Ariadna Herrero presentà ‘Seràs un dels nostres’ al segon cicle de presentacions del Febrer Negre

No Comment

En la segona presentació de llibres que ofereix el Festival del Febrer Negre ens hem trobat  amb l’Ariadna Herrero i la seva primera novel·la negra Seràs un dels nostres.

Ariadna Herrero junt amb la seva novel·la ‘Seràs un dels nostres’, i amb Marce García, organitzador del Festival Febrer Negre al Candela.

L’Ariadna Herrero és una escriptora polifacètica que s’endinsa dins dels seus personatges formant part d’ella mentre va desenvolupant la història. “Els personatges viuen en mi durant l’acte d’escriure, jo sóc el personatge que està sentint en aquella estrofa que escric”, ens diu l’autora.

Això, sumat als cinc anys que ha estat documentant-se per escriure aquesta novel·la, han donat com a resultat una obra que ens endinsa dintre del complex i fosc món de les sectes destructives a partir de la construcció fictícia d’una d’elles. Tot creant un món amb un propi llenguatge, l’Ariadna ens submergeix poc a poc i de manera pausada en la trama, durant la qual s’incrementa el ritme a mida que l’acció transcorre.

Seràs un dels nostres et fa adonar-te com tothom podem ser captats per una secta en un moment de feblesa emocional, i et fa replantejar com la manipulació d’aquesta feblesa és extensible no només a les sectes, sinó extrapolable a altres situacions de manipulacions, com ara les relacions tòxiques i les agressions dintre de la parella.

Després de la presentació conversem amb l’Ariadna sobre la novel·la negra.

Què és per a tu el més important que ha d’aconseguir un escriptor de novel·la negra per què aquesta tingui èxit?

Tant a la novel·la negra com a qualsevol  tipus de novel·la . A veure, jo sempre he pensat que l’escriptor ha de ser fidel a ell mateix. O sigui, si la història que està escrivint atrapa al mateix escriptor, a mi em passava quan estava escrivint Seràs un dels nostres, ja que em sentia atrapada per la història. Estava engrescada, volia saber com podria evolucionar tot. Jo crec que si l’escriptor creu en la seva història i gaudeix  amb allò que està escrivint, doncs tot això es pot transmetre als lectors.

Però la gràcia és que el final ens sorprengui, no? I que l’estructura de la narrativa no ens faci descobrir la ‘trampa’.

Jo crec que sempre hi ha d’haver això, una història que t’atrapi, el misteri que genera per què la novel·la negra sempre hi ha algun tipus de misteri al darrere, pot ser una desaparició, com en el cas de la meva novel·la, una assassinat, algun tema de joc brut, de diners pel mig. Llavors, ja d’entrada, el lector s’ha de sentir atret per saber què s’hi cou, què està passant i a més a més si es tracta d’un final sorprenent, ben portat, que no sigui gratuït, això fa encara que la novel·la sigui més interessant.

Com veus la situació de la novel·la negra? Creus que té una bona recepció i acollida per part del públic i la crítica?

Jo penso que la novel·la negra està passant per un moment molt bo en el nostre país. Estan apareixent molts festivals de novel·la negra, i això es un símptoma de què hi ha interès, que hi ha un circuit de lectors de gènere negre que tenen ganes de descobrir nous escriptors, de veure quines obres s’estan publicant. Jo penso que és un bon moment.

Quins són els títols de novel·la negra dels darrers quinze anys que recomanes llegir? I quins autors oblidats que recomanaries revisitar?

Va, escombrem cap a casa i anem a fer una mica de promoció de la novel·la en català. Per exemple, us recomanaria molt a l’Anna Maria Villalonga amb el seu Somriure de Darwin, i també un escriptor que va publicar l’any passat una novel·la negra que es titula Un incendi al Paradís, de l’escriptor Joan Pons.

Aquests són els que recomanes?

Sí, i són d’aquí, jo penso que també és interessant.  Clar que a nivell internacional n’hi ha autors que són extraordinaris, però intentem potenciar el que estem fent aquí.

 Com veus el panorama de la novel·la negra en català? Com valores la promoció que fan editorials com Llibres del Delicte?

La labor del Marc Moreno amb Llibres del Delicte és una labor extraordinària, estan donant veu a escriptors de la terra i un espai on publicar i ell ho està oferint.

Tot un plaer parlar amb l’Ariadna, que ja té coent dues novel·les més i que esperem tornar a veure aviat.

Ana Belén Mesa

 

 

 

Related Articles

Deixa un comentari