El novembre a Terrassa torna a ser cooperatiu

No Comment

Fins a 39 activitats durant tot un mes en la 4a edició de la Terrassa Cooperativa, i el colofó de la Fira d’Economia Social i Solidària – 24 de novembre a la plaça Vella- donaran fe de la vitalitat i el creixement del moviment cooperativista a la ciutat.


Un any més i amb una major empenta i força, la quarta edició de Terrassa Cooperativa oferirà, durant 26 dies seguits, diversos tallers, xerrades i actes, «amb voluntat de donar a conèixer els beneficis de l’economia social i solidària». Així ho expressà el Tinent d’Alcalde Manuel Giménez, en la presentació de l’edició, la qual donarà inici en uns dies.

«Enguany hem superat les expectatives amb més activitats, més entitats i més empreses participants: un total de 67, més cinc que cedeixen els seus locals», apuntà el regidor, tot destacant que la implicació dels diferents aquests actors socials ha permès l’organització d’aquesta edició de Terrassa Cooperativa, amb la màxima de «sempre col·laborant, no competint».

D’esquerra a dreta: Rosa Guinot (XES Terrassa), Manuel Giménez (Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament) i Olga Ruíz, (Federació Cooperatives de Catalunya), en la presentació de la IV Terrassa Cooperativa. Foto: Ajuntament de Terrassa

Entre les moltes activitats que es duran a terme entre el 5 i el 30 de novembre, a la presentació del passat dijous es destacaren un escape room (una habitació on resoldre enigmes per poder fugir) entre zombies radioactius i cooperativistes , («no se sap qui guanyarà!»), i un taller d’impressió 3D a càrrec del FabLab Terrassa. A banda, xerrades, tallers i rutes d’interès, fins a completar 39 activitats. Aquestes es completaran amb la secció diària dedicada al món cooperatiu, de la mà del programa de ràdio ‘El Submarí, un altre habitual de les anteriors edicions.

Un taller de memes, la projecció del documental “The True Cost” sobre el cost de la indústria tèxtil, l’obra de teatre ‘L’Assemblea’, o el tast de vins ecològics, són altres exemples del que ho podrà trobar en la farcida programació que s’ha preparat des del Servei d’Emprenedoria i Empresa i totes les entitats participants.

A banda de l’intens programa mensual, la 3a Fira de l’Economia Social i Solidària és un dels plats forts de la Terrassa Cooperativa. Serà el dissabte 24 de novembre, quan la plaça Vella s’omplirà de fins a 42 parades corresponents a iniciatives d’economia social egarenques, que mostraran a tothom qui s’hi apropi els seus productes i serveis.

Consumir i produir de forma democràtica i justa

La Federació de Cooperatives de Catalunya ha col·laborat amb l’Ajuntament des de la primera edició de la Terrassa Cooperativa. «Tenim una relació de confiança i proximitat amb les tècniques municipals i totes les cooperatives adherides que tenim a Terrassa», destacà l’Olga Ruíz, responsable de comunicació de la Federació, durant la roda de premsa, alhora que es felicità per haver-hi incrementat any rere any la presència d’entitats, tal com ho està fent el cooperativisme arreu: “amb dades d’abans de l’estiu, n’hi ha més de 3.000 cooperatives de treball a Catalunya, que donen feina a unes 60.000 persones”, afegí l’Olga. Pel que fa a Terrassa, “tenim entitats de totes les dimensions: l’Eina, Escola Tecnos, La Terrassenca, Malarrassa, La Revolta, Sprintcoop…», són algunes de les cooperatives locals que mostren la diversitat econòmica local representada a la Federació.

Rosa Guinot, representant de la XES Terrassa (Xarxa d’Economia Social), i sòcia fundadora de la cooperativa local de productes de comerç just AlterNativa3, ressaltà com el moviment cooperatiu posa «les persones davant del benefici econòmic». Com a membre de la XES local, la Rosa especificà: «som 31 entitats adherides que treballem en àmbits diversos: coopes de consum, escoles cooperatives, assessories, llibreries, serveis escolars, banca ètica, reinserció social, mitjans de comunicació, elaboració de productes…». I destacà que els criteris de l’ESS es regeixen per principis com ara «una estructura d’organització horitzontal, l’equilibri en les diferències salarials, la igualtat de gènere, també per accedir a càrrecs directius, i la transparència». També insistí en què les cooperatives permeten crear nous llocs de treball íntimament lligats a la ciutat, i que resisteixen millor les crisis.

Totes les activitats es poden consultar en el tríptic de difusió elaborat per l’Ajuntament de Terrassa.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari