[José Luis Fernández] Sis anys en precari (gràcies a la Reforma Laboral)

No Comment

El 10 de febrer de 2012 el Partit Popular amb el suport de CiU, va aprovar el RDL 3/2012 de Mesures Urgents de Reforma del Mercat Laboral.

Sis tempestuosos anys per a la classe treballadora, que ha sofert a la seva pròpia pell com la REFORMA LABORAL, que els sindicats vam qualificar d’INÚTIL, INJUSTA i INEFICAÇ, s’ha convertit en una arma de destrucció massiva de drets laborals, de precarització de l’ocupació i devaluació dels salaris. El balanç general de la reforma es pot resumir en un 26% de temporalitat i un 32% dels assalariats cobrant el salari mínim.

Tot això, és el resultat d’una estratègia premeditada amb l’objectiu d’abaratir els costos laborals perquè les empreses aconsegueixin augmentar els seus marges de benefici per raons alienes al que és productiu, de manera que els assalariats hem pagat amb rebaixes imposades de les nostres retribucions els deutes de les empreses i les administracions. De 2008 a 2016 les rendes dels assalariats han caigut en 26.900 milions d’euros, mentrestant els beneficis empresarials ascendeixen a 5.900 milions.

Sis anys més tard, tot i trobar-nos en plena fase expansiva de l’economia, la classe treballadora i la ciutadania en general, no veiem ni de bon tros, que els sacrificis que ens han imposat, hagin servit per a una altra cosa que per omplir, encara més, les butxaques d’aquells que mai van deixar de tenir-les plenes.

Sis anys més tard, els ciutadans som més pobres i estem més desprotegits. Avui tenir un lloc de treball no garanteix evitar situacions d’exclusió social; ser treballador i ser pobre és un risc que patim tots i cadascú de nosaltres. Hem pogut comprovar com una Reforma Laboral que se’ns va vendre com a element essencial per poder sortir d’una crisi econòmica provocada pel mateix sistema capitalista, ha estat utilitzada per debilitar a la classe treballadora, reduint a la mínima expressió el paper de la negociació col·lectiva, que és la que permet conquerir les millores de les condicions de treball. Una reforma que ha possibilitat una devaluació salarial sense precedents, ha generat precarietat laboral i ha facilitat la implantació de les empreses multiservei.

Sis anys més tard, se segueix destruint ocupació de qualitat i substituint-la per contractes eventuals i a temps parcial i se segueixen tancant empreses. Aquest és el cas de la multinacional americana CONDUENT (Barberà del Vallès), que aprofitant les bondats de la Reforma Laboral es disposa a acomiadar a la totalitat de la plantilla, 230 treballadors i treballadores que es veuran abocats a perdre el seu lloc de treball per causes objectives que han sigut generades de manera premeditada amb la connivència de l’actual legislació laboral.

Avui les i els treballadors de CONDUENT són víctimes de decisions estratègiques d’empreses insaciables, que poc o res responen, ni a criteris d’excel·lència, ni de qualitat de servei. Simplement busquen el benefici ràpid del treballador desprotegit. Amb total seguretat, aquest potser era l’objectiu real de la dreta política econòmica europea, desregular el mercat, dinamitar el model de relacions laborals i instaurar la marca de país LOW COST que tant anhela el capitalisme salvatge que governa l’economia.

José Luis Fernández, Secretari Comarcal UGT Vallès Occidental

Deixa un comentari