Celebrat el XVIII simpòsium sobre la renda bàsica universal, una renda per a la igualtat

No Comment

Redacció/Rend Rent Básica

Els dies 26 i 27 d’octubre va tenir lloc, a la seu de Barcelona Activa, el XVIII simpòsium de la Red Renta Básica. Durant el qual es van exposar els aspectes fonamentals d’aquesta proposta, així com aspectes més tècnics, polítics i socials relacionats o potencialment derivats de la seva eventual implantació. Tal i com s’indica a la pròpia web (http://www.redrentabasica.org/rb/): «La renda bàsica universal pot ser la clau per aconseguir una societat més igualitària, on es garanteixin uns ingressos vitals i la llibertat de tota la ciutadania».

«Una Renda Bàsica per a la igualtat» va ser el títol de la intervenció de Sara Berbel, gerent de Política Econòmica i Desenvolupament Local i directora general de Barcelona Activa, on va destacar l’aportació que representaria una Renda Bàsica Universal Incondicionada (RBUI) per a la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones.

Mentre, a la taula rodona «Projectes i experiments de renda bàsica i finançament», en Lluís Torrens, Jordi Arcarons i Bru Lain exposaren els detalls d’un nou model de finançament, realitzat a partir d’alguns milers de declaracions de la renda de l’any 2014, amb un nivell de detall superior als que van ser utilitzats per desenvolupar el primer model, l’any 2010. Les dades són representatives, així com el model, de tota Catalunya. Més enllà de les noves dades aportades, que van permetre ajustar millor els 12 diferents escenaris avaluats, la proposta de finançament de la RBUI segueix tenint les mateixes premisses: finançament mitjançant una reforma de l’IRPF, sense importar cap despesa addicional per part de l’Estat.

En la segona jornada, van tenir lloc dues taules consecutives: «Dones, llibertat, democràcia i renda bàsica. Què pot aportar la renda bàsica a la llibertat, a la lluita contra la discriminació de les dones i a la democràcia?» i «Política Econòmica, treball(s) i renda bàsica: reptes de futur». En la primera, de caràcter més social i polític, van participar Carme Valls, Paula Moreno, Núria Alabao i David Casassas, mentre que en la segona, de caràcter més econòmic, Leire Rincón, Daniel Raventós (president de la Red), Niño Becerra, Pere Rusiñol (redactor de la revista Alternativas Económicas) i Sònia Fuertes.

Totes les taules es van realitzar en l’auditori de Barcelona Activa, ple en tot moment i amb participació de moltes persones molt coneixedores de la proposta RBUI.

A la reunió de socis realitzada al final de la trobada, per tancar l’activitat, es va projectar el documental RBUI, nuestro derecho a decidir, realitzat per Álvaro Orús, i Cenefórum. Per concloure, es va fer un breu col·loqui amb la presència del propi Orús i de Mayte Quintanilla, col·laboradora en el documental i membre d’Humanistas por la RBUI.

Per més informació de la Red RB: http://www.redrentabasica.org/rb, i específicament de les jornades a: http://www.redrentabasica.org/rb/xviii-simposio-de-la-renta-basica.

Related Articles

Deixa un comentari