Sense màquines escombradores al carrer per un brot de legionel·losi

No Comment

Des de fa una setmana, Ecoequip no pot treure a la via pública la major part de les seves màquines escombradores. La causa és un brot del bacteri de la legionel·la que ha estat detectat i que manté aquestes màquines aturades temporalment, com a mesura de control, per part de l’empresa municipal i a instàncies d’una visita de tècnics del Departament de Salut de la Generalitat. Aquesta aturada afecta 6 màquines (n’hi ha algunes altres avariades), de forma que només dos vehicles de què disposa l’empresa municipal poden sortir al carrer per realitzar les tasques d’escombrada mixta i mecànica. Això i suposarà unes setmanes d’espera, durant almenys una part de la temporada de tardor i de recollida de fulles.

Com a conseqüència de l’aturada temporal d’aquests vehicles, els treballadors destinats a operar amb les màquines escombradores han estat recol·locats per exercir altres tasques durant el temps en què aquestes estiguin inhabilitades. 

Casos a Terrassa el mes d’agost

Les fonts consultades informen que el passat mes d’agost, ja es van detectar alguns casos del bacteri de legionel·la amb ingrés hospitalari, sembla ser que algunes persones de Matadepera. En conversa amb el regidor de Neteja i Recollida de Residus, Marc Armengol, a banda de corroborar el fet de l’aturada de les màquines i també els tres casos de persones que van ser ingressades durant l’agost, situa l’aturada temporal en un període d’unes 3 ó 4 setmanes, fins que des de la Generalitat es determini que les màquines poden tornar a funcionar. Al respecte dels casos de les  tres persones ingressades durant l’agost, manifesta que les fonts d’infecció encara són desconegudes.

El passat estiu ja es van detectar brots de legionel·losi en altres municipis, el més recent a L’Hospitalet de Llobregat, i amb casos de persones infectades i hospitalitzades. La legionel·losi pot afectar greument al sistema respiratori. De fet, ara cal investigar i determinar el focus, atès que el període d’incubació de la malaltia pot trigar fins a dues setmanes en aparèixer. Malgrat que la legionel·losi no es contagia de persona a persona, existeix el risc evident de contraure el bacteri, i per tant suposa un perill per a la salut pública. Els primers afectats poden ser els mateixos treballadors de l’empresa pública. Les fonts de la ciutat i els vehicles que utilitzen aigua són alguns dels focus de risc per tal que el bacteri es reprodueixi. 

La legionel·losi és una malaltia d’origen ambiental causada pel bacteri de la legionel·la, que viu habitualment en aigües naturals i també pot viure les canonades interiors d’aigua clorada. Tal com informa la web de l’Ajuntament, el bacteri es pot contraure en inhalar vapor d’aigua o aerosols contaminats pel bacteri. A la mateixa web, el consistori s’atribueix la funció de dur a terme “el manteniment del registre d’instal·lacions d’alt risc i el seguiment del compliment de la normativa sanitària de prevenció” en col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat, en cas d’aparició d’un brot de legionel·losi a la ciutat.

Crítiques constants per la brutícia als carrers

Aquest contratemps del servei que ofereix EcoEquip coincideix amb la notícia que l’equip de govern ha plantejat augmentar, de cara l’any vinent, l’impost de la taxa de residus en un 6%. Des del grup municipal de Terrassa en Comú ja han denunciat aquesta pujada prevista com a “inacceptable, si tenim en compte la pèssima gestió política que ha fet el PSC en la recollida de residus i neteja a la ciutat” .

Cal recordar a més que el servei de neteja a la ciutat està sent molt qüestionat des de fa temps. Així ho demostra la reprovació de tots els grups municipals a la gestió que duu a terme l’Ajuntament, en un ple extraordinari celebrat el setembre, i l’allau de crítiques continuades per part de la ciutadania per la brutícia als carrers.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari