La música de Beethoven sonarà avui de la mà de l’Orquestra Simfònica del Vallès al Centre Cultural

No Comment

L’Orquestra Simfònica del Vallès interpretarà avui, divendres 18 maig a les 21h, un concert de Beethoven, amb la participació de Paul Lewis al piano i la direcció de Victor Pablo Pérez al Centre Cultural Terrassa.

 

El programa gira al voltant de dues obres que tenen a Napoleó com a referència: la Simfonia “Heroica” i el Concert per a piano N. 5 “Emperador” de Beethoven, amb el contrapunt de la banda sonora de John Williams per a la pel·lícula “Lincoln”.

 

L’Orquestra Simfònica del Vallès presenta dins el cicle Simfònics al Palau en co-producció amb el Palau de la Música Catalana, el concert Beethoven: l’Heroica i l’Emperador, un programa molt atractiu pels amants del geni de Bönn, conduït pel Director Principal Convidat de l’OSV, Víctor Pablo Pérez, i amb la participació d’un dels pianistes més celebrats del moment en el panorama internacional, el britànic Paul Lewis.

El programa del concert, gira al voltant de Beethoven, però arrencarà amb John Williams, compositor fetitxe de Steven Spielberg, encarregat de crear la banda sonora de Lincoln. Seguirem amb el Concert per a piano núm. 5, en Mi bemoll major, op. 73 “Emperador”. Beethoven va començar a compondre el Concert N. 5 l’any 1809 durant el bombardeig i posterior ocupació de Viena per part de les tropes napoleòniques.

L’historiador americà Irving Kolodin considera que aquest concert és l’encarnació de lema de la revolució francesa: llibertat, igualtat i fraternitat en la mesura que el piano manté amb l’orquestra una relació lliure de jerarquies.

El traductor del Concert “Emperador” de Beethoven serà el pianista Paul Lewis (Liverpool, 1972), un dels intèrprets més destacats en l’actualitat de Beethoven, Schubert i Haydn. Nascut en el si d’una família sense inquietuds musicals, Lewis adquirí la seva passió per la música  a la biblioteca pública escoltant discos, sobretot del pianista Alfred Brendel.

En la segona part del concert, gaudirem d’una de les obres més importants de tots els temps: Simfonia núm. 3, en Mi b major, op. 55, “Heroica”. La simfonia «Heroica» neix després d’una profunda  crisi existencial de Beethoven, força deprimit pels seus problemes de salut, conscient que la sordesa que començava a patir no tenia aturador. Poc després del seu retorn de Heiligenstadt on va passar una temporada descansant, Beethoven va retornar a la feina de compondre amb energia renovada els primers  esbossos de l’Heroica. L’autodeterminació i el triomf de l’adversitat escriuen el programa de l’ Heroica on l’heroi protagonista és el mateix Beethoven. En origen, Beethoven dedicà la simfonia a Napoleó, però quan aquest s’autoproclamà emperador el 1804, el compositor va esgarrar el paper esborrant el seu nom de la partitura.

En aquesta imatge quedà immortalitzat el gest de Beethoven: un gest heroic segons alguns estudiosos quan juren que d’aquest forat a la partitura manuscrita va néixer el Romanticisme.

També és podrà veure demà dissabte 19 de maig  a  les 18.30h al Palau de la Música.

A més, aquests concerts també seran molt especials com a part dels projectes socials que recolza l’OSV, ja que es dedica al Banc d’Aliments i la seva campanya de recollida solidària d’aliments per als més necessitats “La fam no fa vacances”. El públic podrà fer la seva aportació, portant aliments el mateix dia al Palau.

 

Programa

  1. Williams: Lincoln
  2. van Beethoven: Concert per a piano núm. 5, en Mi bemoll major, op. 73 “Emperador”
  3. van Beethoven: Simfonia núm. 3, en Mi b major, op. 55, “Heroica”

 

Paul Lewis, piano

Orquestra Simfònica del Vallès

Víctor Pablo Pérez, director

 

 

Related Articles

Deixa un comentari