Pre-assemblea extraordinària de l’ANC: ‘la punta de llança del procés ha de recaure en la societat civil organitzada’

No Comment


Pre-assemblea· ANC-Terrassa per la Independència

Dissabte 20 de Gener

de 10.00 h a 14.00 h

Centre Cívic de Sant Pere. Av 22 de juliol 337.

El proper dissabte 20 de gener, «conscients que necessitem més temps per debatre temes tan importants com ho són les propostes d’acció que l’ANC hauria de portar a terme i el debat polític del Full de Ruta ANC», des del Secretariat de l’ANC-Terrassa per la Independència convoquen al conjunt de persones sòcies de l’entitat, així com a voluntàries i simpatitzants, a participar en l’espai de debat previ a l’Assemblea Extraordinària nacional, on es treballarà i debatrà sobre el document pel debat polític i estratègic.

Després de més de 7 anys, “hem arribat fins a la proclamació de la República catalana”, s’afirma al full de ruta per a l’assemblea extraordinària que prepara l’ANC, però “hi ha presos polítics i part del Govern legítim a la presó o a l’exili. Ens hem vist obligats a passar per unes eleccions il·legítimes per defensar la posició guanyada, recuperar les institucions i sobretot impedir que es pugui formar un govern alternatiu”.

Al temps, afegeix el document, s’ha pogut constatar «fins a quin punt de violència està disposat a arribar l’Estat espanyol»; així com també que «els partits i les institucions nacionals mantenen les limitacions i debilitats que el marc autonòmic al qual pertanyen els imposa», però malgrat això «hauran de ser l’instrument en l’acció política al Parlament i al Congrés per prendre les iniciatives legislatives i resolutives que serveixin per desemmascarar l’Estat espanyol, i alhora implementar la Llei de transitorietat jurídica».

En referència al marc europeu de relacions, el document apunta que «avui la UE ja no és l’únic marc de referència» i que «cal que ara s’expressi l’Europa dels ciutadans, recuperant com a eix principal la defensa dels drets humans».

En resum, «la punta de llança del procés ha de recaure en la societat civil organitzada», planteja en la introducció i marc general.

A partir de la justa i legítima reivindicació històrica dels drets nacionals de Catalunya, tot assenyalant que l’Estat espanyol «no ens deixa un altre camí que el de forçar l’exercici de la plena sobirania», cal des de ja «poder construir amb llibertat el nostre futur per garantir una millor qualitat de vida de la ciutadania (…) i aportar al conjunt de la comunitat europea i al món l’experiència de l anostra convicció democràtica i la singularitat del nostre procés».

Al full de ruta de l’ANC s’afirma que la independència de Catalunya és necessària per a donar resposta a l’exigència «d’una nova organització institucional i representativa exemplar, més propera a la gent». També del «coneixement precís de les noves i complexes problemàtiques socials», «l’eficiència en la gestió dels recursos propis»; «un increment de la identificació dels ciutadans amb la seva comunitat (…) que afavorirà el compromís de les persones respecte a la diferència, a la inclusió social i a construir comunitat pel bé comú». Finalment, per a obtenir «la plena sobirania en tots els àmbits».

Després de l’experiència viscuda durant aquest any 2017 es plantegen diversos objectius estratègics. Primer, en relació a la pròpia ANC, «conservar el caràcter no violen i pacífic del procés», «mantenir i reforçar la independència de l’ANC respecte dels partits polítics» i «definir l’estratègia i la planificació d’accions per respondre a la repressió de l’Estat espanyol (hem après que la seva repressió no té límits i és a tots els nivells) i, de forma proactiva, construir la República proclamada a partir de l’apoderament de la gent».

Pel que fa al moviment per la independència, planteja «mantenir la unitat d’acció», al temps que «contribuir a una coordinació del moviment per la República», així com «mantenir i intensificar la mobilització de la societat catalana» i «augmentar la base social per la República».

En relació al que possiblement sigui la qüestió més delicada: «la implementació de la República catalana», el document considera necessari instar el Govern de la Generalitat i el Parlament a crear «un marc real de garantia de drets civils i socials», «un poder efectiu i no dependent» en els àmbits de: finançament, hisenda catalana, poder judicial i fiscalia, força pública.

Paral·lelament, proposa «potenciar i treballar el debat sobre el futur que volem per al nostre país, amb la participació d’entitats i organitzacions socials», així com la «convocatòria d’eleccions constituents, la confecció participativa de la Constitució catalana i el referèndum per ratificar-la». Tot plegat, en el marc de l’aprofundiment de la col·laboració amb el món local sobiranista, reforçant la coordinació amb els moviments sobiranistes dels Països Catalans, al temps que treballant per aconseguir el màxim suport internacional.

Però, això, com fer-ho concretament? L’ANC es planteja tres «vessants diferents o camins: el social, el nacional i l’internacional». La mobilització ciutadana ha de ser «organitzada, ferma, decidida i conseqüent, com a creadora d’estructures d’estat socials». Parla, per tant, de «l’apoderament i el lideratge de la ciutadania» que «agafi el pes de la construcció d’un nou estat».

El document critica els partits polítics, que «per la seva pròpia naturalesa i pel context autonòmic que en marca el seu funcionament, acaben traslladant les seves febleses i dinàmiques a les institucions». En aquest punt, es planteja «fer una salt endavant i canviar la relació entre els diferents actors polítics (també els republicans) i reforçar l’acció política unitària nacional liderada per la ciutadania».

L’ampliació de la majoria social, en aquest escenari, s’hauria de concretar per via de «l’activació del procés constituent» en el qual «tota la societat catalana en conjunt pugui participar en la concepció de la nova República».

Redacció

Deixa un comentari