L’Esbart Egarenc guanya el Premi Ateneus a la Creativitat Artística amb ‘Trama’

No Comment

‘Trama’ guanya el Premi Ateneus a la Creativitat Artística

Reconeixement a l’espectacle de l’Esbart Egarenc entre 16 candidatures catalanes

Membre de l'Esbart rebent el premi. Foto Rosa Pastor Membre de l’Esbart rebent el premi. Foto Rosa Pastor

L’Espectacle Trama de l’Esbart Egarenc del Social de Terrassa ha guanyat el Premi Ateneus a la Creativitat Artística. El projecte ha quedat primer entre 16 candidatures més de diferents associacions catalanes. El segon premi ha estat per la iniciativa Cultura a les Places de l’Ateneu Popular de la Fuliola, el tercer l’ha guanyat Viu un estiu especial amb un pessebre excepcional, de la Societat “La Torre” de Les Gunyoles. A més del reconeixement, el premi anava acompanyat d’una dotació econòmica de 1.500 euros.

A més d’aquest premi també s’han donat les categories d’Integració Social, Jove, Proposa!, Mitjans de Comunicació, Capacitat d’Innovació, Foment de la Participació i Votació Popular. Els Premis Ateneus posen en valor la tasca que duen a terme es entitats que treballen dia a dia voluntàriament en l’àmbit comunitari i cívic de Catalunya. Aquesta era la 27ena edició.

Trama, creada per Natàlia Trullàs i Jordi Comas l’any 2001, és un reflex de la societat a la Terrassa industrial de principis del segle passat. Després de la iniciativa de l’Ajuntament de Terrassa de recuperar el “modernisme terrassenc” l’Esbart Egarenc va concebre la idea de crear un espectacle de dansa que parlés de la indústria tèxtil a la ciutat. Des de llavors, Trama ha estat representada una quinzena de vegades, no tan sols a la ciutat sinó també a altres teatres de Catalunya i fins i tot a Portugal.

Trama

“Trama:Conjunt de fils que van de vora a vora entrellaçant-se tot formant un nou teixit?O és ordir, tramar, lligar fil per fil, peça per peça, una part de la història de Terrassa?Terrassa ha estat sempre una gran ciutat industrial, fils, trama i teixit formen part de latradició oral de la nostra gent.

Tot teixint la roba els terrassencs hem tramat la nostra història.Històries anònimes de dones, homes, nens…Ten recordes quan ens llevàvem a les 5 de la matinada per anar a la fàbrica?De festes poques, Nadal, Festa Major i para de comptar!Però les xerinoles que fèiem quan veníeu les del sud!Ni petons ni abraçades, tot era mal vist…Ni hospitals ni mútues ni seguretat social.Els fills els paríem a casa i, si et descuides, a davant del teler…Érem gent més viva, més alegre, amb poc en teníem prou…Allí et vaig conèixer… allí et vaig dir sí!Vora el foc encongits, les mans rugoses de tant treballar, les cames arronsades sota lafaldilla d’una taula de braser…Records, enyorances, alegries, tristors…és part de la nostra història, la de la Terrassa Industrial.La de carrers estrets i foscos,la d’un teler a cada portal.Resignació, il·lusió, dolor, amor i l’alegria de viure.Tot teixit a ritme de teler.”

Trama Foto Rosa Pastor Trama, Foto Rosa Pastor

Amb aquestes paraules i el soroll eixordador dels telers, l’Esbart Egarenc presenta el seu espectacle de creació pròpia. Trama, creada per Natàlia Trullàs i Jordi Comas l’any 2001, és un reflex de la societat a la Terrassa industrial de principis del segle passat. Després de la iniciativa de l’Ajuntament de Terrassa de recuperar el “modernisme terrassenc” l’Esbart Egarenc va concebre la idea de crear un espectacle de dansa que parlés de la indústria tèxtil a la ciutat. Des de llavors, Trama ha estat representada una quinzena de vegades, no tan sols a la ciutat sinó també a altres teatres de Catalunya i fins i tot a Portugal.

Trama s’inspira en el llegat dels avis terrassencs que han explicat als seus néts com era la vida fa uns anys a la ciutat. Una idea que es vol transmetre també al públic. I és que l’espectacle és apte per tota la família, i dóna l’oportunitat als avis d’explicar als més petits la realitat de la Terrassa industrial que ells van viure.

Deu balls teixits a ritme de teler

Trama, Foto Rosa Pastor Trama, Foto Rosa Pastor

Trama compta amb deu danses de creació pròpia però que mantenen l’essència de l’estil  de l’esbart. Cada una d’elles tracta un tema rellevant de la societat de l’època, des del treball dels infants a la fàbrica, fins als amors censurats del moment. Cada un dels balls té música, coreografia i escenificació úniques, però formen part d’un tot amb la resta de danses. Entre ball i ball, els dansaires posen sobre l’escenari una vertadera fàbrica tèxtil imitant els moviments que feien les màquines de l’època. Un quadre que acabarà configurant el teixit que posarà punt i final a Trama.

Related Articles

Deixa un comentari