Vacances en Pau: l’Associació Terrassaharui convida famílies de la ciutat a acollir infants sahrauís el proper estiu

No Comment
Recepció a l’Ajuntament de les nenes i nens, el juliol del 2017. Foto Ajt Terrassa

L’Associació Terrassaharui prepara una nova acollida a infants sahrauís el proper estiu, en una nova edició del projecte conegut com a Vacances en Pau, i convida les famílies terrassenques a solidaritzar-se acollint el proper estiu una nena o nen. En el text que segueix, l’associació explica detalls de la situació del poble sahrauí i sobre el projecte.

Vacances de Pau és un projecte solidari amb el Poble Sahrauí que fa molts anys que, malauradament, s’organitza. Diem malauradament, perquè el més òptim seria que no s’hagués de fer, perquè voldria dir que la nefasta situació en la que aquest poble es troba, s’hauria solucionat, però de moment, no és així. La seva implicació en la salut i el benestar dels infants, com la seva funció de divulgació i sensibilització vers la causa sahrauí són els seus principals eixos. Aquest és un projecte amb implementació a tot Catalunya, però també en totes les comunitats autònomes de l’estat espanyol, en el qual les famílies interessades en participar acullen durant l’estiu un infant.

Els infants sahrauís han nascut i viuen en els campaments de refugiats, situats fa més de 41 anys a la Hamada algeriana, un lloc on la seva vida es veu privada del més elemental, on l’alimentació no és tot el complerta que hauria de ser perquè els hi aporti tots els elements necessaris per a un creixement sa. Són infants que per les circumstàncies en la que es troba el seu poble, si no és participant en aquest projecte, no tenen la possibilitat de veure o fer coses tan habituals per nosaltres com passejar per la muntanya amb arbres, banyar-se al mar o passejar per carrers.

Als mesos d’estiu, les condicions de vida als campaments de refugiats sahrauís, de per si dures, esdevenen duríssimes: altes temperatures que poden arribar a més de 60º i que fan impossible realitzar qualsevol activitat si no es fa durant la nit.

Des del primer moment els infants resten amb la família d’acollida designada per l’organització local. L’ Associació Terrassaharaui s’entrevista amb les famílies interessades en acollir, resol dubtes, preguntes i coneixem les situacions personals de les persones i famílies acollidores, amb això estudiem les millors idoneïtats entre infants i infants, però en cap cas, podem garantir prèviament el sexe de l’infant acollit.

Els infants que venen a passar l’estiu amb nosaltres no són orfes, les seves famílies estan contentes que els acollim, però també hi volen parlar per telèfon i mantenir el contacte, actualment és molt més fàcil, amb els avenços tecnològics en telefonia. Les famílies acollidores es comprometen per escrit a no iniciar cap tràmit d’adopció. Ens agrada que els infants acollits no vagin cada any amb una família d’acollida diferent, els nens i les nenes arriben amb 8-9 anys i el seu període d’acollida dura fins els 12 anys, en aquests quatre o cinc anys d’acollida, si la família té la disposició de fer-ho, és preferible no canviar d’infant. Aquest fet ajuda a crear un vincle amb l’infant, no li implica adaptar-se cada any a una família diferent i ajuda també a la família acollidora a crear un vincle amb la família del nen/a. No obstant, no hi ha cap obligació d’acollir-lo l’any següent.

La manutenció de l’ infant corre a càrrec de la família acollidora, l’Associació Terrassaharui es cuida de trobar finançament (que assumeix l’Ajuntament de Terrassa) per costejar les despeses del viatge, i s’inclou a la seguretat social de les famílies per les despeses mèdiques. L’Associació està en permanent contacte amb les famílies acollidores per qualsevol problema que pugui sorgir, amb un mòbil obert les 24 hores.

Terrassa és una ciutat gran i molt solidària, les nenes i els nens del Sàhara són alegres, però necessiten aquesta nostra solidaritat i són refugiats. Refugiats permanents, vivint a l’Hamada, el pitjor desert dels deserts, on hi ha els campaments de refugiats de Tindouf (Algèria). Cap de nosaltres pot imaginar uns campaments com els que actualment ocupen els sirians a Idomeni o Lesbos i que a l’any 2.058 encara hi fossin en les mateixes condicions que les actuals.

A causa d’enganys i manipulacions, resultat de la complicitat espanyola, marroquina i francesa, amb el vist i plau dels Estats Units i la Unió Europea, els sahrauís es veuen condemnats a un tros de desert sense cap expectativa.

Els darrers anys ha anat disminuint massa el nombre d’acollides a la nostra ciutat, us animem a que acolliu un infant sahrauí.

Què implica l’acollida?

Els infants sahrauís fan estades de dos mesos a Catalunya durant l’estiu.

L’infant rep una la revisió mèdica general que ha estat prèviament concertada pels coordinadors/res de l’associació. Els pediatres dels Centres d’Atenció Primària de cada municipi realitzaran les visites tenint en compte la situació en la que viuen en els campaments aquests infants i sobre la que els hi haurà informat l’organització. Si és precís (per consideració mèdica) s’haurà d’acompanyar els infants sahrauís a les visites mèdiques especialitzades planificades pel pediatres. Els infants acollits a Terrassa també fan una visita optomètrica i una altra d’odontològica, que concerta l’Associació Terrassaharui.

És important que els infants sahrauís convisquin amb infants catalans i coneguin els nostres costums, per això en alguns casos l’organització del municipi facilita que els infants sahrauís participin en els Casals d’Estiu.

Així mateix i per tal de que els infants sahrauís, no trobin a faltar casa seva i altres nens i nenes, s’organitzaran activitats de lleure conjuntes entre totes les famílies de cada municipi o zona, una trobada setmanal a la tarda amb les famílies d’acollida i els infants.

Durant el mes d’agost els infants conviuen amb les famílies i abans de la seva partida cap als campaments fem una trobada de comiat a nivell local. Els infants poden marxar de vacances a altres indrets amb la família d’acollida sempre que no signifiqui un desplaçament a un altre país donat que els infants sahrauís només disposen d’un permís per estar en territori espanyol.

A Terrassa, durant el mes de juliol assistim a la recepció dels ajuntaments dels municipis que han acollit infants sahrauís i que els coordinadors/es del municipi hauran previst amb anterioritat i acompanyem als infants sahrauís a la Festa Central del Projecte de Vacances en Pau en algun dels municipis participant en el projecte i a la Manifestació a Barcelona. Aquesta Festa té un caràcter lúdic i de convivència entre tots els infants que han vingut a Catalunya i les famílies que els han acollit.

Contacte:

Associació Terrassaharui: 615663570- 607234250

Correu Electrònic: terrassaharaui@telefonica.net

Facebook: Associació Terrassaharaui

Related Articles

Deixa un comentari