Llibertat presos polítics, no al 155! (‘Cooperació Catalana’ 415)

No Comment

La cervesa artesana s’ha guanyat un espai important en el país, la producció, oferta i consum no paren de créixer. Però, a més, les cooperatives juguen un paper destacat. «Cervesa artesana, millor en cooperativa» és el títol del reportatge de portada d’aquest número 415 de Cooperació Catalana, la revista mensual de la Fundació Roca Galès.

El canvi d’escala en el sector del cooperativisme agroecològic és l’objecte de l’estudi amb el qual les membres de la cooperativa L’Aresta van guanyar un premi de la Fundació i que resumeixen en aquest número per arribar al conjunt de lectores de la revista. Afirmen: «Mentre que els sistemes cooperatius d’aprovisionament d’aliments agroecològics que hem construït ens han permès proveir-nos d’aliments agroecològic en un moment en què no n’hi havia, donar suport a les iniciatives productives naixents o mantenir un espai de politització als barris i pobles, ara s’estan quedant curts en l’objectiu de fer sostenible la producció i l’extensió del consum al conjunt de la societat per aconseguir sobirania alimentària».

Xavier Ferràs, degà de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic, és l’entrevistat, afirma que «el perill de la intel·ligència artificial no són els terminators, sinó l’atur», al temps que preveu que «l’economia serà cada cop més social». Una entrevista de la Montse Pallarés que cal llegir.

L’Editorial està dedicat a la greu situació de limitació i violació de llibertats que viu el país: «Una dictadura democràtica? Llibertat presos polítics. No al 155!». En aquest número de desembre és l’Alexandrina Altirriba, presidenta del grup cooperatiu TEB, qui respon el «parell de preguntes (que són tres)» sobre cooperativisme. En el recull de notícies realitzat per l’Agnès Giner, destaca l’elecció del nou president de l’Aliança Cooperativa Internacional, l’argentí Ariel Guarco; a més del 45 anys de Col·lectiu Ronda.

L’article de la Confederació de Cooperatives se centra en el paper de les cooperatives com a «empreses del territori»; al temps que l’Anna Sànchez, tècnica de comunicació de la XES, relata i analitza la VI Fira d’Economia Solidària de Catalunya.

Xavier Ferré presenta el darrer llibre d’Ignasi Faura Ventosa publicat per Pagès editors: L’economia social catalana als inicis del segle XX. Cooperació, solidaritat i valors. En Daniel Jover reflexiona sobre alteritat i fraternitat. Finalment, Orit Kruglanski, de COS cooperativa de salut, presenta el mètode Bates, «la solució natural als problemes de la vista».

Pep Valenzuela

Deixa un comentari