Ramon Rius (Associació d’Amics de la Música): “potenciar la cultura és una qüestió de tots”

No Comment

Hom coneix de sobres el famós Festival de Jazz que empenta la música a Terrassa durant les dues setmanes a finals de març. També existeix tota una programació musical clàssica que l’àrea de cultura de l’ajuntament organitza mitjançant una comissió en què s’organitzen cicles en diferents punts d’importància arquitectònica i històrica de la ciutat. A la vegada, dintre d’aquesta oferta musical, podem trobar diferents alternatives que, durant l’any, duen a terme una sèrie de projectes musicals que els fan formar part de la cultura musical de Terrassa.

Un d’aquests centres que conformen el panorama de l’oferta musical es troba al passeig del Vapor Gran número 17, en el recent creat Centre de les Arts de Terrassa, que alberga al seu interior el CEM (Centre d’Estudis Musicals). Aquest compta amb reconeixement institucional, la qual cosa els hi permet atorgar títols de grau professional, reglats i compatibles a tot l’estat i que forma part de l’esmentada comissió. Una altra branca és l’associació d’Amics de la Música.

El 2011 neix l’Associació, fomentada pel CEM i l’AMPA de l’escola, com a necessitat de promoure la cultura musical arreu de la ciutat amb projectes que pretenen arribar a tot el públic i per tant demanen la participació de la ciutadania. És una associació embrionària que depèn molt del recolzament privat per fer els seus projectes i que estan establint comunicacions amb l’ajuntament per poder construir sinergies que facin possible els seus objectius de promoció cultural i musical.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ramon Rius mostra el penó dels Amics de la Música per a la Fira Modernista.

Fruit de tot això, en Ramon Rius, president de l’associació i professor del CEM, juntament amb altres cinc professors, han format una cooperativa de treball (Edumusic SCCL), per què creuen en la importància dels valors: “conceptualment sempre he cregut que ens hem d’arremangar tots”. Com a cooperativa estan duent a terme uns cicles musicals amb l’Hospital Sant Pau de Barcelona, però encara queda molt camí per fer, quan tot just acaben d’encetar la seva activitat com a cooperativa.

Entre els projectes que realitza l’associació dels Amics de la Música es troba la possibilitat de gaudir com a públic de les masterclass que músics d’arreu del món donen de manera formativa. També realitzen tallers familiars que donen la possibilitat de treballar nens i nenes amb els seus pares i mares.

Altres projectes que han realitzat, com ara el fet de portar la música als diferents barris, il·lustren un problema de base que arrossega la ciutat de fa molt de temps i que en opinió d’en Ramon Rius, reflecteix que encara “hi ha molta feina a fer”

Festival Didó, un altre referent cultural

Ara mateix , l’esdeveniment més rellevant que duu a terme l’associació és el Festival Didó, que en la seva tercera edició ja s’ha consolidat com un referent més de l’oferta cultural egarenca. Parlem d’un festival de música i titelles que durant un intens cap de setmana (enguany es va celebrar del 21 al23 d’abril, amb assistència de sis mil persones), en espais del centre i amb focus al Vapor Gran, ofereix espectacles, tallers de música i titelles de diferents tipus i tècniques, de la mà de músics i companyies titellaires d’arreu de Catalunya, adreçats al gaudi de petits i grans.

Aquesta consolidació els permet pensar en tenir una col·laboració més estreta amb altres festivals culturals referents de la ciutat, com ara el de circ i el Tub d’Assaig, amb qui mantenen una bona relació, i sobretot amb el TNT de teatre. Destaca també la seva vinculació amb els Amics del Vapor Gran, amb el desig de desenvolupar la zona com un equipament cultural de relleu.

En canvi, altres projectes que han realitzat, com ara el fet de portar la música als diferents barris, il·lustren un problema de base que arrossega la ciutat de fa molt de temps i que en opinió d’en Ramon Rius, reflecteix que encara “hi ha molta feina a fer”. El fet que l’associació hagi ofert “concerts gratuïts en diferents barris de Terrassa i la gent no vingui, fins i tot amb entrades regalades!”, fa pensar a en Ramon que hi existeix un greu problema que s’ha de solucionar abans de tot.

botomalarrassa

Com a professor de música, en Ramon, que fa més de trenta anys de la pràctica de la seva professió, veu la necessitat d’una organització multi entitària conjuntament amb les institucions públiques, que lluiti per l’objectiu comú d’arribar a tothom. Hi ha d’haver un treball de sensibilització.

La qüestió per arreglar aquesta situació radica en l’anàlisi profund “d’un problema de base”, i que és que la majoria de la ciutadania encara no participa d’aquesta possibilitat. Trobar les diferents causes que fan que la gent no formi part activa o passiva, com organitzadors o espectadors, de la vida musical de la ciutat.

Segons en explica en Ramon, un altre punt important a treballar està relacionat amb la difusió de la música arreu de Terrassa i en aquest sentit també s’ha de treballar més profundament en l’arrel d’aquesta situació. “Cal que hi hagi una potència informativa, ja que si no poca gent se n’assabenta”, remarca en Ramon, i que s’informi contínuament de l’oferta per aconseguir una consolidació de les alternatives musicals que qualsevol persona pot gaudir en la ciutat.

Segons la visió del president de l’associació, és evident que «falta pressupost però també persones que ho duguin a terme, un pacte entre tots amb un lideratge i valentia, ja que la cultura és una qüestió de tots».

Ana Belén Mesa

Related Articles

Deixa un comentari