Som Energia, la cooperativa d’energia verda que vol reduir el consum energètic

No Comment

Diversos membres de la cooperativa a nivell local expliquen els seus plans de futur en una trobada als ‘Dilluns de l’Economia Social i Solidària’, organitzat per la XES i l’Ateneu Cooperatiu de Terrassa


Des de fa 5 anys, una cooperativa de consumidors pretén crear un model energètic diferent, que sigui alternativa a l’energia que fomenten les grans empreses que ja coneixem i que ens proveeixen l’energia que consumim. De fet mirant xifres, es pot dir que Som Energia ha reeixit en el seu desig, i que és una cooperativa consolidada: més de 33.000 socis i quasi cinquanta mil contractes a tot l’estat.

El passat dilluns, membres del grup local de Som Energia van explicar als assistents en el Dilluns de l’Economia Social i Solidària de la XES de Terrassa la seva proposta, així com plans de futur que es planteja la cooperativa, la qual pren les decisions de manera assembleària entre els seus socis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Santi Martínez explica el funcionament i plans de futur de Som Energia, a la seu de l’Ateneu Terrassenc.

Es tracta d’una companyia comercialitzadora, que compra l’electricitat que factura als seus socis i que aquests consumeixen. Busquen trencar el vincle productor-consumidor final, i proposa un model energètic diferent, en contraposició a les grans empreses que tenen el monopoli elèctric a l’estat.

«Volem ser una alternativa», defensà Santi Martínez, que és el coordinador del grup local de Terrassa. «Per contradictori que sembli, el nostre objectiu és que es consumeixi menys energia, a més que no tenim afany de lucre i el nostre objectiu no és guanyar diners». Per això, una de les estratègies que s’ha fixat recentment la cooperativa és el de consolidar-se com a grup, i no tant el creixement com una prioritat: «es tracta de donar un bon servei als socis i a la societat, ja que som agent de transformació social», afirmà el Santi, que ho resumia dient: «no volem créixer si això significa allunyar-nos dels objectius pels quals ens vam ajuntar».

Som Energia proposa que es redueixi el consum elèctric. Per això, ja està posant l’accent en produir la seva pròpia energia renovable. De fet, inverteix en diverses plantes solars i de biogàs, l’energia de la qual va destinada a proveir als socis de la cooperativa. Una altra tasca que duen a terme és la d’assessorar per realitzar auditories energètiques que persegueixin reduir el consum. «Generem el doble d’energia de la que necessitem», assegurà La Sílvia, una altra sòcia activa en el grup local.

Un model energètic de transformació social

L’aposta transformadora per un nou model energètic de Som Energia passa per l’energia verda, i no per guanyar diners amb el seu consum. «Iberdrola, Gas Natural i Endesa tenen el monopoli de l’energia, actuen com a lobby, i dicten al govern lleis poer posar traves al desenvolupament de les energies renovables», assegurà el Domènec, també soci de Som Energia, en referència a l’impost del sol i d’altres que penalitzen l’autoproducció i l’autoconsum, com ve fent el govern del PP els darrers anys. «Ara només els fem pessigolles, a aquestes companyies, però si els ajuntaments arriben a contractar les seves factures a través de Som Energia, els començarem a fer mal de debò». Reconeixen que s’ha estancat el foment de plantes fotovoltaiques a l’Estat, però confien en què les directrius europees van en favor de trencar aquesta dinàmica, i d’afavorir el foment de l’energia solar i eòlica.

Entre les línies de futur de Som Energia també hi ha de la generar energia verda a nivell local, de proximitat. I de tendir cap a l’autoabastament energètic. En aquest sentit, Generation KHW va en aquesta línia, un projecte paral·lel de persones que s’agrupen, inverteixen uns diners, i autoprodueixen la seva pròpia energia verda. Existeixen uns 60 grups locals a tot l’Estat Espanyol de Som Energia, els quals fan tasques de difusió a través de xerrades i també assessorament. “Ara toca que ens replantegem la nostra feina, tenint en compte l’estratègia de consolidació que ens hem marcat”, reconegué Santi Martínez durant la trobada.

Canviar a una companyia comercialitzadora d’energia verda amb uns quants clics

Formar part de Som Energia és fàcil. A través de la seva web es pot esdevenir soci de la cooperativa, fent l’aportació d’un capital social de 100 euros (reemborsables si es deixa la cooperativa). Ser soci és important, ja que «permet participar en la presa de decisions, just el model cooperativista que volem promoure». El pas a Som Energia no implica cap canvi ni instal·lació, ja que a més, la distribuïdora ha de ser una altra empresa per llei (Endesa en el cas de Terrassa i els municipis de l’entorn). Seguidament es fa el contracte amb la nova comercialitzadora, també a través de la web i amb una factura a la mà. A Terrassa ja són més de 400 socis de Som Energia, als quals Som Energia gira la seva factura elèctrica. Cada soci por tenir fins a cinc contractes amb la cooperativa.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari