Somriures, reivindicació i música a la Nit de la Fundació Roca Galès

No Comment
Foto de grup de totes les persones premiades. Foto Jaume Gil

 

Els premis de la Fundació, l’actuació de la Lídia Pujol i la fi de l’article 155 marquen l’acte celebrat a l’Ateneu Barcelonès

El passat 1 de juny es va celebrar la Nit de la Fundació Roca Galès (FRG). Davant d’un auditori gairebé ple es van donar els Premis FRG, que premien a entitats i empreses de l’economia social i solidària a Catalunya. També es van donar diversos guardons amb els que la Fundació reconeix tasques acadèmiques. En diversos discursos es van donar mostres de suport a totes aquelles “perseguides per l’Estat espanyol”. L’acte va comptar amb la presència de Josep Vidal, Director general d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa de la Generalitat de Catalunya; Àlvaro Porro, Comissionat d’Economia Social i Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona; Joseba Polanco, Director de la Confederació de Cooperatives de Catalunya; i Xavi Julve de la Xarxa d’Economia Solidària (XES). La cantant Lídia Pujol va concloure l’acte amb diverses cançons, algunes d’elles versions de La Polla Records i cantautors com Cecilia o Lluís Llach.

Amb aquest acte la Fundació pretén donar a conèixer la seva tasca de promoció del cooperativisme, el respecte al medi ambient i la defensa del benestar a Catalunya. Però sobretot serveix per reconèixer la feina d’altres entitats o empreses, i incentivar la recerca acadèmica. Carme Herranz i Ivan Miró van conduir l’acte que va durar poc més de dues hores. Tot i això, l’encarregat d’iniciar l’acte i presentar a la Fundació va ser un patró d’aquesta, Rafael Ricolfe.

Un cop fetes les presentacions van començar a pujar a l’escenari els protagonistes de la nit. Primer de tot, es va lliurar el premi al millor Cas Pràctic del curs 2016-17 a Neus Sanromà Samper pel seu treball “Relacions laborals en l’àmbit cooperatiu”, i Pablo Garcia Garcia va rebre el premi al millor TFG de la URV pel treball: “Economia social. Las cooperatives de iniciativa social”.

Tot seguit, Eloi Serrano i Dolors Celma (Tecnocampus UPF) van presentar la seva investigació: “Cooperatives i crisi econòmica, una relació causal? Evolució de les cooperatives catalanes des de 1970 fins el 2016”. Investigació que han realitzat aquest últim any gràcies a l’ajut concedit per la Fundació Roca Galès i ACCID. Aquest ajut ja ha arribat a la 4ta edició, i aquest any la investigació que es durà a terme serà “Factors d’èxit de les cooperatives centenàries catalanes” a càrrec de Yolanda Montegut i Manel Plana (UdL).

Els premis de la Fundació Roca Galès van emportar-se el gruix de l’acte. El Premi Benet Vigo va ser per Proactiva Open Arms, per la seva tasca al benestar social. El Premi Albert Pérez-Bastarda va ser per Trèvol, degut al seu respecte al medi ambient i sostenibilitat. Per últim, el Premi Jacint Dunyó, premi amb més edicions, va ser per Rocaguinarda com a cooperativa cultural. Tots ells/elles van rebre un trofeu de pedra feta per Ricard Casabayó Carbonell. Els accèssits van ser per Acció Solidària Contra l’Atur (ASCA), DEPANA i COOP 57, en les categories respectives.

Xavi Palos, president de la Fundació, intervenint. Foto Jaume Gil

Antoni Gavaldà va presentar un dels pilars de la Fundació, la secció de memòria històrica. Com a director de la Col·lecció Cooperativistes Catalans va fer un repàs de la feina feta fins al moment i va explicar la Beca de Recerca Històrica que dóna la FRG. El president de la Fundació, Xavier Palos juntament amb l’actuació de Lidia Pujol van concloure l’acte. Palos va denunciar l’existència de presos polítics a l’Estat espanyol, com els joves d’Alsasua o els polítics catalans. Durant el discurs també va defensar la capacitat transformadora de l’economia social i solidària. Pujol va oferir un concert que va dotar de simbolisme quan va aparèixer amb un mural en defensa de la llibertat d’expressió.

Related Articles

Deixa un comentari