Isabel Marquès, candidata a la Sindicatura de Greuges

No Comment

Proposada per l’Espai Drets, la FAVT dóna suport a l’exsíndica i crida a trencar el desinterès pel nou procés d’elecció


Des de fa un llarg any i mig està vacant a la nostra ciutat el càrrec de Síndic/a de Greuges de Terrassa. En aquest temps han passat moltes coses, entre elles l’aprovació municipal d’un nou Reglament de la Sindicatura i, d’acord amb ell, la celebració d’una consulta ciutadana per triar al nou Síndic, amb un resultat que va acabar sent anul·lat per irregularitats en la part de votació telemàtica, que va quedar palesa després de la intervenció del Síndic de Greuges de Catalunya, qui va elaborar un contundent informe.

Amb l’objectiu de millorar les deficiències detectades, l’Ajuntament va fer algunes modificacions en el Reglament de la Sindicatura, que van ser aprovades en el Ple municipal del mes de juny. La més important, la creació d’una Comissió de Seguiment, formada per representants de grups polítics, dels consells de districte i sectorials, així com de la Comissió de Seguiment de la Carta Europea de Drets Humans a la ciutat i del Fórum de Síndics de Catalunya, amb l’objectiu de coordinar i fer el seguiment del procés participatiu per a la presentació de candidatures i recollida de suports per a l’elecció de la nova Sindicatura de Greuges de Terrassa.

Sorprèn que no hi hagi més candidates, així com l’aparent passivitat de públic i grups polítics.

Aquesta Comissió es va crear en el mes de juliol i establí el calendari d’aquest procés participatiu, al temps que decidí que la recollida de suports de la ciutadania en favor de les candidatures a la Sindicatura que puguin presentar-se es farà només de forma presencial i en un sol dia, en les oficines centrals de l’ajuntament, en les dels districtes i en algun casal cívic autoritzat. La primera fase de presentació de candidatures a la Sindicatura es va obrir el passat dia 2 d’octubre i acabarà el 14 de novembre.

En aquest mes transcorregut, l’Espai Drets, plataforma social en què participa la FAVT, ha proposat a Isabel Marquès, qui va ocupar la Sindicatura durant 5 anys tot desenvolupant una excel·lent labor, que es presenti com a candidata i opti a l’elecció de síndic, i ella ha acceptat la proposta.

L’Espai Drets ha fet arribar a la nostra entitat, la FAVT, la proposta de presentar a Isabel Marquès com a candidata a la Sindicatura, i la FAVT hem tractat el tema en dues juntes, una extraordinària oberta a totes les AV federades i una altra ordinària. En les dues es va tractar àmpliament el tema i es va decidir posposar la decisió fins a veure si es presentava alguna altra persona candidata que ens fes arribar la seva proposta. Això no ha ocorregut i per això, en la junta ordinària celebrada el dimarts 24 d’octubre, la sra. Isabel Marquès va ser convidada a estar present i exposar el seu programa per a la Sindicatura. Després d’això, la junta va aprovar per votació, àmpliament majoritària i sense cap vot en contra, presentar Isabel Marquès com a candidata i fer els tràmits preceptius a primers de novembre.

Contrastant amb el dinamisme de l’Espai Drets i la FAVT, que han actuat segons el que preveu el reglament de la sindicatura i presentant una candidata, és preocupant que cap altra persona a títol individual ni cap altra entitat hagi presentat candidatura, al menys que se sàpiga fins al moment de tancar aquesta edició, estant en les últimes setmanes del termini establert.

Els síndics de Sabadell, Josep Escartín (esquerra), i de Mollet, Lluís Martínez Camps (centre), moderats per Mariona Tomàs, el passat 27 d’octubre a l’Era de la Masia Freixa.

 

Aquesta aparent passivitat o desinterès s’ha demostrat amb la molt escassa assistència tant de públic en general com de representants de grups polítics, especialment de l’oposició, que es va produir en el primer acte informatiu del procés participatiu, que es va celebrar el divendres, 27 d’octubre a la Masia Freixa, tot i que va ser molt interessant, amb un col·loqui sobre informació general sobre les funcions de la Sindicatura.

Per això, des de la FAVT fem una crida a la participació activa en el procés per a l’elecció de la nova Sindicatura de Greuges de Terrassa, dirigida a tots els partits polítics de l’Ajuntament de Terrassa i a tota la ciutadania, amb l’argument que no es pot entendre la evident implicació en l’actual moment que viu Catalunya que és, en essència, lluitar pels drets de tot tipus, i al mateix temps inhibir-se del procés d’elecció de la Sindicatura de Greuges de Terrassa, figura clau per a la defensa dels drets de tota la ciutadania davant l’Administració.

Ramon Clariana
President de la FAVT

Related Articles

Deixa un comentari

SEGUEIX-NOS A TWITTER