de Ciutadans qüestiona aquesta actuació i reclama l’aplicació de mesures que «garanteixin la transparència i la bona gestió en la contractació pública”. En una nota de premsa rebuda, segons paraules del seu regidor David Aguinaga, “els ciutadans tenen dret a preguntar-se per què l’ajuntament està treballant amb una empresa que està sent investigada pels contractes subscrits” en diversos municipis controlats pel PSC.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari