Proposta de la CUP per condicionar el refugi antiaeri del Mercat de la Independència

No Comment

L’objectiu és que es recuperi un espai poc conegut i en estat de degradació del patrimoni arquitectònic i simbòlic de la ciutat, i obrir-lo a visites guiades.


Ander Zurimendi explica la proposta de la CUP de recuperar el refugi antiaeri ubicat sota el Mercat de la Independència.

La CUP proposa una actuació de condicionament del refugi antiaeri sota el Mercat de la Independència, el qual data de 1938 i que havia de servir per protegir la població civil del centre de Terrassa dels bombardejos del bàndol feixista durant la Guerra Civil.

El militant de la CUP Ander Zurimendi ha explicat aquest matí, durant una visita a les instal·lacions del refugi, que actualment del refugi original només en resten uns 20 metres quadrats. Malgrat haver tingut ús de magatzem del propi Mercat, a hores d’ara estan en desús. En canvi, sí que es conserva el passadís d’accés al refugi, d’uns 40 metres de llargària.

Zurimendi ha explicat que la proposta de la CUP passa per 4 eixos: “Acondicionar i netejar l’espai; contextualitzar-lo i musealitzar-lo; obrir-lo a visites guiades; i incloure-lo a la xarxa de refugis de Terrassa”. Els anticapitalistes consideren que ha de ser el Museu de Terrassa (a qui correspon vetllar per la conservació del patrimoni de la ciutat) l’òrgan que dissenyi la recuperació del refugi, així com la seva obertura a les visites guiades i gestió de les mateixes. Igualment, la CUP proposa que ho faci de la mà d’altres entitats que es dediquen a la recerca històrica a la ciutat, com ara el Centre d’Estudis Històrics de Terrassa (CEHT), responsable, juntament amb l’Arxiu Històric de Terrassa, de la Revista TERME, on s’ha publicat el principal article fins ara entorn als refugis antiaeris de la Guerra Civil a la ciutat.

Així mateix, correspondrà a la regidoria de Cultura dotar de l’adequada partida econòmica per fer viable aquesta recuperació patrimonial, malgrat que a mig termini un dels possibles objectius sigui l’autofinançament de la iniciativa pels ingressos derivats de les pròpies visites.

Entre les mesures que el Museu de Terrassa i la resta de regidories i entitats han de portar a terme, destaquen 4 grans eixos, els quals es detallen a continuació:

Acondicionament

Acondicionar la petita secció que s’obre en acabar el passadís i que configura la sala destinada a refugi de la ciutadania, tot escometent-hi una tasca de conservació.

I és que actualment té poca funció pels paradistes, alhora que el seu estat és inadequat: Humitats, petits bassiots d’aigua a terra, teranyines, pols… Per això, cal destinar una brigada del servei municipal de neteja per acondicionar la sala, fet pel qual internalitzaríem el cost de la despesa.

Projecte memorialístic

Cal decidir com es preserva i fomenta la memòria d’aquest refugi. Per això, segons Zurimendi, “es pot instal·lar alguna placa commemorativa que assenyali l´ús que va tenir aquest indret simbòlic, així com potser també fóra necessària la instal·lació de panells informatius al llarg de la paret de la galeria que connecta el refugi amb el Mercat”. Aquests panells poden explicar la interessant i no tan coneguda història de la Xarxa de Refugis Antiaeris (planificada per la Junta de defensa Passiva de terrassa, l’any 1937).

Visites guiades

A més a més, fóra adequat incentivar el seu coneixement per part de la ciutadania, tot fomentant les visites guiades. Aquí es poden encabir des de visites d’estudiants d’ESO i Batxillerat; associacions de veïns; turisme industrial i polític; públic en general. A tal efecte, es proposa organitzar una visita guiada setmanal (probablement en dissabte matí, pel propi caràcter de cap de setmana de l’activitat).

Caldrà que el Museu de Terrassa estableixi els criteris d’execució d’aquestes visites (gestió de les reserves, establiment d’horaris i calendari, freqüència de les visites, aforament màxim, discurs històric, contractació d’un equip de guies, establiment –si s’escau- de preu d’entrada, etc.).

Es pot estudiar, igualment, la possibilitat d’afegir al ‘pack’ un petit recorregut al Mercat de la Independència, de la mà de la persona dinamitzadora de l’establiment. A més a més de les visites ex professo, també es pot afegir la visita al refugi com una parada més dins la ‘Ruta pels escenaris de la Guerra Civil’ que organitza -2 o 3 vegades l’any- el mateix Museu de Terrassa.

Xarxa de refugis

Malgrat que el refugi del Mercat potser és el més simbòlic per la seva centralitat, a la ciutat es van arribar a construir 5 galeries soterrànies més. D’elles, tant la de Ca n’Escolapi com la del convent de les Josefines es troben perfectament ubicades, són accessibles i tenen usos actuals de magatzem.

En estar ubicats a edificis de propietat privada, l’Ajuntament pot iniciar un diàleg i negociació amb els seus propietaris a fi d’arribar a un conveni per la conservació física dels espais i la seva obertura a visites, en horaris que no interfereixen amb la seva activitat habitual (tant educativa com eclesiàstica). I podria, doncs, crear una ‘Ruta pels refugis històrics de Terrassa’.

Related Articles

Deixa un comentari