Una part dels “socialistes catalans” vol fer el referèndum per la independència

No Comment

El Moviment d’Esquerres, constituït per una part dels socialistes catalans que en aquests anys de profunda crisi de les marques PSOE i PSC decidiren decidir i no restar més inactius, principalment en relació a la reivindicació coherent dels legítims drets nacionals de Catalunya, afirmen que «els Socialistes catalans volem fer el Referèndum», perquè és una opció lògica i coherent amb la història d’aquest poble i del partit. Recorden que «fa 40 anys, en el Pacte d’Abril per a la unitat socialista a Catalunya es va acordar que aquesta es recolzava en una sèrie de principis coincidents, el cinquè dels quals deia textualment: “El reconeixement del dret d’autodeterminació a les nacionalitats i pobles de l’Estat espanyol”. Aquest protocol d’unitat va ser també ratificat pel Consell federal del PSOE per unanimitat.»

Així mateix, demanen un posicionament de l’alcalde de Terrassa clar i, també, coherent, amb aquesta tradició i amb les declaracions que ell mateix ha anat fent: «Un posicionament que ha de ser polític, no administratiu. Si bé Jordi Ballart afirma en una piulada de twitter que “ell no és ningú per prohibir el dret de vot”, després s’escuda en un informe que demanarà al Secretari de l’Ajuntament per si ha de facilitar o no la celebració del referèndum a Terrassa. Però els ciutadans votem un Alcalde i no pas un Secretari, i en aquest moment transcendent li demanem a l’Alcalde que assumeixi la seva responsabilitat i n’estigui a l’altura.»

botomalarrassa

Text de la declaració pública del MES:

Els Socialistes catalans volem fer el Referèndum per la Independència

Els integrants de Moviment d’Esquerres (MES) som hereus d’en Reventós i d’en Pallach i molts de nosaltres hem treballat amb convicció i lleialtat en el projecte encapçalat per en Pasqual Maragall que el 2003 va anunciar el ferm compromís d’establir una nova relació entre Catalunya i la resta d’Espanya definint un nou Estatut català.

Mirat amb perspectiva, el fracàs d’aquesta iniciativa catalana per transformar Espanya i el trencament, per tant, del pacte constitucional del 1978, ens ha portat a proposar com a sortida allò que els socialistes ja portàvem en els pactes i programes de la transició: el dret a l’autodeterminació.

Efectivament, fa 40 anys, en el Pacte d’Abril per a la unitat socialista a Catalunya es va acordar que aquesta es recolzava en una sèrie de principis coincidents, el cinquè dels quals deia textualment: “El reconeixement del dret d’autodeterminació a les nacionalitats i pobles de l’Estat espanyol”. Aquest protocol d’unitat va ser també ratificat pel Consell federal del PSOE per unanimitat.

El congrés del PSOE d’aquest cap de setmana queda encara lluny d’aquests principis. No n’hi ha prou en dir que Espanya és un estat plurinacional si no se’n deriva la conseqüència que Catalunya és per tant un subjecte polític amb dret a decidir. No et pots quedar a mitges i afirmar que Catalunya és una “nació cultural” sense les atribucions que es deriven del reconeixement de nació sense adjectius.

Tampoc podem posar com a condició que un referèndum no es pot fer si no és pactat. El pacte depèn de dos i, si una de les parts no ho vol, en té prou amb no pactar ni acordar res. I està clar que una de les parts no ho vol perquè seria reconèixer “de facto” a Catalunya com a subjecte polític, com a nació.

Això és el que ens juguem en fer o no fer el referèndum, el nostre reconeixement. I tot el que se’n deriva.

Els socialistes catalans que sempre hem fet causa de la Llibertat i de la Justícia, tant per les persones com pels pobles, no podem fer altra cosa que encapçalar aquest moviment i fer possible contra tots els impediments d’un govern autoritari del PP i els seus aliats una jornada d’esclat de Democràcia.

Aquest és el posicionament que els terrassencs esperem del nostre Ajuntament i del nostre Alcalde. Un posicionament que ha de ser polític, no administratiu. Si bé Jordi Ballart afirma en una piulada de twitter que “ell no és ningú per prohibir el dret de vot”, després s’escuda en un informe que demanarà al Secretari de l’Ajuntament per si ha de facilitar o no la celebració del referèndum a Terrassa. Però els ciutadans votem un Alcalde i no pas un Secretari, i en aquest moment transcendent li demanem a l’Alcalde que assumeixi la seva responsabilitat i n’estigui a l’altura.

I com a Moviment d’Esquerres, com que volem el màxim de Llibertat per Catalunya i un tracte Just, d’igual a igual amb tots els pobles, votarem SÍ en aquest referèndum d’independència per construir un Estat Català en forma de República.

El repte és fenomenal però no el podem defugir.

Coordinadora de Terrassa de Moviment d’Esquerres (MES)

Related Articles

Deixa un comentari