[Xènia Albà] Les dones d’ERC Terrassa tenim veu

No Comment

Fa sis mesos que l’Assemblea de dones d’ERC a Terrassa (l’ADET) va fer la seva primera reunió. La idea havia sorgit mesos enrere veient el trist paper de les dones en les diferents assemblees i reunions. Com passa a molts partits polítics i entitats, érem poques i, en general, participàvem poc. Imagino que per culpa de diverses raons: els horaris, la llargada de les intervencions d’altres, aquella actitud tan eficient del temps de “per què repetir el que ja ha dit la persona que ha parlat abans que jo?” o aquell pensament tan nostre d’“allò que jo diré no és rellevant o no serà escoltat”.

Per tal d’intentar canviar aquella situació, vam arribar a la conclusió que seria interessant crear un espai que ens empoderés, un espai on treballar plegades per feminitzar aquells altres espais tant per homes i d’homes. Va néixer la idea de crear l’ADET, similar a l’Assemblea Nacional de Dones del partit, un espai reservat a nosaltres, un espai per treballar en temes de dona i, també, temes generals però des d’una perspectiva de dona.

Van haver de passar uns mesos (fruit d’una tardor moguda) però l’1 de febrer de 2018 va tenir lloc la primera reunió de l’Assemblea de Dones d’ERC a Terrassa. Aquell dijous de febrer fred i fosc a les vuit del vespre van aparèixer 11 dones meravelloses, poderoses, amb ganes de canviar les coses, amb veu i amb opinió. En aquella primera reunió vam repassar xifres, vam reflexionar sobre quin havia estat i havia de ser el nostre paper, vam debatre sobre la nostra composició i organització i vam començar a esbossar els primers objectius i tasques. De la reunió vam sortir amb moltes idees i amb feina, molta feina, però també amb una gran energia i unes ganes intenses de fer-la.

Aquella reunió va ser el primer pas d’un camí llarg en què cada dia sumem més i més dones. Gràcies a l’ADET i a les dones que hi formen part de manera més activa, s’ha creat una xarxa de fils entre nosaltres que serà difícil de trencar. L’ADET s’ha convertit en un espai on confluïm dones diferents però amb un objectiu comú, un espai on podem compartir experiències i reflexionar amb el desig de participar del context polític i social en què vivim des d’una mirada feminista per intentar canviar-lo.

Els objectius de l’ADET són clars i van en la línia dels que es va marcar Esquerra Republicana en el seu Pla per la Igualtat. Volem treballar per feminitzar els espais de representació d’ERC a Terrassa i, en aquest sentit, volem complir amb la creació de llistes cremallera a les properes eleccions municipals. Ens sembla important feminitzar els espais de govern del partit i, també, la nostra militància. Volem incentivar les amigues, simpatitzants i militants a formar part de manera activa dels espais de representació i de les diferents sectorials. Així mateix, creiem important incorporar la perspectiva de gènere en les propostes polítiques, en la comunicació, en les formacions, etc. En definitiva, en tots i cadascun dels àmbits d’actuació del partit. El nostre ADN republicà porta implícit el valor de la igualtat, cal, però, no només d’explicitar-lo, sinó de posar-lo en pràctica.

Per tal d’anar complint objectius, aquests mesos hem impulsat diverses iniciatives, de les que m’agradaria destacar la proposta de resolució per promocionar les carreres científiques i tecnològiques entre les estudiants de la ciutat, la participació en les grans mobilitzacions del 8 de març o l’organització d’alguns actes a la ciutat, com la lectura de contes infantils en clau de gènere o la lectura de la sentència de la Manada. Dins de la secció local, hem contribuït, per exemple, a millorar el nombre de dones assistents a les assemblees i a la feminització del jurat i, en general, del premi Gorra Frígia. A més a més, l’ADET també ens ha ajudat per conèixer i crear vincles amb altres dones de la ciutat, amb entitats i grups amb les que ens uneixen objectius comuns. I, en paral·lel, amb altres dones del partit per treballar conjuntament en les polítiques de gènere d’Esquerra Republicana, tant en l’àmbit intern com en l’extern.

Amb només sis mesos de vida, ens sentim orgulloses de la feina feta fins ara i il·lusionades amb la que ens queda per fer. Ens hem unit i ens hem empoderat per lluitar juntes contra el patriarcat i caminar plegades cap a una societat més justa i igualitària des de Terrassa però amb una mirada llarga i àmplia que va més enllà de l’àmbit local. Hem arribat fa poc però d’aquí no ens mourem.

Xènia Albà, Membre de l’ADET

Deixa un comentari