[Adrián Sánchez] Color? Quin color?

No Comment

Aquest era el lema d’una coneguda campanya de la UNESCO en contra de la discriminació racial en el futbol. Certament, l’esport és una poderosa eina d’inclusió per la seva capacitat de trencar barreres i unir persones molt diverses al voltant d’una qüestió comú. El 1960 la policia de la Sud-àfrica de l’apartheid obria foc i assassinava 69 persones que protestaven de manera pacífica contra el terrible règim de segregació racial. Anys més tard, l’ONU proclamava el 21 de març, dia en què es va produir aquesta matança, com el Dia internacional per a l’Eliminació de la discriminació racial. I tot i que, finalment, l’esport, el rugbi en aquest cas, s’unís a un país amb tanta segregació racial, segons ens narra John Carlin en el seu llibre “El factor humà” (portat al cinema per Clint Eastwood, “Invictus”), la veritat és que encara queda molta feina per fer.

L’hostilitat contra les persones migrades és per desgràcia cada vegada més freqüent. En temps de crisi, estem veient com als països del nostre entorn, els discursos racistes i xenòfobs guanyen cada vegada més adeptes, especialment entre la classe treballadora. Els artesans de l’odi saben aprofitar les condicions socials adverses per alimentar ressentiments i mites infundats que prenen els nouvinguts com a boc expiatori, culpant-los de tots els mals. Per evitar que aquests discursos arrelin i divideixin una societat intercultural com la nostra, fan faltes polítiques d’integració adequades. És per això que el servei de Ciutadania treballa perquè l’origen de les persones no suposi un risc d’exclusió ni de discriminació. En aquest sentit, vam signar la setmana passada un conveni amb un referent del sector, com ho és l’entitat SOS Racisme, que vol reforçar les polítiques de formació laboral, integració en l’entorn i capacitació lingüística que ja es estem duent a terme.

La nostra és una ciutat formada per gent molt diversa, que ha entès que de la pluralitat es podia fer una virtut. Tenint en compte que el pluralisme cultural és el futur i en favor del benestar col·lectiu i la cohesió social, val la pena seguir lluitant per societats obertes, plurals i diverses.

Adrián Sánchez, Regidor de Ciutadania

Related Articles

Deixa un comentari