Art, participació i noves tendències omplen els carrers de Terrassa amb el TNT

No Comment

El Festival TNT programa un gran nombre d’espectacles que vesteixen el cap de setmana de Terrassa amb múltiples disciplines artístiques per fer gaudir, participar i raonar a tothom

TNT El Bosque Foto Marta Garcia TNT: Imatde de “El Bosque” Foto Marta Garcia

Pau Cónsola

Membre de l’entitat cultural Àgora Nova Atenes

Justament el cap de setmana que la nostra ciutat acull una delegació d’Agents Culturals vinguts i vingudes de tota Europa, hem pogut gaudir d’un dels esdeveniments culturals emergents més importants de l’escenari actual, el Festival TNT. Després de més de deu anys, aquest festival, que impulsa i difon la creació contemporània d’arts escèniques, comença a fer-se un lloc al mapa, sempre atapeït, de l’oferta cultural catalana.

 

“Una barreja immillorable d’expressió artística, creació interdisciplinària i espectacle.”

 

Una de les peculiaritats del TNT és la enorme concentració d’espectacles programats en molt pocs dies, una aposta que, seguint l’estela de FiraTàrrega, combina espectacles de sala a un preu molt assequible, amb una increïble oferta d’espectacles de carrer totalment gratuïts. Aquest format permet que qualsevol persona pugui gaudir del festival, independentment del seu poder adquisitiu o del seu coneixement de les arts escèniques. Els espectacles, sempre marcats per un fort contingut visual i un esperit no-convencional, innovador i transgressor, són espectacles realment atractius adreçats tant a un públic especialitzat com al públic en general. D’aquesta manera l’objectiu implícit de qualsevol festival d’arts escèniques com aquest (difondre els missatges dels autors i autores alhora que fer promoció de l’art i la cultura), s’aconsegueix quasi de forma màgica, podríem dir, de forma involuntària per part de les persones que són «sorpreses» per una performance en mig del carrer.

Fent una passejada pel centre, un dia qualsevol del TNT, et pots trobar amb un grup d’infants que es diverteix tot pintant un curiós personatge, una espècie d’home estàtua blanc que fa servir el seu cos com a llenç, una superfície que mica en mica va prenent color gràcies a la feina “desinteressada” dels nens i nenes. Sens dubte una barreja immillorable d’expressió artística, creació interdisciplinària i espectacle.

A menys de cent metres d’allà hi trobem una de les propostes més interessants per la manera en què s’ha plantejat la seva creació i sobretot pel seu missatge. Parlem de El Bosque, descrita pels seus propis impulsors com una instal·lació performàtica i evolutiva. Es tracta d’una estructura feta de branques d’arbres que un grup de «ninis» s’encarrega de construir. Un evocador escenari que ens retorna a la infància, a aquell moment en què tots i totes hem provat de fer cabanes al bosc per després amagar-nos al mig de la natura, i alhora ens fa pensar en termes com productivitat, treball, tecnologia o sostenibilitat.

 

TNT Detall de "Casa" de Rectangle Negre. Foto Marta Garcia TNT Detall de “Casa” de Rectangle Negre. Foto Marta Garcia

Sortint de la Muncunill i apropant-nos a la Torre del Palau fem un sorprenent descobriment, a mans d’un altre grup de joves, allà mateix, al mig de la plaça, hi ha una altra instal·lació que combina elements electrònics i mobiliari amb el moviment dels seus autors i autores, que durant dotze hores interactuen i s’expressen a través del seu cos i d’aquests aparells. L’obra ens recorda de forma original la vida esbojarrada d’una casa, aparentment, sense ordre ni concert. És realment impressionant la manera com la posada en escena aconsegueix impactar en el públic, així com sorprenent l’increïble aportació d’energia que fan durant la performance.

Finalment, arribem a la plaça Vella, el centre neuràlgic del TNT i segurament de la ciutat, per trobar-nos amb una plaça abarrotada de gent que mira de forma expectant l’escenari.  Allà, entre la gent, no dalt l’escenari, hi ha Rodrigo Cuevas, un artista que ell sol, amb el seu treball íntim i personal, és capaç de posar-se a la butxaca tota la ciutat en menys de cinc minuts. El públic riu a cor què vols i el showman va desgranant els seus temes més folklòrics sense deixar passar cap oportunitat per fer comentaris àcids sobre temes d’actualitat.

TN: Detall actuació de Rodrigo Cuevas. Foto Marta Garcia TN: Detall actuació de Rodrigo Cuevas. Foto Marta Garcia

“Una mostra d’arts escèniques participativa, que interpel·la directament al públic i que transgredeix i genera reaccions i emocions a grans i petits”

En definitiva, sembla que Terrassa encara no ha descobert del tot el que ja és fora del nostre municipi, un festival reconegut i esperat. La proximitat d’un treball artístic que marca les noves tendències i la qualitat i l’encert de l’organització del festival fa que tinguem l’oportunitat de gaudir d’una programació excepcional que omple els carrers de la ciutat d’innovació i talent, una mostra d’arts escèniques participativa, que interpel·la directament al públic i que transgredeix i genera reaccions i emocions a grans i petits. La nostra és una ciutat que aglutina prou capital cultural com per fer una aposta decidida i definitiva per propostes com aquesta, la del TNT, que mereix respecte i admiració i que esperem que tingui en el futur moltes coses a dir.

 

Related Articles

Deixa un comentari