El present i el perill del futur de les pensions, a debat

No Comment

Les pensions es troben en el centre del debat, i es percep que estan en més perill que mai. Diverses entitats n’estan convençudes de la problemàtica al voltant del tema, del futur proper que ens espera, i volen difondre el risc que suposa, no només per als actuals pensionistes, sinó també i encara més, per a la gent jove i adulta que ho arribarà a ser. Estudis recents ho corroboren: el 34% de les llars de l’estat espanyol sobreviu gràcies a una pensió, segons dades de l’INE referides als pressupostos familiars de l’any 2015. Vist el panorama, el col·lectiu dels Iaioflautes de Terrassa han dut a terme dues trobades per abordar i tractar la qüestió. La primera fou el passat el passat 8 de juny, en el centre Cívic Francesc Macià. El passat dilluns, el torn va ser al Centre Cívic Montserrat Roig, co-organitzat amb l’AV Ca n’Anglada.

Una de les dades aportades ja és prou eloqüent i preocupant: l’any 2011, la caixa del fons de reserva de la Seguretat Social comptava amb 66 mil milions d’euros; el març de 2016, estava en 32 mil milions – «i encara han tret 17 mil més recentment». A això és referí Ramon Franquesa, economista i membre de la Marea Pensionista, que també va participar en la primera xerrada. I que es va mostrar rotund en la seva anàlisi. Afirmà que estem patint «un atac sistemàtic a les pensions públiques, per part del sector financer i de les grans empreses». Segons l’expert, des de fa anys estan «abaixant salaris i privatitzant tot el sector públic». Són receptes que arriben directament des de la UE i que els estats apliquen submisos. I ho fan a través de missatges fal·laços, el més flagrant, segons l’economista, que «vivim més anys i per tant s’ha de retallar per poder mantenir les pensions». Franquesa considera que aquí s’oculta una gran mentida, ja que ara treballa el doble de gent que fa 50 anys, per tant les pensions són sostenibles, «us volen fer creure les seves mentides».

pensions cc montserrat roig2 A l’esquerra de la taula, Ramon Pla de CCOO, i al centre, Ramon Franquesa de la Marea Pensionista. Foto: AV Ca n’Anglada

Per desgràcia, en opinió de Franquesa «actualment la capacitat negociadora dels sindicats ha minvat molt». A més, els grans mitjans de comunicació privats «fan de corretja de transmissió de les idees que ens volen fer creure, ja que tenen deutes amb els bancs i els hi pertanyen». I els mitjans públics, transmenten aquestes idees com a mal menor o com si no hi hagués cap altre alternativa.

Crida a la mobilització contínua des del carrer, «amb votar cada quatre anys no hi ha prou, hem d’estar al darrera»

Entrant més en detall, Franquesa assegurà que els grans capitalistes no paguen impostos, i s’han inventat mecanismes per no haver de pagar-los, ja sigui a través dels paradisos fiscals («el primer paradís està a la Unió Europea, a Luxemburg»), o amb fórmules com les Sicav que els serveixen per tributar a l’1% els seus beneficis empresarials. «Un sistema fiscal que grava els treballadors i eximeix les empreses», sentencià Franquesa.

El sistema privat de pensions és una altra estafa, i posà com a exemple els EEUU, on la gent s’ha quedat sense pensions arran de la crisi de les subprimes, i ara han de fer petits treballs precaris per poder sobreviure. Cal un control polític sobre els bancs. així les coses, Franquesa no dubta en que “ens faran tornar al segle XIX”.

L’economista ressaltà en la seva intervenció els objectius de la Marea Pensionista, i que volen fer extensius a la ciutadania. D’una banda, lluitar contra la data de jubilació als 67 anys. No obstant, segons l’expert, no esperen que la gent treballi tant i arribi tan lluny, sinó «prejubilar-nos als 50, ja que amb la reforma laboral surt més barat a les empreses acomiadar la gent i contractar  joves en condicions més precàries».

I feu una crida a la mobilització contínua des del carrer, «amb votar cada quatre anys no hi ha prou, hem d’estar al darrera», especialment de les opcions que considerem més vàlides, “no els podem deixar sols, han de sentir l’alè del carrer”.pensions cc montserrat roig1

Volen privatitzar el sistema de pensions públic

Per la seva banda, l’altre convidat a la xerrada, Ramon Pla, com a tècnic expert en el sistema de pensions del sindicat CCOO, començà dient que el sistema públic de pensions a Espanya és dels millors del món, i coincidí també en que busquen privatitzar-lo. Recordà que a causa de l’atur generat des de l’anomenada crisi, s’han ingressat 15 milions menys a la caixa única del fons de pensions. Llavors, «on va la la riquesa que diuen s’està generant?», es preguntà Pla, «a les empreses de l’iBEX35». «Hi ha prou diners!», defensà Pla, però passa que «el 84% d’allò que ingressa Hisenda ve de les rendes del treball, mentre que el 16% restant ho aporten les empreses». De nou aquí, proposà que es persegueixin l’economia submergida i els paradisos fiscals. A més, Pla recordà que el PSOE “fou el primer en congelar les pensions, el 2010”.

Una altra de les solucions és que “a través dels impostos s’han de recuperar els guanys empresarials”. “No s’entén que el PIB espanyol hagi augmentat el 83% en els darrers 30 anys, i les pensions només un 6%”. Igual que no s’entén, apuntava el sindicalista, que «un directiu prejubilat del BBVA rebi una pensió de 4.700 euros al dia».

Miquel Gordillo

 

Related Articles

Deixa un comentari