Valladolid i Terrassa, front comú en pro de la municipalització de l’aigua

No Comment

Els ajuntaments dels dos municipis signen una Declaració conjunta en què defensen l’autonomia municipal en els processos de municipalització del servei d’aigua que duen a terme, a més de denunciar les ingerències i els intents del govern central del PP per impedir-ho, quan volen impossibilitar que els ajuntaments puguin contractar els treballadors de les empreses privades concessionàries del servei.


Declaració Valladolid-2 Els alcaldes Jordi Ballart i Óscar Puente han signat la ‘Declaració de Valladolid’ per sumar forces en defensa de l’autonomia municipal i el seu dret a municipalitzar serveis públics. Foto: Ajuntament de Valladolid

Els alcaldes de Valladolid, Óscar Puente, i de Terrassa, Jordi Ballart, s’han reunit a l’Ajuntament de la ciutat val·lisoletana per fer pública la “Declaració de Valladolid”, un text conjunt, subscrit per ambdós municipis, però obert a la incorporació d’altres localitats. La declaració es pot llegir completa aquí.

El dos alcaldes constaten en el manifest la seva ferma defensa de l’autonomia municipal i el dret de les ciutats a recuperar la gestió dels serveis públics bàsics per a la ciutadania. La Declaració posa l’accent en la municipalització de l’aigua, procés en què les dues ciutats es troben immerses, a ritmes i terminis diferents i partint de situacions anteriors que presenten similituds i diferències, però amb el mateix objectiu.

La Declaració reclama obertament la retirada de les disposicions existents en els projectes de Llei de Contractes del Sector Públci i de Pressupostos de l’Estat per al 2017 que “perjudiquen l’interès general, limiten l’autonomia municipal i se sotmeten als interessos dels grans grups econòmics que controlen l’aigua a l’Estat espanyol i al món”.

El text recorda que a Espanya, i a la resta d’Europa, “s’estan impulsant amb èxit nombrosos processos de municipalització del servei públic de l’aigua, entre els que destaquen els de ciutats com París, Montpeller, Grenoble, Bordeus, Berlín, Stuttgart, Gènova o Budapest, entre moltes altres”.

botomalarrassa

Les ciutats de Valladolid i Terrassa tenen en comú la reivindicació, per part dels dos ajuntaments, de la sobirania i autonomia municipals per decidir la forma de gestió més eficaç i apropiada dels serveis municipals. A més, els dos alcaldes consideren essencial la gestió pública directa del servei de l’aigua, per oferir el millor servei al millor cost, evitar el seu control per part de grans grups i interessos econòmics nacionals o internacionals, enfortir la seva sostenibilitat, mantenir unes tarifes raonablement baixes i amb mesures socials per a persones i famílies en situacions desfavorables o crítiques, garantir els llocs de treball associats directament a aquest servei i destinar els possibles “beneficis” a la millora del propi servei públic.

En essència, en la declaració se senyala que “el govern del PP pretén, a través de les noves normes en tramitació, impossibilitar que els ajuntaments puguin absorbir els treballadors de les empreses privades concessionàries del servei de subministrament d’aigua”.

D’aquesta manera, sense oposar-se frontalment als processos de municipalització i sota vagues argumentacions sobre l’eficàcia i estabilitat de les administracions públiques, vol bloquejar-los i convertir-los en inviables a la pràctica.

Related Articles

Deixa un comentari