El col·lectiu Xafa’T busca impulsar l’activitat fotogràfica local

No Comment

Aquest grup de fotògrafs professionals i aficionats organitza l’exposició ‘Intencions’, una convocatòria oberta i de temàtica lliure que es farà el mes de desembre, a la Casa Soler i Palet. El termini de presentació d’obres finalitza el 15 d’abril.



És el principal objectiu de Xafa’T: promoure l’activitat i la pràctica fotogràfica a Terrassa. El col·lectiu Xarxa Fotogràfica de Terrassa s’ha format per persones i entitats locals, totes elles involucrades i interessades en divulgar el món de la fotografia en tots els seus àmbits. Per això ara han engegat l’organització d’una exposició, oberta a tota la ciutadania, en què hi puguin participar totes aquelles persones que visquin, treballin, o cursin estudis a la ciutat. “L’exposició Intencions és el primer pas de la nostra xarxa, una crida que fem oberta a participar”. “La temàtica serà lliure”, afirma el Paulo Cacais, fotògraf professional de l’estudi Tigomigo, així com també és lliure la forma de presentació del material, donat que “n’hi haurà fotografia artística i documental”, i li donarem forma per tal que resulti una exposició amb un sentit.

D’entre totes les propostes fotogràfiques rebudes, es farà una selecció acurada. Això sí, “no és tracta pas d’un concurs on exposaran els millors o qui guanyi”, aclareix el Paulo. Hi haurà una selecció de les obres que vagin a paret, i la resta que arribin “hem pensat que es projectin en pantalla”, per tal de donar cabuda al màxim de propostes. La data fixada per l’exposició és del 15 de desembre al 20 de gener de 2019.

La data de recepció de fotografies està oberta fins el 15 d’abril. Després, l’equip curatorial, format pel Paulo Cacais i l’Elena Angrill, farà la selecció de les obres que conformaran l’exposició. Seguidament es comunicarà als escollits, que tindran un temps per produir l’obra, emmnarcar-la i preparar-la, abans de lliurar-la a la tardor.

“Terrassa va ser una ciutat molt important pel que fa a fotografia, per circumstàncies desconegudes es va anar diluint aquesta importància que va assolir”, ens explica Jaume Llargués, aficionat a la fotografia. Dins d’aquesta tradició, els promotors de Xafa’T recorden figures que han estat clau a nivell local, malgrat que darrerament ha revifat el seu reconeixement, com ara Josep Maria Albero, Joana Biarnés, Francino… “Sabem que n’hi ha moltíssims fotògrafs, ja sigui a nivell professional o amateur, però potser va cadascú per la seva banda; per això pretenem recuperar aquest esperit col·lectiu de difusió i de passió per la fotografia”, subscriu en Paulo.

Es tracta doncs de la primera etapa del projecte, adreçada a donar a conèixer la xarxa i cercar aquells interessats en la fotografia a nivell local”, explica en Paulo, on pugui incorporar-se nova gent a aquest primer grup que l’ha encentat. Entre les persones que s’han compromès fins ara en promoure el col·lectiu Xafa’T, figuren el Jordi Albareda i el Francesc Muntada, del Centre Excursionista de Terrassa; la Clàudia Borràs, el Jaume Llargués i el David Millán, dels Amics de les Arts i Joventuts Musicals; en Paulo Cacais, de l’estudi Tigomigo, a més de professionals com l’Elena Angrill i el Jordi Chamagué.

Un cop es desperti l’entusiasme i més gent s’hi apunti a la xarxa, el pas posterior que ja han parlat serà una altra exposició a la Sala Muncunill, que per ara han anomenat ‘Emotiva’. “Si n’hi ha prou participació, la xarxa continuarà endavant”, apunta en Paulo, “i començarem a fer activitats, exposicions, o potser un gran festival fotogràfic a nivell de ciutat”.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari