Dures crítiques i reprovació al govern en el Ple sobre la neteja de la ciutat

No Comment

Miquel Gordillo

El curs polític ha començat de forma agitada, en el tram final del mandat, a només nou mesos de celebrar-se eleccions municipals. El motiu, la patata calenta per a l’equip de govern que suposa la brutícia constatada i denunciada per entitats socials i ciutadania. I per la manca d’autocrítica que s’atribueix al govern, tal com van palesar durant el Ple extraordinari celebrat ahir dimarts, que tota l’oposició havia reclamat per reprovar la gestió política de la matèria. No és aquest un tema nou, ni de bon tros, però pot suposar un problema més per al PSC, precisament per la seva manca de resposta i de solucions que contínuament recorda l’oposició.

El ple de reprovació va resultar, especialment, un via crucis per al tinent d’alcalde i responsable de l’àrea, Marc Armengol, qui va haver d’escoltar durant més de dues hores una pluja de crítiques
per part de tota l’oposició, sense distincions, també de les entitats veïnals que participen de la Taula de Residus.

Xavier Matilla de TeC, un dels grups que havia forçat aquest ple, fou dels més contundents en els seus atacs a l’equip de govern, i expressà la necessitat de realitzar aquest ple reprovatori: «des de l’oposició els hem donat fins a tres anys de temps», i apuntà les diferents propostes de resolució presentades per l’oposició en els darrers anys, cap d’elles aprovada.

«La situació no ha millorat. Han demostrat que el problema no era de pressupost, sinó del despropòsit de la seva gestió política». Un dels moments calents, quan adreçant-se al regidor Armengol afirmà que hauria de dimitir, «però potser això no servirà de res».

Per a Isaac Albert, d’ERC-MES, «l’argument de l’incivisme no l’haurien de fer servir» com a excusa, ja que això «se soluciona amb polítiques públiques actives». També assenyalà Albert: «s’ha demostrat que la gestió dels serveis públics no és el seu fort», en referència a l’exemple que havia estat l’empresa municipal Eco-Equip i que fa temps s’havia «espatllat». Recriminà que els dos Plans de Residus que l’equip de govern socialista ha mostrat des del 2015 són literalment copiats. El de 2018-2030, que ja no contenia «cap contracte-programa i no vam aprovar, és pràcticament el mateix que l’anterior amb paràgrafs i textos que són els mateixos», afirmà. «Durant tres anys i mig no han fet gairebé res. És una vergonya, diuen que (aquest plenari) és oportunista, però nosaltres tenim l’obligació de fer-ho».

Marc Medina de la CUP també incidí en les crítiques: «el govern no vol assumir les seves responsabilitats i es dedica a tirar pilotes fora quan atribueix la brutícia dels carrers a l’incivisme o a les mancances d’Eco-Equip, quan la responsabilitat li correspon a l’Ajuntament». La realitat, deia Medina, és que s’ha incrementat en un 30% en dos anys l’aportació de recursos a Eco-Equip, sense resultats visibles», i recordà que les enquestes de satisfacció realitzades mostren que s’empitjora la percepció del servei de neteja a la ciutat.

També expressà que «una gestió directa pot funcionar malament, l’exemple és Eco-Equip», i que és necessari que estigui internalitzat. El regidor cupaire comparà la neteja amb les bases de la futura empresa de l’aigua, on s’està creant un organisme de transparència i participació ciutadana. Respecte a la gerència de l’empresa municipal, cal que «el càrrec se seleccioni amb criteris professionals i no a dit». I apostà per un model de prevenció i gestió de residus: «la planificació i avaluació de l’Ajuntament ha estat nul·la els darrers anys». Indicà també que l’índex de «recollida selectiva està estancat des de fa anys en un 34%», molt lluny de l’objectiu del 50% fixat per al 2020.

«La percepció que la ciutat bruteja és sòlida i va augmentant», expressà per la seva part, Miquel Sàmper de PdeCAT, el qual reconegué que amb la proposta de reprovació presentada el seu grup no se sentia còmode -fins fa mesos el grup formava part de l’equip de govern-, i lamentà les diferents propostes en la matèria tombades pel govern del PSC els darrers anys.

La reprovació al govern fou total. Javier González de C’s «Terrassa està bruta i també farta», per pagar més del que rep amb els seus impostos, en la línia dels arguments que indicà el PP.

El tinent d’alcalde Marc Armengol intervé en el ple extraordinari sobre la neteja de la ciutat. MG

La intervenció de Marc Armengol, va resultar polèmica i no va agradar gens a l’oposició. D’una banda, el tinent d’alcalde recriminà que els qui havien parlat no assistissin a les reunions de la Taula, i que no «serviria de res ara canviar-li el nom». Armengol s’escudejà en l’anomenat Pacte per la Neteja plantejat a inicis de la legislatura, amb més recursos per a Eco-Equip, més control, més campanyes de conscienciació, obrir la Taula de Residus, i més planificació amb un contacte-programa, el qual ara com ara no s’ha elaborat.

El senyor Matilla és la tercera vegada que demana la meva dimissió, «quan hi ha que diu que la vertadera oposició està dues cadires més cap allà», en referència al portaveu d’ERC-MES. Matilla respongué: «jo no frivolitzo en demanar la seva dimissió, sinó que dono arguments, constatats per tots els grups de l’oposició i de part de la ciutadania organitzada que està aquí present».

Entitats veïnals constaten la inoperància de la Taula de Residus

Per acabar-ho d’adobar, les crítiques a l’equip de govern també vingueren durant el plenari per part de les associacions veïnals que participen en la Taula de Residus. En Jordi Vidal, com a representant, es referí a les 35 propostes de millora efectuades per les entitats i que encara resten pendents de resposta, entre elles d’una auditoria a l’empresa Eco-Equip, tot expressant una «profunda i decepció pel posicionament de l’Ajuntament i de la seva empresa vinculada Ecoequip”. Respecte aquesta intervenció, i en ple intercanvi de cops, Matilla (Tec) denuncià «l’intent de l’equip de govern de què aquesta intervenció no fos possible, intentant fent veure que el reglament de participació no ho permetia» . Va ser una tarda d’entrar a degolla.

Per a Medina, sorprès per la intervenció d’Armengol, «denota que creuen poc en la participació, continuen governant entre quatre parets i d’esquena a la gent». Així com que no es respongués a cap de les quatre propostes que els hi fem». Aquestes propostes eren la creació d’un nou Observatori de Residus que fomenti la participació ciutadana i la transparència, l’elaboració d’un Contracte-programa per a Eco-equip, i d’un protocol de contractació per a la gerència de l’empresa amb criteris de transparència i professionalització del càrrec.

González de C’s considerà que «no hi ha ningú assegut a la tinència d’alcaldia, i que era «símptoma de l’agonia de l’equip de govern». Anà més enllà en afirmar que calia «posar-nos d’acord en què aquest mandat ho acabi una gestora», mentre que el PP també s’alineà amb les tesis de tota l’oposició: «Ho han fet de nou: zero autocrítica», apuntà Àlex Rodríguez; i afegia que «Terrassa és la quarta ciutat més endeutada de Catalunya. On han destinat els nostres impostos?»

El to de reprotxes provocà discussions entre la presència dels diferents regidors en les diferents reunions, com ara la de la Taula de Residus, quan Armengol es referí que els que havien intervingut no hi havien acudit a les reunions. Per això, Sàmper li recriminà: «si la ciutat està fins als nassos que la ciutat estigui bruta, acceptin que ho estan fent malament!»

«No hi ha cap Pacte per la Neteja, és una mentida, s’ho han inventat vostès», etzibà Albert a l’equip de govern, i apuntà: «vostès van encarregar un estudi per fer un contracte-programa que els indicava fer una inversió de 25 milions en els pròxims deu anys, no els va agradar el que deia i per això no el van fer públic».

Com que el debat fou prou tens, la resolució d’aquest es limità a votar un punt únic, la reprovació de l’equip de govern en la gestió dels residus, només votada en contra pel PSC. Els grups de l’oposició no volgueren votar els punts presentats per separat, i es considerà, un cop més, com una falta de resposta i d’autocrítica del govern. «Treballarem per canviar aquest govern el 2019», va ser una de les conclusions de Matilla.

Per la seva part, l’alcalde Alfredo Vega en la seva única intervenció sí que reconegué: «tenim un problema de neteja» a la vegada que afirmà que estem treballant, fent propostes i recursos per intentar solucionar-ho». També lamentà el to general del plenari i afirmà que «la ciutadania no ha vist aquí un esperit constructiu». Tot plegat augura uns mesos vinents en què la tensió política, en aquest i altres temes, anirà augmentant.

Deixa un comentari