[Miquel Mallafré] Benvinguda filosofia

No Comment

Totes les assignatures humanístiques ajuden a formar a persones lliures, persones que pensaran per elles mateixes, que respectaran el que és diferent, que tindran més empatia amb el món real i, sobretot més crítiques amb el món que els envolta. La filosofia és l’aventura del pensament. És per aquesta raó que José Ignacio Wert, el sinistre i macabre polític del PP (el pitjor Ministre d’Educació que ha patit aquest país en dècades), va eliminar-la, ja que la considerava -així ho va manifestar- una matèria inútil. Un insult més dels molts que ens va deixar aquest personatge d’infausta memòria, com també la llei que encara porta el seu nom.

Només a unes ments obtuses se’ls podia acudir traure la Filosofia, a la gent jove era el que els faltava, que li traguessin humanitats. Una disciplina que és transversal a tot el coneixement, des de les matemàtiques a la història, i que potencia la capacitat crítica i per sobre de tot l’argumental de la gent que l’estudia, l’havien deixat com a no obligatòria i residual. Mai s’havia d’haver tret com a assignatura fonamental, necessària en una societat com l’actual tan necessitada d’ella, de valors, de reflexió, de capacitat d’anàlisi, del sentit de les coses, de formació, de cultura, d’estudi dels diferents pensaments i societats al llarg de la història.

Si l’educació pública és una manera d’invertir el capital humà de les noves generacions, si els prives de la filosofia, equival a ensenyar matemàtiques a algú sense ensenyar-li a sumar primer, o sigui, una inversió horrorosa.

No tan sols s’ha de recuperar la filosofia i la seva història, s’han d’implementar noves assignatures de caràcter ètic social que reforcin la formació de la gent jove en conceptes bàsics sobre la justícia, el dret, el sistema parlamentari, la integritat humana i la dignitat en el treball, conceptes que en la nostra societat han caigut en l’oblit gràcies a personatges com l’esmentat. A més, la formació del personal ha de ser una formació laica per formar ciutadans i no cretins de “gran hermano.”

Les assignatures humanístiques són necessàries per a la formació de l’esperit crític i la cultura. La filosofia és capacitat crítica, ens fa persones més lliures i amb menys possibilitats de ser manipulades, ens ajuda a entendre’ns. La dreta ideològica sempre la relegarà perquè és una arma molt poderosa contra el poder i la ignorància. La gent ha de ser capaç de pensar per ella mateixa, ha de saber analitzar les coses i no deixar-se manejar, tenir una visió del món que ha existit al llarg del temps, la filosofia és una eina molt valuosa. En definitiva, que torni la filosofia és una notícia fenomenal, ara toca buscar-li les hores disponibles. Podríem començar per tocar (i molt) les hores de religió, la raó i el pensament crític seran possibles en l’educació, quan es retiri la religió de les aules públiques.

miquel mallafré, 18 d’octubre de 2018

Related Articles

Deixa un comentari