Neix l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental per impulsar més cooperatives i més feina de qualitat

No Comment

Promoure la creació de llocs de treball de qualitat, d’empreses cooperatives i fomentar l’economia social i solidària al territori. Són els objectius principals de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès, un espai de trobada i coordinació del cooperativisme, creat arran d’un projecte encetat per la Generalitat, i que compta amb el suport d’altres administracions públiques i de cooperatives i ens de l’economia social arrelades al territori.

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, que es va presentar públicament ahir dimecres al Vapor Llonch de Sabadell, està impulsat conjuntament per l’Ajuntament de Sabadell, el Consell Comarcal del Vallès Occidental i la unió de les Xarxes locals d’Economia Social i Solidària (XES) de la comarca, representades per tres entitats de l’economia social i cooperativa com són l’Associació Can Capablanca de Sabadell, la cooperativa L’Eina de Terrassa i la cooperativa Doble Via de Sant Cugat del Vallès. L’Ajuntament de Sabadell, que va encapçalar la candidatura del concurs públic de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès, exercirà la coordinació d’aquest projecte, el qual té un pressupost assignat de 18 milions d’euros fins al febrer de 2019, entre els 10 Ateneus que s’han creat a Catalunya. Per aquest 2017, el bloc del Vallès Occidental té una assignació total de 215.000 euros.

presentació Ateneu Cooperatiu Valles Occ vapor llonch L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental es va presentar dijous dia 15 al Vapor Llonch de Sabadell. Foto: Ajuntament de Sabadell / Juanma Peláez

La Xarxa dels Ateneus Cooperatius engloba 10 nuclis a tot el territori català. El projecte marca unes fites a aconseguir durant aquest primer any de posada en marxa, que són prioritàriament crear 50 llocs de treball, de qualitat i sostenible, i 30 cooperatives, a raó de 10 per cada un dels tres nuclis de la comarca. El director general d’Economia Social, Josep Vidal, ha destacat el pes de l’economia cooperativa al Vallès Occidental en el conjunt de Catalunya: més de 423 cooperatives, la segona comarca amb més empreses d’aquest tipus. Vidal ha assenyalat que “l’Ateneu ha de contribuir a la generació de riquesa i ocupació i, sobretot, a la transmissió dels valors de justícia social i igualtat d’oportunitats”. Per la seva banca, el regidor de Treball i Empresa de l’Ajuntament de Sabadell, Eduard Navarro, aposta per la “governança compartida i la corresponsabilització en l’assoliment dels objectius que perseguim”. Joan Carles Paredes, vicepresident del Consell Comarcal del Vallès Occidental, l’altra administració implicada, manfiestà que “donaran suport en tot allò que puguin en la promoció del cooperativisme”.

Punt d’Informació a Terrassa

La XES  (agrupacions d’entitats i persones per impulsar l’economia social i solidària) serà clau en l’impuls de les accions en el territori. Del nucli de la XES de Sabadell, la Núria Rigol mencionà la propietat col·lectiva, la gestió democràtica i la responsabilitat social com a valors fonamentals del cooperativisme. “Volem desenvolupar eines i que perdurin, més enllà de quan acabi aquest projecte”, tot resaltant les dinàmiques de col·laboració que es generin amb ajuntaments i administracions.

botomalarrassa

Xesca Corzo, en representació de la XES Terrassa i la cooperativa de serveis educatius l’Eina, esmentà els objectius marcats, que passen per realitzar una diagnosi de l’economia social i cooperativa al territori, accions de suport i acompanyament a la creació i desenvolupament de cooperatives i societats laborals i inserció laboral en empreses de l’economia social i cooperativa, la promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals dirigides a les associacions i SCP. Altres objectius són la promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals per a la continuïtat d’empreses i entitats properes al tancament d’activitat, actuacions per conèixer i aprendre els models d’empresa cooperativa destinada a joves estudiants i professorat de cicles formatius de formació professional de grau superior i universitaris, i també facilitar eines, recursos i suport necessari per a la creació i transformació en cooperatives i societats laborals destinat a prescriptors i professionals de l’àmbit de les assessories i gestories.

El nucli de l’Ateneu Cooperatiu de Terrassa donarà cobertura també als municipals colindants: Castellbisbal, Matadepera, Rellinars, Ullastrell, Vacarisses, Viladecavalls i la mateixa Terrassa, on ja funciona el punt d’informació dels dilluns de l’Economia Social, a l’Ateneu Terrassenc. La intenció a nivell local, apuntà la Xesca, és igualment la de fomentar les experiències arrelades al territori. Per això, es pretén crear un portal virtual que generi sinèrgies entre cooperatives, i també promoure cooperatives d’habitatge, així com els horts comunitaris, amb molta presència a la nostra ciutat.

“No ens enganyem, l’economia social és poc coneguda, necessitem fer una campanya de difusió i sensibilització potents”, deia Nino Ramírez, de la XES Sant Cugat, tot proposant accions “per ser molt propers al territori, a través de fires, jornades, i xerrades a instituts”. La borsa de treball es planteja com un portal d’ocupació que generi interacció entre oferta i demanda.

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental compta amb el suport dels Ajuntaments de Sant Cugat, Sant Quirze del Vallès i Terrassa, així com de les següents associacions i cooperatives:

Acció Cultural Sant Cugat, Associació Banc d’Energia, Associació Cal Gorina (Castellar del Vallès), Associació Camp d’Energia de l’Economia del Bé Comú de Terrassa (EBC Terrassa), Associació cultural SOS Pallassos els Pallassos Perillassos (Sabadell), Associació Ecolnserció (Terrassa), Associació la Ruda amics de Can Deu per a l’agricultura ecològica (Sabadell), Associació Sant Cugat cap a l’Economia Social, Solidària i Sostenible (Sant Cugat), CIPO SCCL (Sabadell), Cooperativa Coop57, SCCL, DRAPAIRES D’EMAÚS S.COOP (Sabadell), Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (Comarca), Fiare Banca Ètica – Grup d’Iniciativa Territorial del Vallès (Comarca), GESTCOOP, SCCL (Terrassa), Grup de consum ecològic de la zona Nord de Sabadell, Tocant la Pera (Sabadell), Grup Local de Sabadell Som Energia SCCL (Sabadell), Grup Local de Terrassa Som Energia (Terrassa), Hobest, SCCL, L’Esberla, SCCL, L’Ortigacoop, SCCL (Sant Cugat), LUIKA, SCCL (Comarca), Som mobilitat SCCL, SprintCoop, SCCL (Terrassa), Tracta’m, Xarxa d’Economia Solidària (XES), Xarxa de Producció i Consum del Vallès PIC (Sabadell i Terrassa).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto de grup de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, ahir al Vapor Llonch de Sabadell. MG

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari