[Alfredo Vega] Pressupost i Ordenances per a 2019: garantia de bon govern

No Comment

Que s’aprovin el Pressupost i les Ordenances Fiscals per al 2019 hauria de ser la cosa més normal del món. Però al Ple Municipal del 30 d’octubre, en un país on els pressupostos de l’Estat i els de la Generalitat tenen notables problemes per acabar essent aprovats, el que hem aconseguit a l’Ajuntament de Terrassa és un èxit compartit de la bona política i el bon govern. Més enllà de les discrepàncies i tensions partidistes, hem sabut donar prioritat als interessos de la ciutat, a tot allò que incideix molt directament en les necessitats i la vida quotidiana de les persones.

El Pressupost i les Ordenances es van aprovar gràcies a la capacitat de pacte i de sentit de ciutat del PSC, TeC, ERC-MÉS i PDeCAT. Aquests tres darrers grups polítics de l’oposició van combinar el vot a favor i l’abstenció, sense renunciar al seu esperit crític ni al seu propi projecte polític. En la mateixa línia, és de justícia remarcar especialment la tasca portada a terme per part d’ERC, que ha aportat a tot aquest procés un esforç de responsabilitat molt destacable. Finalment, per altra banda, hi ha un detall insòlit que potser semblarà menor, però que mereix una valoració positiva: cap dels grups municipals no ha presentat cap esmena.

El resultat final, doncs, va ser que el Ple va donar llum verda perquè l’any vinent Terrassa tingui un bon Pressupost i unes bones Ordenances Fiscals, al mateix temps que posem sobre la taula un futur debat sobre un nou model fiscal. Queda garantit així el bon funcionament de la ciutat i l’estabilitat de l’Ajuntament (serveis, projectes i inversions) de cara a un any, el 2019, que es presenta complicat i molt marcat per les properes eleccions municipals.

Ho vaig dir al Ple i torno a fer-ho ara: agraeixo a aquests tres grups municipals el seu gest de responsabilitat, de la mateixa manera que agraeixo a la resta de grups la seva disposició per al diàleg i el respecte mutu, que són la clau del bon funcionament de l’Ajuntament i de qualsevol institució democràtica. Totes i tots hem fet un gran esforç per aproximar posicions, dialogar i pactar, amb valentia i amb coherència.

Crec, i ho dic amb tot l’orgull i tota la modèstia del món, que hem fet un exercici de bona política, en uns temps en els quals veiem massa sovint excessos de teatralitat, de demagògia o de partidisme. No es tracta, en absolut, de posar-nos medalles, però tampoc de menystenir la importància d’un gest constructiu, compartit entre persones i formacions molt diferents, amb idearis i projectes diferents.

Ens imaginem com podria ser l’any 2019 per a Terrassa si el Pressupost i les Ordenances haguessin estat una batalla campal entre partits? Podem fer-nos una idea dels efectes negatius que pot tenir per a una ciutat no disposar d’aquestes dues grans eines?

Aquest és un dels valors centrals del projecte polític que representa el Govern Municipal i amb el qual em sento totalment identificat com a alcalde: els interessos de la ciutat i de la gent han d’estar per davant i per damunt de les polítiques de partit. Aquestes, evidentment, són totalment legítimes i necessàries, però s’han de saber moderar quan el que està en joc és l’interès general.

Sovint he criticat, amb educació però amb fermesa, que els governs espanyol i català, més enllà de les meves simpaties polítiques, governin poc i malament. I encara he criticat més que facin la vida impossible als ajuntaments, a través de lleis injustes, de finançaments insuficients i de retallades arbitràries. Per això mateix, vull posar en valor aquesta mostra de bona política i de bon govern, al servei de la nostra ciutat.

El meu compromís és i ha estat sempre el mateix: diàleg, respecte, seriositat, rigor, estendre la mà a les persones que pensen diferent, intentar arribar a acords, preservar l’estabilitat de l’Ajuntament i, sobretot, complir el màxim possible els compromisos electorals amb la ciutadania. Com a alcalde, em dec fonamentalment al meu ideari polític i a les meves conviccions, però això no m’impedeix ni escoltar, ni pactar ni sumar forces amb persones que pensen diferent, però amb les quals podem tenir visions i idees en comú.

L’aprovació del Pressupost i les Ordenances per al 2019 va en aquesta línia de responsabilitat, d’il·lusió i de passió per Terrassa. M’alegra compartir-la, més enllà de les diferències que ens puguin separar en determinades qüestions, amb una gran majoria de terrassencs i terrassenques que creuen que a Terrassa hem de fer, abans que res i sense renunciar a res, política de Terrassa i per a Terrassa.

Alfredo Vega, Alcalde de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari