La Taula de l’Aigua insisteix en reclamar un control ciutadà en la gestió pública del servei

No Comment

L’entitat, que ha lliurat a l’Ajuntament les més de 8.300 signatures recollides en favor de la municipalització del servei, reclama un organisme independent que eviti l’opacitat en la gestió de l’aigua.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA Juan Martínez i Sònia Giménez, de la Taula de l’Aigua.

Contents de què es municipalitzi el servei, però amb el desig que la nova gestió incorpori transparència i control ciutadà, la Taula de l’Aigua ha lliurat al consistori les més de 8.300 signatures recollides en favor de la municipalització del servei. Ho va escenificar ahir dimecres, a través d’una roda de premsa al mateix vestíbul de l’ajuntament, al Raval de Montserrat, en què els hi acompanyaven representats dels grups municipals que donen suport a la municipalització del servei, això és: PSC, ERC-MES, TeC i CUP.

Els representants de la Taula de l’Aigua Juan Martínez i Sònia Giménez, han fet entrega de totes les signatures que han aplegat fins ara, en quasi tres anys de feina de promoció als carrers de la ciutat (la Taula es va posar en marxa a inicis del 2014). Durant tot aquest temps, l’entitat s’ha bolcat a expressar el significat de la fi de la concessió a finals de 2016 i l’oportunitat que s’obria per tal que la ciutat recuperés la gestió del servei. I han explicat a la ciutadania el model que contemplen per disposar a la ciutat un servei d’abastament públic, transparent i eficient. I que trenqui amb l’opacitat d’una gestió en mans privades, com ha estat els darrers 75 anys, en mans de l’empresa Mina-Agbar.

L’acte de lliurament de les signatures ha servit per insistir en els condicionants que com a Taula de l’Aigua consideren fonamentals per obtenir un organisme amb garanties democràtiques. Abans, Juan Martínez ha destacat la feina realitzada els darrers tres anys, “de treball intens en col·laboració amb el teixit associatiu de la ciutat”, i que ha estat “un procés de referència, a nivell estatal i també internacional”, així com els “materials tècnics que s’han elaborat de cara a la concreció d’un servei d’abastament públic”.

Martinez també s’ha referit al posicionament explícit dels grups polítics en favor d’un model de gestió públic, que inclou 20 dels 27 regidors de l’actual ple municipal, i a la important tasca jurídica per part dels serveis tècnics municipals.

Transparència, participació i eficàcia, claus en la nova gestió de l’aigua

Pel que fa al model concret de gestió, el qual s’està elaborant en una comissió (en la qual la Taula de l’Aigua no hi participa, sí que ho fa la Federació d’Asssociacions de Veïns, a través del seu president, Ramon Clariana), l’entitat defensa “l’organisme autònom com el millor model de gestió, i l’aplicació del dret públic davant del privat”, com ha estat fins a la data, de manera que inclogui els “drets socials, laborals, de protecció del medi ambient”.

Durant l’acte, els membres de la Taula han insistit però en la necessitat que es promogui un ens que eviti un model clàssic d’empresa pública que pugui ser procliu a “portes giratòries i amiguismes”. A banda de que estigui lliure de cap mercantilització i negoci. Per això, s’exigeix que hi hagi “representats de la ciutadania en el consell d’administració de l’empresa que es creï”.

En aquest sentit, des de la Taula de l’Aigua sí que celebren, tal com les darreres informacions han apuntat, que es contempli que els rebuts es cobrin com a taxa, i no siguin tarifes com fins ara. Per a la Taula aquest és un aspecte clau, ja que aquest sistema de recaptació “evita el lucre, facilita la transparència i un millor rigor pressupostari”, en paraules de Martínez.

Qüestionament del paper dels organismes econòmics locals

També han aprofitat per carregar contra el paper dels organismes econòmics de la ciutat, els quals van qüestionar la decisió sobirana del plenari de revertir el model cap a una gestió pública. Des de la Taula consideren que aquest posicionament va en contra del bé comú, a la vegada que ha servit per amparar la judicialitaxió del procés que Mina ha dut a terme, en connivència amb les grans multinacionals de l’aigua.

Miquel Gordillo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Juan Martínez (dreta) i Sònia Giménez (esquerra), de la Taula de l’Aigua, lliuren les signatures a Carles Caballero (ERC-MES), Rosa Maria Ribera (PSC), Xavi Matilla (TeC) i Maria Sirvent (CUP), al vestíbul de l’ajuntament.

Related Articles

Deixa un comentari