[Xavi Martínez] PP, PSOE i Ciutadans defensant les grans elèctriques

No Comment

En el passat ple de l’Ajuntament de Terrassa del 25 de maig, des de Terrassa en Comú vam presentar una proposta instant a modificar el Reial Decret Llei (RDL) 7/2016 amb el qual es regula el consumidor vulnerable d’energia elèctrica, el bo social i les condicions de suspensió del subministrament. Aquest decret es va convalidar al Congrés dels Diputats el passat 31 de gener. Aquest decret, fruit d’un nou pacte entre PP i PSOE, no va ser objecte de debat, ni social ni polític, ni tan sols hi va haver debat sobre la pobresa energètica, del seu abast, de les seves causes i conseqüències. Estem parlant d’un problema que afecta més de 5 milions de persones, un 11% de la població de l’Estat espanyol, i si extrapolem aquestes xifres a Terrassa, estaríem parlant d’unes 23.650 persones que pateixen pobresa energètica. Una pobresa energètica que hauria eradicat garantint els serveis bàsics d’aigua, llum i gas com un dret fonamental de la ciutadania, que hauria d’estar garantit per les diferents administracions públiques.

Però mentre això succeeix, les 3 grans empreses elèctriques es segueixen enriquint amb beneficis milionaris; Endesa, Iberdrola i Gas Natural van guanyar, del 2008 al 2015, 37.000 milions d ‘€ entre Espanya i Portugal. Mentre aquestes empreses són la que tenen les taxes de beneficis més altes d’Europa, els seus clients tenen els nivells de pobresa energètica més alts d’Europa.

botomalarrassa

El principal problema d’aquest RDL és que es carrega de cop el principi de precaució contemplat en la Llei 24/2015 del Parlament de Catalunya, que protegeix a les persones vulnerables dels talls de subministraments i les quals, les empreses no poden fer cap tall sense abans assegurar-se si la persona es troba en aquesta situació. Però a més no considera persones vulnerables a les persones que viuen soles, ni a aquelles unitats de convivència que superin uns ingressos de 399 € / mes, i per evitar el tall, l’Ajuntament haurà de pagar el 50% de la factura, tornant a desviar diners públics a les grans empreses elèctriques. Aquest RDL aprovat per PP, PSOE (i també el PSC) i Ciutadans (aquesta bonica marca blanca), torna a obrir la porta als talls de llum i a deixar a milers de persones i / o famílies a les fosques, i a fer evidents les portes giratòries i el perquè després ministres del govern acaben en els consells d’administració de les empreses elèctriques.

I què preteníem amb aquesta proposta? Doncs que l’Ajuntament de Terrassa, premeu i presenti esmenes per intentar modificar o derogar aquest decret, com ja van fer la setmana passada els Ajuntaments de Barcelona, ​​Madrid, Cadis, València, la Corunya, Còrdova i Saragossa. I que defensi la seva autonomia municipal, exigint als grups parlamentaris que han aprovat aquest RDL, les modificacions necessàries per a garantir els nivells de protecció de la Llei 24/2015, i sobretot mantenint el principi de precaució.

Aquesta proposta de TEC es va aprovar al Ple municipal, tot i els vots en contra del PP i Ciutadans. El PSC va votar a favor, i malgrat els seus intents de tirar pilotes fora, tenen el treball i l’obligació de corregir als seus diputats / es del PSOE i PSC, que van pactar amb el PP i van permetre aprovar aquest Reial decret en favor de les grans elèctriques i contra les persones més vulnerables que no poden pagar la llum.

Xavi Martínez, Regidor de Terrassa a Comú

Related Articles

Deixa un comentari