[La Vinoteca d’Envinando] Sumoll negre 2017

No Comment

Avui us proposo iniciar un viatge que ens durà per les diferents zones productores de vi de Catalunya, m’acompanyeu?

A on anem

Per arribar al nostre primer destí ens dirigirem cap al nord direcció Manresa, ens endinsarem a la Denominació d’origen Pla de Bages, on podem seguir la Ruta de les Tines, antigues construccions de pedra seca per a l’elaboració del vi en les valls del Montcau i la Ruta dels Cellers, on podrem visitar 14.

Aquesta zona tenia una gran importància vitivinícola, al segle XIX era la comarca amb més vinya de Catalunya, abans de la fil·loxera hi havia 23.841 hectàrees, actualment hi ha 450. No cal dir que ens trobarem cellers amb una llarga trajectòria i grans vins per descobrir, elaborats majoritàriament amb Cabernet Sauvignon, però no podeu deixar de tastar les seves varietats autòctones com són el Picapoll i el Sumoll.

El celler que visitem

Per estrenar la nostra ruta he triat el Celler Solergibert al ben mig d´Artés, un celler familiar amb una gran tradició en el conreu de la vinya que es remunta al 1730. El celler es troba a la casa familiar i la seva construcció es va iniciar el 1868 des de llavors s’han fet diferents ampliacions.

Molts viticultors de la zona varen deixar de conrear les seves terres per treballar a la indústria, però l’Enric va continuar amb la seva passió, el vi, que va transmetre al seu fill Josep i que ara continua amb una nova generació.

Quan visites Solergibert t’atén en Josep, el propietari, qui té cura de les vinyes, qui pateix pel clima, qui parla dels seus vins com si fossin els seus fills. Poder tastar amb el productor es converteix en tota una experiència que et permet entendre el viatge del vi des de la vinya fins a la copa.

El vi que tastem

El vi escollit per aquest primer tast és el Sumoll negre 2017:

Varietat: 100% Sumoll de vinyes velles de més de 70 anys.
Criança: 4 mesos en bóta de roure francès de tercer i quart vi.

D’aspecte ens recorda la lleugera tonalitat de la varietat Pinot Noir, aromes a fruita vermella, balsàmic i especies com pebre negre i nou moscada. A la boca descobrireu la personalitat del Sumoll, és un vi fresc, lleuger, amb un perfecte equilibri entre l’alcohol i l’acidesa, amb personalitat pròpia, ens omple la boca. En definitiva un vi que ens permet gaudir-lo a copes fora dels àpats o maridat amb gran varietat de plats com serien seleccions d’embotits, amanides, pollastre al forn, carn de porc…

És un vi molt versàtil, fàcil de beure.

Sergio Lueza – Envinando.com

Related Articles

Deixa un comentari