Salvem la Masia Marcet! Una crida urgent de l’associació veïnal de Can Boada del Pi

No Comment

«Davant la gradual ruïna i el lamentable estat de la Masia Marcet», afirma l’Associació de Veïns/as de Can Boada del Pi en un comunicat fet públic el 15 de juny, «volem donar la veu d’alerta».

La Masia Marcet, s’explica, va ser construïda pels Srs. Marcet propietaris i habitants, en aquells moments, de la Masia Can Boada del Pi, els orígens de la qual es remunten més de cinc segles enrere. Va ser edificada a principis del segle XX, molt propera a l’antiga Masia de Can Boada amb l’objectiu de disposar d’un habitatge familiar més modern i còmode. A la mateixa època també es va construir l’Ermita del Sagrat Cor de Jesús que està ubicada a prop de la Masia i és obra del també arquitecte modernista Josep María Coll i Bacardí.

Els Srs. Marcet van encarregar la Masia a l’arquitecte Lluís Muncunill,va estar habitada fins fa uns 30 anys en què els masovers la van abandonar. A partir d’aquest moment va començar la seva lenta degradació, arribant a l’estat lamentable en què es troba avui.

Fins fa pocs anys la Masia era propietat de la família Carbonell, però segons informacions recollides per l’AV, «sembla ser que una de les conseqüències de la crisi econòmica va ser el traspàs d’aquesta propietat al Banc de Sabadell», que haurien manifestat el desig de fer lliurament de la Masia a l’Ajuntament.

En qualsevol cas, afirma el comunicat veïnal, «la Masia Marcet és un bé protegit d’interès local»; de la mateixa manera que l’arquitecte Lluís Muncunill és un prestigiós arquitecte del modernisme. A més, estem vivint en un context en que «l’Ajuntament, altres organismes i sectors culturals de la ciutat impulsen el coneixement i la preservació de la seva obra». La Fira Modernista seria un clar exemple de l’important patrimoni de la ciutat, del que, a més, Lluís Muncunill és l’arquitecte emblemàtic.

Llavors, quan es compleixen 150 anys del seu naixement i l’Ajuntament ha concedit la merescuda distinció de Terrasenc Il·lustre a l’insigne arquitecte, sembla contradictori que, «mentrestant una de les seves obres es troba en procés de ruïna». L’AV emfasitza el fet que «si no s’actua, és indubtable la pèrdua de la Masia Marcet en el propers anys». Una pèrdua que deixaria en una «pèsima situació, molt lamentable» tant «l’Ajuntament en el seu conjunt com els sectors culturals de la ciutat».

Finalment, el comunicat alerta dels riscos i perills fins i tot personals i per a la canalla del barri per la situació de deixadesa i degradació de l’edifici: «la Masia s’ha convertit en el punt d’aventures de nens/as que entren en la mateixa contribuint a la seva deterioració i posant en risc la seva integritat física».

Related Articles

Deixa un comentari