Clam perquè a Terrassa s’incentivi fiscalment la instal·lació d’equips d’autoconsum amb renovables

No Comment

El Grup Local de Som Energia reclama a l’Ajuntament de Terrassa “que faci els deures” i que s’estableixin incentius fiscals a l’hora d’instal·lar plaques solars regulades per al consum domèstic, tal com es fa a altres municipis veïns. D’aquesta forma, es facilitaria en l’àmbit local una transició energètica cap a les renovables, tal com recull en un escrit en el seu bloc aquesta cooperativa de consum.

A Sabadell i Sant Cugat hi ha ordenances municipals amb què s’obté un 50% de reducció de l’import de l’IBI quan s’instal·len equips d’autoconsum durant 5 anys, i fins a 8 anys a Rubí. Com que a Terrassa no disposem de beneficis fiscals d’aquestes característiques, Som Energia va presentar una petició a la darrera sessió del Consell del Medi Ambient perquè s’estableixin aquestes mesures. En aquest sentit, el grup local recorda l’èxit de la campanya Impuls Solar Vallès que la cooperativa de consum ha dut a terme a la comarca per adquirir de forma col·lectiva i instal·lar plaques solars en habitatges a un preu competitiu. 

Article del Grup Local de Terrassa de Som Energia:

Beneficis fiscals municipals a les instal·lacions d’autoproducció: Terrassa ha de fer els deures!

Molts municipis han articulat incentius per estimular la població a instal·lar equips d’autoconsum domèstics, amb l’objectiu d’avançar cap a la necessària transició energètica a les renovables. Aquestes polítiques locals esdevenen un pas molt important per conscienciar la població i afavorir el pas en la compra i instal·lació d’aquests equips. El fet que els ciutadans s’apoderin de l’energia a través de l’autoconsum és un benefici que repercuteix directament i indirecta amb el municipi en diferents vessants, entre d’altres, la reducció de les emissions de CO2 i la creació de negoci i de llocs de treball locals.

A municipis com Sabadell i Sant Cugat hi ha ordenances municipals a través de les quals les instal·lacions (legalitzades) obtenen un 50% de reducció de l’import de l’IBI (Impost de Béns Immobles. La “contribució”) dels habitatges on s’instal·len durant 5 anys. A Rubí el període s’allarga a 8 anys. Es tracta d’un incentiu importantíssim que pot suposar estalvis de més del 15% en la inversió realitzada, reduint el període d’amortització del cost la instal·lació.

Malauradament, a Terrassa no hi ha incentius fiscals comparables als de les ciutats veïnes. Per aquest motiu, el Grup Local de Som Energia va presentar una petició a la darrera sessió del Consell del Medi Ambient de Terrassa, proposant que s’igualin la bonificacions amb la resta de grans municipis de la comarca. S’està treballant activament per a que aquest canvi es produeixi en el menor temps possible.

Val a dir que l’extensió de les instal·lacions d’energia solar fotovoltaica constitueixen una de les opcions més efectives que tenen els municipis per poder assolir unes ciutats més autosuficients energèticament i, sobretot, i a nivell global, contribuir a la lluita contra l’escalfament global. La campanya “Impuls Vallès Solar” de Som Energia apunta precisament en aquesta direcció. Una campanya que ha estat un èxit rotund a tant a nivell comarcal, com sobretot, a nivell local a Terrassa. Per això mateix resulta vital que de cara a les noves campanyes que es portaran a terme en breu, la ciutat pugui comptar amb un marc de tributació local que incentivi de forma clara i decidida aquestes iniciatives.

Font: Som Energia Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari