El Parlament Ciutadà de dissabte 21 d’abril votarà propostes sobre salut, habitatge, educació i treball

No Comment

Amb la democràcia i la vulneració dels drets humans com a temes principals, dissabte se celebra el II Parlament Ciutadà, un congrés ciutadà que donarà cita a diferents col·lectius i entitats i persones interessades en abordar diversos temes de ciutat. Durant el matí es presentaran i se sotmetran a votació dues declaracions i quatre mocions, les quals s’han treballat al llarg de les darreres setmanes, i que ara han de ser aprovades pels participants. Aquest exercici i pràctica de la democràcia, que està totalment oberta a la ciutadania, tindrà lloc demà al Centre Cívic President Macià, des de les 9.30 fins a les 2 del migdia.

Promogut pel Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana de Terrassa, aquest espai neix del convenciment de que “la ciutadania ha d’exercir la política en tots els temes que els afecten, i que a més té el dret i l’obligació d’observar les accions de qui ens governa”, és a dir, del poder polític institucional, explicà ahir en roda de premsa la Dolors Frigola, del Grup Dinamitzador del Consell, al Casal de la Dona.

Els impulsors del II Parlament Ciutadà de Terrassa el presenten al Casal de la Dona ahir dijous 19 d’abril. MG

Després de dues trobades prèvies realitzades en setmanes anteriors, el Parlament de dissabte es presenta ambiciós, donat que al llarg del matí s’abordaran qüestions vinculades als drets humans a la ciutat, la salut, l’habitatge,  l’educació i el treball.

Des d’aquest espai del Parlament Ciutadà, que va néixer al marge de cap institució ni partit polític, es destaca la importància de comptar amb col·lectius que treballen a Terrassa contra la vulneració de drets, com ara la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública, l’Espai Drets, la PAH, i la Comunitat Educativa, totes elles presents en la roda de premsa. En aquest sentit, Joan Tamayo d’Espai Drets, ha destacat el “treball en xarxa i la participació de molts col·lectius”.

Al respecte de l’Ajuntament i la defensa dels drets de la comunitat, ja no val aquella frase “d’això no és de la nostra competència”

“Les polítiques d’habitatge no han estat solució per a la vulnerabilitat de les famílies més desafavorides”, apuntà la Valeria Santiago, de la PAH i la Aliança Contra la Pobresa Energètica. Aquest col·lectiu insta a que hi hagi més pisos de protecció social, i a implementar mesures d’emergència per la problemàtica habitacional que pateix la ciutat, i que solucioni la mancança que pateixen moltes famílies per disposar dels subministraments bàsics.

Per això, Jaume Pavia, de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública, ha destacat el greuge que provoca “en la salut mental de qui perd el pis, famílies amb nens, conscienciar a la gent que tenim uns drets i que hem de lluitar per ells”.

Una altra problema local al que cal posar-hi remei, i que representa una altra vulneració de drets bàsics, es troba en l’àmbit educatiu. “Terrassa lidera el problema de la segregació escolar. S’ha de planificar millor per revertir aquesta situació tan dramàtica”, destacà la Puri Carmona de la Comunitat Educativa. Per això, l’entitat presentarà una altra moció en aquest tema.

Superar el Reglament de Participació 

Un cop aprovades les mocions per part de la ciutadania, es valorarà com aquestes es fan arribar al ple, o a l’àmbit que correspongui. “S’hauran de plantejar, per exemple via grups municipals en el ple”, explicà Salvador Pérez. Això sí, “que siguin d’obligament compliment, perquè de declaracions l’Ajuntament ja en fa moltes que es van apilant”. Salvador Pérez constatà en aquesta línia, “com fem que els poders públics se n’adonin de la pèrdua de qualitat democràtica, i on en aquest país que és bastant deficient”, assenyalà.

En qualsevol cas, la magnitud dels temes tractats no es queden en l’àmbit local, i també es contempla en fer-los arribar al Parlament. Igualment, Tamayo insistí en què l’Ajuntament té “l’obligació i la responsabilitat de vetllar pels drets d’una comunitat local, ja no val aquella frase antiga i fatal quan es diu que això no és de la nostra competència”.

En la primera experiència local del Parlament Ciutadà celebrat l’any passat, i a instàncies de la Taula de l’Aigua, es van assumir acords al respecte de la municipalització del servei d’abastament d’aigua. La qual finalment l’Ajuntament ha confirmat impulsant un model de gestió enterament pública que s’encetarà a finals d’enguany.

La jornada matinal està pensada en dos grans blocs. En el primer es presentarà i se sotmetrà a debat i vot una declaració sobre democràcia, empoderament ciutadà i creació de comunitat, acompanyat d’una moció adreçada a modificar el reglament municipal de participació (ROM) per tal que fomenti un model de participació més real “i no merament consultiu”.

Seguidament, es presentarà una declaració sobre la necessitat de fer complir els Drets Humans a Terrassa, a partir de l’aplicació real de la Carta Europea de Salvaguarda dels DDHH que el mateix ajuntament va aprovar. Aquesta declaració tracta de recullir la defensa del dret a un habitatge digne, a la salut, a l’educació, a un treball i unes pensions públiques dignes. Juntament amb la qual se sotmetran a votació quatre mocions sobre aquests temes

Fins a 190 persones s’han inscrit a dia d’avui a participar en el Parlament Ciutadà, el qual comptarà també amb un espai dedicat a formular denúncies per part d’entitats locals.

Related Articles

Deixa un comentari