AV Can Palet: Buscant ‘sortides’, urbanístiques i socials

No Comment

Primera festa major de barri, al mes de març, la celebració anual més important de la convivència veïnal ha anat trobant formes i continguts que responen a les noves realitats socials, al nou veïnatge i les noves problemàtiques i circumstàncies en temps de canvis gentantins. En aquesta perspectiva treballa i intenta avançar també l’associació veïnal.


Amb el temps, la part més reivindicativa del moviment veïnal es va anar reduint”, afirma en Manuel Àvila, president de l’AV de Can Palet; “és normal, els problemes que hi havia: enllumenat, carrers sense asfaltar, canalitzacions… demanaven solucions urgents i empenyien a la mobilització”. Constata els grans canvis de les darreres dècades, tant pel que fa als equipaments i infraestructures urbanes com a possibilitats de participació ciutadana en els processos de decisió política, i que en general han estat positius, “però hi ha una passivitat gran, costa molt mobilitzar”, lamenta.

“Vivim en una situació semblant a la resta de barris de la ciutat”, opina en Miguel Hidalgo, expresident de l’associació i actual secretari de la junta, “crec que cal canviar el xip i veure que ara les coses no són només en relació amb l’asfalt sinó que hi ha problemes socials, com veiem amb l’aigua, serveis, habitatge i pobresa, entre altres; són més socials i menys urbanístics”, assegura, “tot i que arrosseguem encara dels urbanístics”.

AV Can Palet, Pere  cruixent, Miguel Hidalgo, Manuel Avila juliol 2016 Pere Cruixent, Miguel Hidalgo i Manuel Àvila, de la Junta de l’AV Can Palet . Foto: PV

Efectivament, a l’AV esperen notícies del DUSI (programa europeu de Desenvolupament Urbà, Sostenible i Integrat), i eventual finançament d’intervencions al barri en una línia similar al conegut Pla de Barris que va tenir lloc a Ca n’Anglada i La Maurina. Ara, “molt concretament”, afegeix en Manuel Àvila, han debatut amb l’Ajuntament i altres entitats del Districte 3 una partida de 83.000 euros pel conjunt, que en aquest cas vol dir 8 barris.

Tot i la diferència de població s’ha arribat a un acord de distribució “més o menys equitatiu en el qual es va aconseguir quasi que tothom estigués d’acord. Can Palet és bastant més gran i poblat, però tampoc podem pressionar massa, i comprenem que les necessitats d’un barri de 1.000 habitants també s’han d’atendre i poden ser tan importants com les nostres”. Arribarà per arreglar el parc per a infants de la plaça davant el centre cívic i equipament de so per al teatre i altres activitats que diverses entitats realitzen allà.

En tot cas, allò que els preocupa de debò, subratlla en Manuel, és que al barri, “de geriàtrics no n’hi cap, ni privats ni públics, ni centre de dia, res”. La població envelleix i “fa anys que ho reclamem, tenim una proposta registrada”, matisa en Miguel, en recordar que en el seu dia, fa anys, a l’Ajuntament els van dir que els correspondria un geriàtric i un casal de gent gran. De fet, fins i tot hi havia proposta de lloc, declara en Pere Cruixent, tresorer de la junta, “al parc Vallparadís, que en estar acabat hi ha llocs, concretament a un espai a tocar del carrer Morella”.

Estan a la llista d’espera. Tenen molt en compte que enmig hi va esclatar la bombolla immobiliària, però mantenen la reivindicació. Així com, de més ample abast, la de resoldre els “problemes de mobilitat de Can Palet, que té molts carrers d’entrada però pocs de sortida”, relata en Manuel, “sempre ho hem demanat, des de temps immemorials…”.

Recorda Miguel, actiu a l’AV des de fa més de 20 anys, una proposta d’accés directe cap al Doré des de la conflucència de Wilson i Navas de Tolosa, amb una avinguda passant pel Segle XX, sense haver d’entrar a la carretera de Montcada. Avui, “en resposta a aquestes peticions només hem aconseguit la passarel·la que uneix el barri del Segle XX amb la biblioteca D3”.

Encara en l’àmbit d’urbanisme, en Manuel vol deixar constància d’un fet que, creu, mai ha estat prou reconegut a l’AV tot i la importància de la seva intervenció: quan la construcció del parc de Vallparadís es va quedar parada en el pont del Gall, la gent de Can Palet decidí anar buscar les AV de Segle XX i Can Jofresa per demanar el perllongament fins el punt actual; “vam lluitar i vam aconseguir que el parc s’estirés”, afirma en Manuel Àvila. “Això, en el seu moment no ho vam publicitar, però és quelcom que sempre hem tingut en ment”. Clar que, matisa, “és cert que vam trobar l’alcalde i el regidor adequats, i sintonia de les entitats veïnals”.

