La CUP proposa mesures per prevenir i atendre agressions masclistes durant la Festa Major de Terrassa

No Comment
Stand informatiu de prevenció i atenció davant agressions masclistes a Barcelona. Foto: CUP Terrassa

Al Ple municipal del passat mes de febrer es varen aprovar, a iniciativa de la CUP, dues mocions per elaborar un protocol davant agressions masclistes de cara a la Festa Major de Terrassa. Per a la CUP, és una mala notícia que l’Equip de Govern no tingui preparat aquest protocol per la Festa Major d’enguany. Una d’elles estava impulsada pel Casal de la Dona, mentre que l’altra provenia dels col·lectius Rudes Rebels, Fem Kalle, La Guerrilla dels Cossos i Quart Creixent. 

Tot i així, la formació considera que l’Ajuntament de Terrassa “ha d’estar a l’alçada de l’època d’emergència i agressions que pateixen les dones, així com del momentum feminista i la presa de consciència que es viu a nivell internacional”.

Per tant, la CUP proposa un seguit de mesures que “enforteixin la prevenció i posin la lluita contra les agressions al centre de la Festa Major”. Entre les mesures que es poden aplicar, la CUP incideix en col·locar algun stand informatiu de prevenció i atenció en punts centrals de la ciutat, tal com es fa a les festes de Barcelona. En cas que es produeixi algun cas d’agressió sexista greu, la CUP proposa que es realitzi un “acte de rebuig a la violència patriarcal” i que se suspenguin tots els concerts programats per a la nit següent.

Aquestes mesures es fan arribar als col·lectius feministes locals, per tal que orientin i/o validin aquestes aportacions, “com a entitats expertes que són, a fi de remetre-les amb immediatesa a la regidoria de Polítiques de Gènere i consensuar-les”. L’objectiu, afirma la CUP no és fer aportacions en els procediments generals d’atenció d’urgència a la dona agredida (ni els específics en cas de violació i altres casos d’agressió física), sinó “fer aportacions per visibilitzar la campanya de prevenció per part de l’Ajuntament, així com la resposta institucional en cas d’una agressió”.

Aquests són les mesures que es poden aplicar a la Festa Major d’enguany i que proposa la CUP Terrassa:

1. Stand d’informació a un punt central i simbòlic de la ciutat (Raval, Font Trobada, Espriu, Rambla, Rassa, etc).

Es pot dissenyar de dues maneres (totes dues amb contractació professional)

1.1 Amb l’objectiu de muntar una carpa professional de prevenció i atenció en cas d’agressió, tal com ja està planificada per instal·lar al ‘Jove’ (es tracta, doncs, de fer un stand bessó al del Jove, però al Centre), pel qual es pot demanar a la mateixa empresa que posi dues carpes en comptes d’una. Serà necessari una partida extra per poder fer-hi front a la despesa. Malgrat ara no estigui pressupostat, l’emergència de la necessitat hauria de portar a l’alcalde, Alfredo Vega, a donar llum verda a una petita partida extraordinària. El personal d’aquesta carpa donarà informació i farà sensibilització en relació a les agressions masclistes. En el cas de rebre la notificació d’una agressió, proporcionarà un espai de seguretat en el cas de ser demandat per la persona agredida. Coordinarà la seva intervenció amb les que es facin al Jove, així com oferirà Atenció Primera a la víctima en cas d’agressió (i s’engegarà així el circuit d’atenció, d’acord amb els criteris actuals de Polítiques de Gènere).

1.2 Una altra opció seria que tingui un caràcter de visualització de les campanyes en contra de les agressions, que serveixi per donar informació a la població en general (de tot el que hagi fet tant la regidoria Polítiques de Gènere, com hagin fet els col·lectius feministes, etc). Que informi de l’stand que s’instal·larà al festival Jove. I que estigui en marxa durant tot el dia.

2. Incorporació del lema feminista (No és No, Hermana, yo sí te creo, etc) al cartell anunciador de la Festa Major i/o a un lloc destacat del programa de mà (com ara la contraportada), així com a totes les places i indrets d’oci i caràcter festiu de la ciutat.

En cas que es produeixin casos d’agressió, la CUP proposa:

3. En cas de produir-se una agressió sexista greu (assetjament o agressió sexual) en el decurs de la Festa Major (del 29 de juny al 4 de juliol) i en el terme municipal de Terrassa, proposem que Alcaldia convoqui una reunió d’urgència de la Junta de Portaveus, per tal d’acordar la convocatòria d’un acte de rebuig a la violència patriarcal (tot procurant el termini màxim de 24 hores posterior a l’agressió), o acordar donar suport a la convocatòria que realitzin els col·lectius feministes de la ciutat. Elaboració d’un comunicat, a la menor brevetat, per part de l’Ajuntament.

4. L’endemà de l’agressió, durant la nit: Interrupció de tots els concerts -arreu de la ciutat- a les 00.00 hores, per procedir a la lectura d’un manifest unitari contrari a les agressions. Suspensió de tots els concerts durant els següents 15 minuts. Convidar els bars i les barraques de carrer a suspendre la seva activitat (aturar la música i no servir begudes), durant els primers 15 minuts de la mitjanit, tot coincidint amb la lectura del manifest.

Aquestes mesures són a banda de les ja anunciades per la regidoria, entre les quals: Punt d’Informació al Jove, serigrafia del lema No és No als gots del Jove i serigrafia de les lones que envolten l’escenari del Jove amb el lema No és No.

Related Articles

Deixa un comentari