FAVT: Satisfacció amb el nou Reglament Consell de Seguretat, però “cal aplicar-lo sense pèrdua de temps”

No Comment
Reunió del Consell Municipal de Seguretat al passat abril. Foto Ajt. TRS

El Consell Municipal de Seguretat té un nou reglament a punt, «amb aspectes positius», afirmen des de la Junta de la FAVT, com ara la incorporació de més representants d’entitats, la Comunitat Educativa i d’AMPAs, per exemple, i la creació d’una vicepresidència que l’ha d’elegir el propi Consell entre les persones representants d’entitats, o sigui no pot ser càrrec polític. Però aquest reglament, tot i l’acord quasi unànime, encara no està aprovat.

Altres aspectes positius que destaca la Junta de la FAVT són, en primer lloc, que les reunions de l’organisme consultiu hauran de produir-se al menys una per trimestre, mentre que fins ara es realitzava una a l’any. En aquesta reunió anual es podia fer poc més que escoltar la memòria de la Policia Municipal, explica en Ramon Clariana, president de la junta de la FAVT, qui va participant des de fa anys en aquest organisme, del que diu que «no ha estat participatiu».

Semblaria, així doncs, que s’assisteix a un canvi de concepció en el mateix. Un detall: per primera vegada des de fa anys, l’alcalde, que és el president del Consell, va presidir aquesta darrera reunió del 17 d’abril, encara anual. Qui va excusar l’absència en aquesta ocasió va ser el representant de la Policia Nacional, tot i que la petició del grup municipal d’ERC-MES demanant que no es torni a convidar aquest cos, en considerar injustificable la seva presència després dels fets de l’1 d’octubre, havia estat rebutjada.

Aquests canvis del Reglament haurien de permetre l’elaboració d’una política de seguretat que sigui «preventiva i més propera a la ciutadania», com reclama el moviment veïnals i altres entitats. En Clariana recorda que ja fa 2 anys que com a FAVT havien proposat arguments i propostes en aquest sentit que «mai van ser debatuts». L’estructura, en la pràctica, ho feia difícil o no ho permetia. El consell, critica el president de la Federació, «semblava una Junta de Seguretat bis».

Amb el nou reglament «s’obrem llums», considera la Junta de la FAVT, perquè en haver més representants d’entitats i reunions amb més freqüència, «hi hauria d’haver temps i espai per debatre sobre els continguts de la política de seguretat i no limitar-se a escoltar la memòria policial». D’acord amb l’avaluació que fa la Federació, en aquest nou esquema «els cossos policials perden protagonisme». Es considera també positiva la presència de la Sindicatura de Greuges en aquest organisme.

Així les coses, «i si es concreta com proposa l’esborrany de Reglament, la Junta de la FAVT està molt d’acord». En tot cas, en Clariana va aprofitar la reunió del Consell per expressar algunes inquietuds del moviment veïnal, concretament la preocupació en relació a una aparent reducció de presència policial en alguns districtes. En aquest punt, l’Intendent de la PM reconegué que sí que hi ha una reducció d’efectius, informa el president de la FAVT. Però, una reducció que respondria a una «reestructuració sota altres perspectives», en considerar la PM que la «proximitat ha de tenir altres formes».

Una visió que des del moviment veïnal no es comparteix, tot considerant que la proximitat ha de ser «física, amb diàleg i trobades, però sembla que la Policia Municipal no va per aquí». De totes formes, apunta en Clariana, «crec que si ho poguéssim parlar ens entendríem».
Des de la FAVT, tot i la satisfacció amb els canvis del Reglament, «que haurien de permetre introduir conceptes en el debat i amb això ajudar a trencar murs i establir ponts de diàleg i enteniment de sectors veïnals i de joves amb la policia», mostren preocupació pel fet de no haver data de l’entrada en vigor del mateix, al temps que per la possibilitat que l’agenda política i electoral acabi deixant aquest tema abandonat.

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari