Cal resoldre immediatament el problema de la neteja a Terrassa, reclamen AAVV, TeC i ERC-MES

No Comment
Xavi Matilla i Isaac Albert durant la roda de premsa. Foto PV

Pep Valenzuela

«Terrassa és una ciutat bruta. La ciutadania ho veu i ho diu en veu alta». Així de contundent es mostra la Federació d’Associacions de Veïns a l’hora de denunciar l’estat de deixadesa i de neteja insuficient dels carrers de la ciutat. I anant més enllà, la plataforma veïnal assenyala l’equip de govern com a responsable directe de la situació, afirmant que «no vol o no sap com retornar a la ciutat la dignitat i el prestigi que es mereix».

Aquesta denúncia de la FAVT no és d’ahir 11 de juliol del 2018, sinó del 4 de març del 2016, en un comunicat en què s’anunciava l’inici de la campanya ‘Volem una #TerrassaNeta’. Però el problema, llavors ja era vell, i la Favt denunciava: «La situació de deteriorament de la neteja i recollida dels residus és evident, malgrat les queixes dels veïns, de les entitats veïnals, dels mitjans de comunicació, i el mea culpa de l’alcalde (…) Jordi Ballart, quan reconeixia en 2014 que les partides destinades a la neteja de l’espai urbà i al seu manteniment havien disminuït el suficient perquè els efectes es notessin passejant pels carrers».

Ahir, la FAVT i 7 associacions veïnals a títol particular anunciaven la seva sortida de la Taula de Residus de la ciutat si no es feien realitat algunes mesures d’urgència, entre les quals:

«Una entrevista directa amb l’alcalde de la ciutat per a traslladar-li la nostra profunda DECEPCIÓ amb la resposta donada pel govern i l’equip de tècnics de l’Ajuntament a les propostes, suggeriments i peticions fetes per la ciutadania en el marc de l’òrgan participatiu de la Taula de Residus.

I, tanmateix, la implantació de mesures d’efectivitat immediata per a assolir el que els ciutadans ens mereixem: una «Terrassa Neta».

Demanem també la preparació, discussió i aprovació per part de la Taula de residus d’un contracte programa entre Ajuntament i la seva empresa vinculada Ecoequip. Treball que si bé hi hauria d’iniciar-se de forma immediata, no ha de concloure sense un procés adequat de debat i valoració.»

Abans d’arribar en aquesta situació, explica la Favt, que han treballat molt per ajudar en la solució del problema. I cita la declaració:

«Que hem assistit amb regularitat a les reunions de la Taula de Residus de Terrassa, organisme municipal de participació ciutadana.

Que la nostra assistència ve marcada per un objectiu comú: Treballar per a assolir una «Terrassa Neta».

Que ens hem involucrat en les propostes de treball fetes pel govern i l’equip de tècnics de la ciutat, resultant-ne, per exemple, la redacció del Pla Local de Gestió de Residus 2018-30.

Que, des de la constitució de la taula en juliol de 2016 i les successives reunions amb periodicitat mensual hem anat fent suggeriments, plantejaments i propostes de millora (fins a un número de 35) que encara resten pendents de treball i sobretot, resposta, amb solucions o propostes de solució, pel govern i l’equip de tècnics de la ciutat.

Que, entre les moltes propostes i peticions fetes, consta la de fer una auditoria d’organització dels procediments de feina i gestió de recursos humans de l’empresa vinculada Ecoequip. Qüestió imprescindible per a la concreció d’un contracte programa entre Ajuntament i aquesta empresa que garanteixi uns estàndards d’execució en la neteja de la ciutat, i que, malauradament, no ha estat ni tan sols considerada per part del govern i equip de tècnics de la ciutat.

Que, donada aquesta situació, no podem deixar de sentir una profunda i ben fonamentada decepció pel posicionament de l’Ajuntament i de la seva empresa vinculada Eco-equip.»

En sintonia total amb la posición de la federació d’associacions veïnals egarenques es van pronunciar, ahir també, els grups municipals d’ERC-MES i Terrassa en Comú, tot definint el problema de la neteja a ciutat com a «estructural» i demanant un Ple municipal extraordinari per tractar el problema i les solucions al més aviat possible.

Els portaveus dels grups, Isaac Albert i Xavi Matilla, van apuntar al govern local com a responsable principal del problema, afirmant que «la gestió del servei és molt dolenta, no funciona, i a més s’arrossega des de l’anterior legislatura».

En tot cas, pel que fa al període d’aquest mandat, en Xavi Matilla, de TeC, recordà que «fa tres anys ja s’havien demanat, però no s’ha fet res i encara la situació ha empitjorat». Encara no s’ha aprovat el pla de gestió ni tampoc el contracte conveni entre l’Ajuntament i Eco-equip. El representant dels comuns afirmà que, efectivament, el govern local «ha fet accions, però sense resultats», perquè mancades de pla i objectius estratègics.

Matilla afirmà que el seu grup va votar en favor d’augmentar el pressupost per la neteja, però tampoc s’han vist resultats. «Hem demanat les raons, que se’ns digui quins són els problemes», assegurà, «però només hem rebut disculpes per esquivar la problemàtica».

Tot i així, amb por i poca esperança, ja que «és difícil que el govern faci en menys d’un any el que no ha fet en tres; sentim que són incapaces de fer-ho». En tot cas, el Ple extraordinari pot servir per posar tot en clar i plantejar solucions urgents i pla estratègic.

La Taula de Residus, davant aquest escenari, està en una situació molt «precària», afirmà per la seva banda el portaveu d’ERC-MES Isaac Albert. «La gestió de residus no funciona, és clar per a tothom, impacta als ulls de la ciutadania», assegurà tot apuntant que el problema remet a la manca d’inversió i d’un pla estratègic al respecte, com demostra, entre altres problemes, però molt greu, «l’aturada del percentatge de reciclatge que pateix la ciutat des de fa anys».

Albert sentencià que és de «jutjat de guàrdia» que el contracte-programa de l’Ajuntament amb Eco-equip encara no estigui fet. «És increïble com funciona l’empresa Eco-equip i que no hi hagi cap resposta a les demandes i reclamacions».

Informà, així mateix, que en aquests anys s’han presentat propostes de resolució que han estat aprovades, però no s’ha fet res. I cità el cas de la recollida de «voluminosos», i el percentatge del 2% sobre la taxa de residus que s’hi hauria de dedicar a la conscienciació ciutadana, que tampoc s’ha fet. Certament, afegí, «aquest govern només actua sota pressió», i per això cal ara el Ple extraordinari.

Les denúncies contra Eco-equip no són res de nou. Xavi Matilla informà que s’ha demanat sobre el funcionament de l’empresa municipal, i assegurà que «el gerent afirma que li han dit que faci el que pugui amb el pressupost que tenen». Això demostraria, afegí el portaveu de TeC, que estem vivint una situació de «desordre absolut» derivat de «greus problemes de gestió política», tot assenyalant el govern d’Alfredo Vega.

Una situació «lamentable» declarà encara l’Isaac Albert, primer per les conseqüències que pateix la ciutadania, però també perquè Eco-equip hauria estat, assegurà, una «empresa model anys enrere, però ara no hi ha cap control».

El «problema inicial», emfasitzà, «és la manca d’inversió, i ara el de gestió i objectius». Només es fan accions de cara a la galeria, com la recollida lateral i el canvi de contenidors, però que no formen pla d’un projecte estratègic i queden en no res.

Els grups de TeC i ERC-MES afirmaren que «sense resposta del govern, tenim la responsabilitat d’exigir aquest Ple extraordinari, sent propositius, com fins ara, però exigint solucions ara ja immediates», en primer lloc el contracte Ajuntament-Ecoequip que fixi objectius i permeti control i fiscalització.

Related Articles

Deixa un comentari