[Ugo Biggeri] Banca Etica fa 19 anys: ¡projectem conjuntament les finances ètiques del futur!

No Comment
Ugo Biggeri, president de Banca Etica.

El 7 març de 2018 ha fet 19 anys de l’obertura de la primera oficina de Banca Etica a Itàlia. Un aniversari “de transició” que ens portarà al vintè aniversari en el 2019.

El Consell d’Administració vol aprofitar aquesta ocasió per proposar una reflexió col·lectiva sobre el camí recorregut que suposen avui les finances ètiques, quins són els desafiament davant els quals ens hem mantinguts immutables, quins ens han mancat i quins hem superat.

Fins al proper aniversari volem reflexionar sobre el futur de les finances ètiques, de manera que les noves generacions puguin veure i sentir el nostre apassionant projecte cooperatiu. Per aconseguir-lo escoltarem els nostres interlocutors en els diferents nivells i ens prepararem per a donar respostes eficaces.

La nostra idea de «Banca Etica» té les arrels en un procés internacional d’experiències financeres «diferents» que s’han desenvolupat al llarg de quasi mig segle i que han conduït al naixement dels fons ètics, de l’accionariat actiu als Estats units, a l’accés als microcrèdits moderns a Bangla Desh i a la fundació del primer «banc ètic» contemporani, el GLS, nascut a Bochum, Alemanya.

El Grup Banca Etica ha sabut inserir-se en aquest escenari aportant la seva pròpia forma de treballar, que cada vegada es veu amb major interès per qui fa o vol fer finances ètiques.

En aquests vint anys, l’aposta de Banca Etica ha esdevingut una realitat sòlida, capaç d’obtenir resultats econòmics positius, com demostra la recent classificació de BancaFinanza, que ens col·loca en el segon lloc entre els grups bancaris de les nostres dimensions.

Ja hem demostrat que conjugar valors i finances és possible gràcies a la nostra capacitat de llegir les necessitats financeres ètiques expressades arreu dels territoris, l’economia social i les persones. Ara és el moment de mirar els desafiaments que ens esperen, elegir amb qui volem enfrontar-los i identificar les direccions estratègiques cap a on moure’ns. Per fer-ho, volem implicar els i les més joves de les nostres persones sòcies i clients: és a les seves comunitats, llars i empreses on Banca Etica haurà de saber donar resposta.

Tal i com hem après junts/es, les finances ètiques són un procés dinàmic, i gràcies a la nostra capacitat de renovació i d’anticipació als canvis no correm el risc de diluir els nostres ideals.

Ho hem après recentment dels nostres amics/es i companys/es d’Espanya: tota persona que es fa sòcia de Banca Etica és una nova «fundadora». Gràcies a elles podem enriquir el nostre pensament i transformar-lo en noves propostes operatives. Aquest és el nostre ADN, és allò que avui es diu crowdsourcing i que nosaltres sempre hem dit participació.

20 és un bon número d’any per reflexionar sobre allò que hem fet i cap a on volem avançar per entendre, parafrasejant l’Alex Langer*, com contrarestar un diner cada vegada més ràpid, més líquid, més especulatiu, en favor d’un diner més pacient, més sòlid, més proper a les comunitats i els ecosistemes.

Llançarem aquest procés en la propera Assemblea de Persones Sòcies que tindrà lloc el 12 de maig, motiu pel qual us convido a informar-vos i participar.

El futur de les finances ètiques també depèn de tu.

Feliç aniversari, Banca Etica.

Ugo Biggeri, president de Banca Etica

(Alexander Langer, Il viaggiatore leggero: Scritti 1961-1995, Sellerio 1996.)

(Traducció del castellà: Pep Valenzuela)

Related Articles

Deixa un comentari