[Javier García] Treballar per un temps més saludable

No Comment

Un cop més Terrassa s’adhereix a la Setmana dels Horaris, que enguany celebra la primera edició ja amb el Pacte per a la Reforma Horària aprovat. Aquesta nova convocatòria constitueix una oportunitat excepcional per presentar els reptes del país quant a la transformació de l’organització del temps de vida quotidiana. La “setmana” neix el 2014 com un espai per plantejar alternatives a la ciutadania, al teixit productiu i a les institucions públiques amb l’objectiu d’induir un canvi d’estructures i cultural en qüestió de la gestió del temps, cercant uns paràmetres més humans i cívics. Amb aquesta cinquena convocatòria es pretén seguir consolidant el factor temps com a variable rellevant en la recerca de creixement i benestar.

En anteriors edicions, hem impulsat des de l’Ajuntament un acostament a les necessitats de diferents col·lectius per tal de fer una diagnosi en els diferents sectors: l’educació, l’administració pública o el comerç, entre d’altres. En aquesta ocasió, volem fer una aposta adreçada molt especialment al teixit productiu i a l’economia social, així com posar fil a l’agulla per crear una xarxa terrassenca d’empreses i entitats on poder posar en comú totes les experiències i bones pràctiques, així com reconèixer els grans esforços que moltes empreses i entitats estan fent en la gestió del temps. És així per la tasca que durant anys estan portant a terme les organitzacions sindicals i els comitès d’empresa en pro de la conciliació familiar, els ajuts a la família o la reorganització de l’espai laboral al voltant d’altres aspectes que incideixen en la vida familiar o de lleure de les treballadores i treballadors. També, per la necessitat d’adequar les nostres empreses i emprenedories als estàndards de qualitat i competitivitat que la globalització econòmica imposa.

L’àmbit laboral, que ocupa amb tota seguretat la major part del temps de les persones actives, incideix també en la resta de l’espai social i polític, i en la vida de la resta de la família. La reorganització del temps de treball incideix en la mobilitat, tant en la gestió del transport públic com privat. En l’educació, doblement al ser la comunitat educativa força laboral per una banda, i la família usuraris del sistema d’educació. En el lleure, personal i familiar, tant en la pràctica d’activitats esportives, culturals o associatives durant l’any, com la gestió de les vacances….

Treball, lleure, salut… conceptes que massa sovint els acceptem com antagònics però que aquesta iniciativa per a la reforma horària s’ha proposat fer-los compatibles.

Us convido a totes i tots a fer una reflexió al respecte d’aquest apassionant objectiu: com gestionar el nostre temps, com gestionar el temps de la nostra societat. Obrim un diàleg amb la finalitat de generar un estat d’opinió favorable a canviar les coses. Com tot canvi, sempre haurem d’interpel·lar la nostra zona de confort, però segurament els resultats vindran en benefici de tothom, de la qualitat de vida i d’un sistema que conjugui, sense problemes, el treball, el lleure i la salut.

Hi som a temps.

Javier García, Regidor d’Usos del Temps

Related Articles

Deixa un comentari