2017, un any d’intens treball en la defensa dels drets humans per part de la FAVT i plataformes cíviques

No Comment

En l’Assemblea General Anual FAVT, celebrada el 21 de maig de 2017, es va aprovar el Pla de treball 2017, en què destacava, com a objectiu essencial, “lluitar per la Defensa dels Drets Humans i Socials, per una adequada Participació Ciutadana i pel foment de la cohesió social».

Aquests objectius han pres una especial rellevància en la segona meitat del 2017, per la intensitat dels esdeveniments polítics, amb les seves derivades socials, que s’han viscut a Catalunya i que han tingut les conseqüències, de totes conegudes, també en la governabilitat de la nostra ciutat.

En aquestes circumstàncies excepcionals, la FAVT hem tingut un paper actiu, treballant intensament en la defensa dels Drets Humans. Ho hem fet col·laborant amb plataformes que comparteixen aquest objectiu, com són l’Espai Drets per la Defensa dels Drets Humans i Socials de Terrassa, del qual en som membres fundadors, i el Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana, en què també hi som representats.

“Treballem conjuntament amb l’Espai Drets i el Consell d’Entitats per preparar un segon Parlament Ciutadà que tindrà com a base la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans”

Així les coses, a meitat de setembre, vàrem treballar conjuntament amb aquestes plataformes en la redacció i publicació d’un manifest en què es denunciava la vulneració de diversos drets humans, socials i col·lectius, que varen tenir lloc amb les actuacions del Govern de l’estat, per impedir la celebració del Referèndum de l’1 d’Octubre. Aquest es va acabar realitzant malgrat la violenta i desproporcionada actuació dels cossos de seguretat de l’estat.

També a la fi de setembre, i tenint en compte la situació a Catalunya i el fet que Terrassa es trobava sense la figura de la Sindicatura de Greuges (una figura amb funcions molt importants per a la defensa dels drets de la ciutadania), des de feia un any i mig, la FAVT vàrem convocar una junta extraordinària oberta a totes les associacions veïnals federades per tractar dos únics temes: la postura sobre el procés d’autodeteminació proposat a Catalunya, i presentar a Isabel Marquès com a candidata a la Sindicatura de Greuges de Terrassa en el procés participatiu d’elecció del nou Síndic/a.

Les conclusions del debat, que es va perllongar en diverses juntes ordinàries més, van ser que la FAVT no podíem pronunciar-nos sobre el procés d’autodeterminació per les diferències de criteri entre les entitats federades. Respecte a proposar a la Isabel com a candidata, no va haver-hi cap opinió contrària i malgrat això, es va decidir demorar la presentació oficial fins deu dies abans de tancar-se el termini, i fins a aquest moment cap altre candidat s’havia presentat. Com ja és sabut, el 14 de desembre es va fer la recollida de suports presencials de la ciutadania en què la Isabel va quedar en primera posició, amb una clara majoria dels suports emesos.

Reunió de l’Espai Drets el passat mes de novembre.

Pendents de la Síndica de Greuges

Malgrat això, encara no s’ha portat a Ple la proposta per anomenar el nou Síndic, a de Greuges de Terrassa i des de la FAVT reclamem a l’alcalde, Alfredo Vega i als portaveus dels Grups polítics que es faci en el Ple del mes de gener, atès que és urgent que Terrassa torni a comptar amb aquesta figura, defensora dels drets de la ciutadania.
En aquests últims mesos, estem treballant conjuntament amb l’Espai Drets i el Consell d’entitats per preparar un segon Parlament Ciutadà, a celebrar dins de 2018, que tindrà com a base la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la ciutat, i la referència a alguns d’ells com poden ser participació i democràcia, el dret a l’habitatge digne i als serveis bàsics.

Des de la FAVT convidem a participar al debat sobre els Drets a totes les entitats i ciutadania, molt necessari en un moment com l’actual, complicat i difícil, políticament i socialment, de confrontació d’idees col·lectives, en la qual considerem no hi ha una altra solució que fixar com a nexe d’unió la Defensa dels Drets Humans i Socials, en què es busqui prioritzar els aspectes que puguin unir a la nostra societat sobre uns altres que, sent legítims com són tots els drets, puguin contribuir a crear desunió.

Ramon Clariana
President de la FAVT

Related Articles

Deixa un comentari

SEGUEIX-NOS A TWITTER