Creació de la Xarxa de Museus Tèxtils de Catalunya

No Comment

Ahir  25 d’abril es  va signar el conveni de creació de la Xarxa de Museus Tèxtils de Catalunya amb el Museu de l’Estampació de Premià de Mar, al que posteriorment s’hi adheriran la resta de museus tèxtils del país.

En data 10 de desembre de 2010 es va signar el conveni de col·laboració entre el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, el Museu de l’Estampació de Premià de Mar i el Museu de la Punta d’Arenys de Mar, per tal compartir coneixements i experiència, gestionar de manera coherent les diferents especialitats de patrimoni, desenvolupar conjuntament projectes i activitats relacionades amb el patrimoni tèxtil i cooperar en fer accessibles els fons conservats i fer-ne la difusió adequada entre els diversos tipus de públic i usuaris. Amb aquest conveni es creava el Circuit de Museus Tèxtils i de Moda a Catalunya, que ha estat funcionant fins a l’actualitat.

Veient el bon funcionament i bons resultats del Circuit (pàgina web, exposicions i publicacions conjuntes, base de dades del patrimoni tèxtil industrial, etc.), però la manca d’alguns dels museus amb col·leccions tèxtils més rellevants del país, des del Centre de Documentació i Museu Tèxtil, conjuntament amb el Museu de l’Estampació de Premià de Mar i el Museu de la Punta d’Arenys de Mar, hem cregut necessari impulsar la creació d’una xarxa de museus tèxtils més àmplia, per tal d’una banda, generar més col·laboracions entre museus i de l’altra d’oferir més serveis externs. És per això que al llarg del darrer any hem estat treballant per a la incorporació del Museu del Disseny de Barcelona, el Museu del Gènere de Punt de Mataró, Can Marfà, de Mataró, el Museu del Tapís Contemporani de Sant Cugat del Vallès, el Museu d’Història de Sabadell i el Museu Episcopal de Vic, amb els quals fa anys que estem desenvolupant programes de col·laboració per a portar a terme activitats d’estudi i difusió del patrimoni tèxtil i de moda de Catalunya.

Els museus esmentats conserven importants col·leccions històriques, que van des de l’antiguitat tardana fins el segle XXI, entre les que trobem teixits,

indumentària, complements, mostraris, tapissos, estampats, puntes, dissenys originals i altres. Aquestes col·leccions permeten explicar de manera fidedigna l’evolució del disseny i la moda en l’àrea catalana, mediterrània i d’arreu del món.

Aquests museus són complementaris i, conjuntament, tenen un gran potencial com a base de recerca, creació i difusió del patrimoni tèxtil i de moda de Catalunya. Alhora, tenen voluntat de col·laborar per promoure la sensibilització de la societat envers el patrimoni cultural tèxtil, incloent diferents manifestacions com ara la producció, el disseny, la moda i l’art tèxtil, desenvolupant projectes i activitats conjuntament i/o coordinadament, com la creació de la web museustextils.cat i la publicació de la revista Datatèxtil.

Així doncs, l’objecte del present conveni de creació de la Xarxa de Museus Tèxtils de Catalunya, sota la denominació museustèxtils.cat, és formalitzar un marc de col·laboració entre totes les institucions esmentades, i d’altres que hi puguin estar interessades, que s’hi poden sumar signant un conveni d’adhesió.

El marc de col·laboració se centrarà en els següents àmbits: patrimoni, documentació, recerca, formació, exposicions, activitats i comunicació.

Related Articles

Deixa un comentari