Les escombraries en l’agenda immediata

Parlant de problemes i reivindicacions a peu de carrer, també a Can Palet hi ha molta preocupació per la deficient recollida d’escombraries. “Veiem que no només al barri, sinó per tota la ciutat la recollida està molt malament”, alerta en Manuel, “és un veritable problema que necessita solució urgent”. Aquest tema l’estan tractant en el marc de la campanya de la Federació (FAVT), explica en Miguel, “som solidaris amb la campanya per una Terrassa més neta”.Imatge #TerrassaNeta

Han fet reunions al barri i s’adheriren a la taula, recentment. De fet, tenen en agenda per després de les vacances una participació més activa en la discussió i la mobilització. En reunió bilateral amb l’Ajuntament i Ecoequip ja van plantejar el desacord amb la política de recollida feta, al temps que apunten el “principal culpable: no els veïns sinó l’empresa”, afirma en Manuel, al temps que denuncia el maquillatge d’estadístiques per “quedar bé a la foto”. En reunions amb l’empresa, explica, “ens donen dades cuinades, comparatives amb ciutats de la comarca buscant quedar sempre per sota la mitjana i quedar bé”.

En tot cas, sembla que la pressió ja estaria donant resultats. Al menys, segons informa el secretari de l’AV, l’Hidalgo, a la resolució del darrer ple municipal sobre el tema “s’estan cenyint a coses que plantejàvem des de les AV, com per exemple que el mateix personal d’Ecoequip fes d’inspector; i com premiar el portar a la deixalleria de materials. A veure si és veritat”.

Una altra qüestió que consideren molt greu és la no replantació de l’arbrat urbà, un problema que dura temps i que es va agreujar amb la tristament famosa ventada. L’ajuntament, tot i així, sembla absent o esperant.
En relació amb la convivència al barri, en Manuel Àvila afirma que “n’hi ha hagut, com arreu, problemes puntuals, però no hi ha cap conflicte generalitzat o latent”. Una situació que desmenteix rumors i estereotips en un dels barris amb major índex de població nouvinguda, l’AV té col·laboració amb entitats com ara l’associació Amal, integrada en la Federació d’Associacions Islamistes de Catalunya, que participen en les festes majors i amb la qual es fan actes conjunts.

A diferència d’altres associacions veïnals, una qüestió que preocupa és la manca de participació del jovent. En aquest punt, el president de l’entitat, confessa sense matisos que la situació està “molt malament, no participen, si algú ens ho explica escoltarem amb gust”. Això, tot i que tenen un vocal responsable de l’àrea de joves i esports i que hi ha col·laboració amb l’esplai del barri i el de Guadalhorce, explica en Miguel, i que “fem conjuntament la Rambla Jove a la festa major, animació infantil i joves, xocolatada popular, cursa popular per a tothom, però sobretot amb molta gent jove, hem arribat a inscriure fins a 400 participants”.

Treball en xarxa

L’associació veïnal intenta donar resposta als nous problemes en els nous temps, en aquests anys que semblen marcar canvis fonamentals a la societat. En Miguel explica que això ho fan principalment participant i com a membres de la FAVT, “mirem de treballar en xarxa, donar-nos suport i servir de ressonància en els barris als problemes polítics i socials, igual que a tot arreu”.

“Treballem amb associacions quan cal”, afegeix i matisa en Pere, “amb gent integrada en grups, xerrem i actuem amb ells, per exemple amb gent de la PAH o altres”, però sempre a partir de la coordinació amb la FAVT.
En aquesta perspectiva es pot entendre que des de fa més de 8 anys, recorda en Manuel, es va plantejar unir entitats a l’AV, com va ser el cas de Dones amb Iniciativa i el grup Gent Gran. Aquí, doncs, enlloc de comissions de treball, encara que no en totes les àrees d’intervenció, a la junta hi ha representants de diferents associacions. En aquest moment obren espai també per l’esplai, un grup que ja havia estat participant abans.

Tant Dones amb Iniciativa com el grup de Gent Gran, a part de la seva participació i coordinació a l’AV tenen vida pròpia i realitzen de forma independent les seves activitats, com és en el cas prou conegut de la campanya de recollida d’aliments que amb el lema Omplim el Rebost, realitza el grup de dones. Pel demés, “ho fem tot entre tots”, explica en Manuel, “abordem en conjunt tots els problemes”. Actualment, la junta està composta per 9 membres, el nombre de persones sòcies de l’AV gira entorn de 200, en un barri de 12.000 habitants.

Pep Valenzuela

Deixa un comentari