La celebració del 25è aniversari d’AlterNativa 3 amb el lema “Somriu” va ser un èxit

No Comment

La cooperativa AlterNativa3 va celebrar el passat 10 de juny el seu 25è aniversari amb el lema “Somriu“. Més d’una cinquantena de persones van participar de la diada que comptava amb una agenda programada pensada amb l’estructura de jornada de portes obertes. L’acte es va dur a terme pel matí.

Amb una benvinguda acollidora van realitzar seguidament una presentació de la cooperativa i els seus principis, que en són tres fonamentals: el comerç just, la qualitat de la informació i l’ecologia i medi ambient. Amb aquests pilars, aposten per una creació d’alternatives ecològiques i responsables socialment. Pilars que, després de presentar-se ells i les seves funcions, van referir mitjançant la degustació de cafè i cacau, les quals van anar precedides a càrrec de dos responsables del departament comercial, de l’explicació de què és el comerç just i com s’aplica en les relacions que es mantenen amb els petits productors i com el producte que es conrea i compra és cuidat ecològicament i es cultiva sota els paràmetres del respecte pel medi ambient.

El perquè del comerç just.

En la degustació de cafè, María Fernández va exposar com funcionaven amb les cooperatives productores locals dels llocs d’origen de la matèria prima, on la matèria ha de ser respectada des d’origen sense productes químics, ni pesticides, ni transgènics.

Els petits productors, que s’adjunten en cooperatives per gestionar la seva vida laboral i comptar amb els drets corresponents, conreen sota aquests principis, amb la qual cosa obtenen un preu just pels seus productes en la venda. Aquest pagament just per la compra de matèria primera s’assegura mitjançant un preu mínim que és superior al que les multinacionals paguen als productors. D’aquesta manera, el comerç just estableix un mínim que també s’ajusta als moviments de borsa sempre i quan no baixi d’aquest mínim, ans al contrari, quan els preus en borsa pugen, el preu de la compra i s’adapta als preus reals de mercat.

Per una altra banda, el fet d’ajuntar-se en cooperatives els hi dóna la possibilitat d’opinar, votar i decidir els aspectes de la seva vida laboral, on les dones, que hi participen, també son escoltades i tingudes en compte. Però l’alegria i agraïment que senten d’aquesta participació assembleària mostra el veritable fet de la falta de drets fora del comerç just i que no només és una qüestió retributiva monetària.

Tot i així, el comerç just no compra tota la collita, ja que s’ha d’atenir a la demanda que tenen en els seus centres de venda. Per això segons la Maria Fernández, treballen sempre amb l’objectiu de fer entendre la necessitat de comprar comerç just. Sota aquesta contextualització del producte que s’anava a prendre, el cafè sabia ” a somnis de molta gent” , tal i com va qualificar la Maria.

20170610_131215 Fotografia de la fàbrica i els assistents.

Després d’una pausa per a la degustació dels diferents cafès que manufacturaven, es va procedir la degustació del cacau. En Bernat Carles va ser l’encarregat d’explicar la mateixa relació establerta amb els petits productors de cacau, fent èmfasi que en aquests tipus de relació no hi ha explotació infantil i els nens van a l’escola i tenen el seu temps lliure per gaudir i no més exempts, que un nen en general d’aquí té, de responsabilitats d’acord a la seva edat.

L’acte va finalitzar amb el recorregut per les instal·lacions on es manufacturen els productes i una degustació tant d’aquests com d’altres que es poden trobar allà.

Related Articles

Deixa un comentari