Arriba el judici al mitjà d’informació Crític, demandat per l’empresa Teyco

No Comment

El mitjà digital Crític es troba en ple litigi amb l’empresa Teyco. El motiu, la demanda per danys a l’honor presentada per aquesta empresa arran d’aquest article publicat el setembre de 2015 en aquest mitjà, signat pel periodista Marc Font. La demanda efectuada per  Teyco, vinculada a la família Sumarroca, una de les més investigades pel cas de les comissions del 3%, ascendeix a 405.000 euros. Crític i la seva advocada Carme Herranz, del Col·lectiu Ronda, sol·liciten que es desestimi la demana, ja que consideren que la informació publicada és absolutament veraç.

El proper dimarts 27 de juny se celebrarà al jutjat de primera instància número 27 de Barcelona el judici. Aquest havia de tenir lloc el passat 25 d’abril, però es va suspendre en el darrer moment per una malaltia de l’advocat de Teyco. En l’article, s’expliquen els seus contractes amb la Generalitat de Catalunya.

L’advocada de CRÍTIC, Carme Herranz, afirma que la demanda respon únicament a l’estratègia de Teyco de posar “pals a les rodes” al correcte desenvolupament de la feina periodística. Aquest mitjà es reafirma en què la informació publicada és detallada, veraç i, a més a més, pública: “l’article demandat, obra del periodista Marc Font, està elaborat amb dades de contractació pública disponibles al portal de Transparència de la Generalitat. Teyco és una de les empreses investigades en la presumpta trama de corrupció coneguda com a ‘Cas del 3%’.”

Teyco-740x387

Des del mitjà cooperatiu Crític demanen ajuda, complicitat i col·laboració en aquest afer judicial. Per això estan duent a terme una campanya de difusió per lexarxes socials, amb el hashtag #TeycoVsCrític, de cara a aconseguir que es conegui el cas i per augmentar el suport de cara al judici. Al seu torn, recorden que la millor manera de donar suport és la suma de més subscriptors i subscriptores en el projecte, la qual cosa esdevé bàsica per poder fer front als costos que representen processos judicials com el de Teyco. Un procés judicial suposa inevitablement una sèrie de despeses econòmiques –fins i tot en el cas que la demanda sigui desestimada– que, per a un projecte modest com CRÍTIC, resulten difícils d’afrontar. En aquests moments, els ingressos de les subscripcions suposen el 40% del pressupost del mitjà, i són la millor garantia davant les pressions, i és el que permet fer un periodisme sense pors ni condicionants. Si us animeu a fer el pas, en aquest enllaç us expliquem com fer-ho.

Una indemnització que triplicaria el pressupost de CRÍTIC

El soci fundador i periodista de Crític Roger Palà, manfesta que el reportatge publicat es limita a exposar “el fet objectiu que, entre el 26 de juny de 2014, data de l’escorcoll de la seu de Teyco ordenada per un jutjat del Vendrell en el marc del ‘cas Torredembarra’, fins a la data de publicació de l’article, l’1 de setembre de 2015, la Generalitat havia adjudicat a Teyco els contractes esmentats”. I continua; “Una dada”, continua, “absolutament objectivable a partir de la consulta del registre de contractació pública de la Generalitat. I, segons s’explica en la contesta de CRÍTIC de la demanda, “ho fa sense entrar en cap altra consideració sobre aquests contractes”.

La xifra que demana Teyco a CRÍTIC, 405.000 euros en concepte d’indemnització per danys a l’honor, gairebé triplica el pressupost anual d’aquest mitjà. CRÍTIC sol·licita la desestimació de la demanda i que la família Sumarroca es faci càrrec de les costes derivades del procediment.

Com no podia ser d’una altra manera, des de Malarrassa ens sumem al suport a la causa de Crític, com a mitjà cooperatiu i independent, així com de la llibertat d’una informació rigorosa i veraç, i en contra de les pressions i els xantatges que volen condicionar aquesta tasca informativa.

Related Articles

Deixa un comentari