El govern del PSC acaba l’any en soledat i ja no pot aprovar tot el que vol

No Comment

Darrer plenari de 2017, un any convuls en tots els àmbits de la política, també en la local, i que acaba tot i així com va començar: amb un PSC al govern municipal, com sempre, sobrevivint però malgrat la circumstància de trobar-se sol i en minoria. Amb les dificultats que aquest fet suposa i que hauran d’implicar més cintura i diàleg, i algun que altre cop de revés. 

El ple de desembre, el primer presidit pel nou alcalde Alfredo Vega, fou d’aquells curts per allò de realitzar-se el dia 23, tot just començar l’etapa de festes. Va servir per aprovar congelar les tarifes per a l’any 2018 del servei de busos urbans, el qual es manté en 1,45 euros el bitllet senzill. Malgrat el fet, des de l’oposició es considera que aquesta congelació es queda curta i no aprofundeix en una política per «fomentar el transport públic i per una mobilitat sostenible», en paraules de Maria Sirvent (CUP). Entre d’altres aspectes, «no s’adapten les tarifes en funció de la renda». Segons Xavier Matilla (TeC): «no s’ha fet la feina que s’havia de fer, es prorroguen preus simplement». Carles Caballero (ERC-MES) considera que «és injust per als aturats de llarga durada que no s pugui fer extensiva la T-Blanca amb les mateixes condicions que als més grans de 65 anys».

Per la seva banda, el regidor Marc Armengol defensà la mesura i celebrà que «tinguem els preus dels busos congelats des del 2013». “L’Ajuntament fa una aportació de 6 milions d’euros, la meitat, l’altra part se sufraga amb les tarifes. Ho mantenim gràcies a l’increment d’usuaris, que compensa l’interès de costos que pugui haver”, explicà. Malgrat les crítiques, l’abstenció de TeC permeté que s’aprovés la proposta de congelació, gràcies també a rebre el suport per part de C’s.

En canvi, l’equip de govern socialista s’endugué un revés considerable quant a la seva proposta de prorrogar el contracte del manteniment de les marquesines de les parades, la qual no va ser aprovada pels vots contraris de TeC ERC-MES i CUP. L’oposició al·lega que hi ha una contínua improvisació i poca planificació de l’àrea pel que fa a les contractacions públiques que es duen a terme.

El govern pretenia allargar dos anys més el contracte, i «separar el manteniment de les marquesines de la seva l’explotació publicitària», en paraules del regidor Marc Armengol. Caballero, tirant de la seva habitual ironia, no entengué per què aquesta pròrroga no es proposà el 2015, i no ara quan s’acaba el contracte: «l’argument que han donat són els intensos canvis tecnològics en la gestió de la publicitat. Demanem quins han estat aquests canvis de 2015 a 2017».

Més planer en aquest cas es mostrà Matilla (TeC): «vostè passarà a la història com el «pròrrogues», li etzibà al regidor Armengol. «No s’ha fet la planificació política ni la feina bàsica, i això és una situació greu». Per a Sirvent (CUP), «els espais públics no haurien d’estar gestionades per una empresa privada amb un objectiu de negoci lucratiu». La regidora cupaire considerà igualment que l’ajuntament necessita fer més publicitat de les polítiques que està impulsant (mencionà com a exemples l’Ofimape, la municipalització de l’aigua, la masoveria urbana, informar de determinades exempcions d’impostos…) per aprofitar aquestes marquesines, i no posar-les al servei d’aquestes empreses privades». Defensà alhora que l’ajuntament mantingui el seu control per evitar «determinada publicitat de contingut sexista».

Puri Carmona, de la Comunitat Educativa de Terrassa, intervé en el ple de desembre per llegir el manifest l’Escola Catalana no es toca’. PV

D’altra banda, s’ha aprovat inicialment el nou Reglament del Consell Escolar Municipal, el qual ve avalat pel propi Consell Municipal i la comunitat educativa. Anna Rius (TeC) destacà un «procés interessant amb moltes esmenes aprovades, així com una major participació i democratització dels col·lectius en el Consell Escolar». La CUP s’abstingué a aprovar el reglament, ja que considera que el sistema dels consells municipals són poc adequats, atès que «ni tan sols les decisions són de caràcter vinculant, només són consultius», manifestà Sirvent.

D’entre els acords de Junta de portaveus, destaquen l’aprovació per adoptar les recomanacions indicades en la guia dels Drets Humans en la contractació pública; l’exigència a la Generalitat de que garanteixi personal de substitució a l’ensenyament públic, segons proposta de CCOO, i que el PP votà en contra; un compromís per què el programari informàtic pagat amb diners públics estigui sota llicència lliure. Un altre acord consistí en demanar a la Generalitat que de forma immediata s’ampliïn cinc places al Centre de Dia La Pineda, adreçat a joves amb discapacitat intel·lectual. Recentment s’ha exigit l’acolliment de dos joves que no tenien plaça, i s’insta a que es construeixi amb urgència un segon centre a la ciutat, tal com marca un conveni signat ja fa temps, l’any 2006.

Contra l’article 155 i en favor de l’escola catalana

La intervenció ciutadana va venir de la mà de la Comunitat Educativa de Terrassa, amb el manifest ‘L’escola Catalana no es toca’, en què es demanava el posicionament del ple municipal “en contra de la campanya difamatòria d’acusacions d’adoctrinament que s’està fent des d’alguns partits polítics i per part d’algunes personalitats, fets tots ells de caire antidemocràtic i en contra de l’Escola Catalana”. Com que la proposta no va entrar en temps a la junta de portaveus, només hi va haver de forma explícita en el plenari el posicionament del govern municipal. Alfredo Vega expressà al respecte de l’article 155: «pensem que és una mesura no encertada, però està en el marc de la justícia i ho respectem». I afegí com a màxim representant del PSC local: «nosaltres no el volíem, a l’igual que tampoc el que va passar els dies 6 i 7 de setembre quan es van incomplir les lleis fonamentals d’aquest país». Al respecte del text llegit per la Comunitat Educativa, manifestà un total «suport i confiança en la tasca dels docents d’aquest país».

Maria Sirvent se’n al Parlament com a diputada

La de desembre va ser la darrera sessió plenària per a la regidora de la CUP Maria Sirvent, que marxa al Parlament després de les eleccions del 21 de desembre, en què anava com a número 2 a la llista del seu partit per Barcelona. Al final de la sessió, el punt per prendre coneixement de la seva renúncia va significar el seu comiat del consistori. «La trobarem a faltar. La Maria ha exercit una oposició exigent i difícil, sempre en coherència amb les seves idees. Moltes gràcies Maria per l’esperit crític» reconeixia l’alcalde Vega. Els portaveus dels altees grups també van alabar la tasca de Sirvent. Isaac Albert expressà que «persones com la Maria ens fa millor com a persones» li desitjà sort «per desenvolupar la República».

Sàmper la definí com una «política noble», i regidors oposats com González de C’s i Rodríguez del PP també tingueren li adreçaren bones paraules, malgrat les diferències ideològiques. Sirvent agraí la tasca dels tècnics municipals, «amb els quals hem après molt», a banda de d’haver constatat en aquest període que «el marge d’acció política dels ajuntaments és molt limitat, i que calen reconstruccions sistèmiques», tot confiant en què «amb la república, es podrà assolir millor una garantia dels drets bàsics».

 

Related Articles

Deixa un comentari