El govern local pretén resoldre administrativament una denúncia per ‘vulneració de drets dels infants’

No Comment
Lectura del Manifest de les famílies a la porta de l’escola Roser Capdevila. Foto MG

“Mamà, per què no m’han deixat dinar?”

Famílies i direccions de l’escoles demanen revisió del protocol i garantia dels drets dels infants

La Sindicatura de Greuges investiga el cas: “si n’hi ha vulneració de drets, la cosa no pot quedar així”

Pep Valenzuela

Ahir dijous 8 de novembre, a les portes de l’escola Roser Capdevila, una concentració de mares i pares denuncià que almenys 9 alumnes d’aquest centre van ser impedits de dinar al menjador, el passat 29 d’octubre, i es va trucar les famílies perquè els anessin a buscar o, en cas de no ser possible, avisar-los que els donarien un entrepà o «pic-nic». Per les famílies, en tot cas i molt clarament, el problema no és ni burocràtic ni d’administració, sinó que ens trobaríem davant d’un cas flagrant de «vulneració dels drets de la infància».

Després de fer-se pública la notícia dels fets, el govern local va intentar limitar els efectes de la denúncia; però, tot reconeixent els fets, es limità a informar del nombre de casos (158) que s’estaven investigant per suposat impagament de la quota de menjador, tot i que bona part de les famílies afectades són beneficiàries de beca-menjador, i que viuen una situació que es repeteix des de fa anys, d’endarreriment de l’aprovació d’aquesta beca. Des de l’Ajuntament, com sempre, es promet la solució del problema «burocràtic». Però en cap moment es diu res sobre la vulneració de drets dels infants.

Ahir, també la direcció de l’escola Roser Capdevila va fer públic un comunicat en el qual s’indica l’empresa subministradora del servei, Serhs Food, com a responsable dels fets, davant dels quals «volem fer palesa la nostra disconformitat».

Afegeix encara que «un dels principis bàsics i fonamentals de la nostra escola és vetllar per la protecció i la no vulneració dels drets dels nostres infants, per tant volem manifestar el nostre rebuig vers qualsevol fet que pugui posar aquests en risc».

L’equip directiu destaca també que «el protocol establert s’hauria de revisar, ja que creiem que és ambigu i que no dóna resposta a les possibles realitats actuals», tot demanant una «actualització d’aquest perquè no tingui cap nova fallida i sapiguem en tot moment, com a escola i altres entitats, com gestionar la nostra Comunitat Educativa respecte a aquest tema».

El comunicat acaba de forma contundent advertint que «és evident que no es pot permetre que un episodi com aquest es torni a repetir, ja que qualsevol error d’organització i/o gestió té darrere uns nens i nenes que resten desemparats i desemparades en un dret tan fonamental i bàsic com és el menjar».

D’acord amb fonts consultades per Malarrassa, el malestar entre els equips de direcció de les escoles és creixent, perquè no és la primera vegada que es dóna aquesta situació. Asseguren que les direccions no tenen per què veure’s corrents darrere de Serveis Socials, Servei d’Educació de l’Ajuntament i la mateixa empresa, pregant i demanant per intentar garantir que l’alumnat vegi garantits els drets bàsics. «Ens veiem de mans lligades pel culpa d’aquest protocol que és pèssim», hauria declarat alguna d’aquestes direccions, una afirmació que en aquestes alçades fins i tot el mateix govern local quasi reconeix.

Mentrestant, s’anuncia pel pròxim dia 15 una reunió de la direcció de l’escola Roser Capdevila amb l’empresa Serhs per presentar totes les queixes. El dilluns següent hi ha anunciada una altra reunió de totes les direccions amb l’alcalde Vega, on es plantejarà la situació d’indefensió que viuen davant de situacions com aquesta.

Aquests dies, per altra banda, tal com va indicar Lorena Esteban, una de les mares afectades durant la concentració d’ahir, s’ha presentat denúncia davant la Sindicatura de Greuges de Terrassa. Lorena afirmà que la síndica Isabel Marquès va escoltar el relat tot expressant la seva indignació pel que, aparentment, apunta a ser un cas molt clar de vulneració dels drets dels infants. Lorena declarà que en el seu relat va informar que els infants del Roser Capdevila afectats van ser impedits de quedar-se al menjador i que les famílies els van haver d’anar a recollir al despatx de la Direcció. Emfasitzà que «això és intolerable! Què li haig de dir jo a la meva filla quan em demanà: Mamà, per què no m’han deixat dinar?», tot insistint a estar disposada a anar fins al final perquè aquesta vulneració de drets no quedi impune.

Lorena, parlant en nom d’altres famílies, culpa el govern local com a titular i responsable principal i últim del servei de menjadors escolars, al mateix temps que també l’empresa Serhs, que «només busquen benefici econòmic i no els importa res més».

Caldria recordar, en aquest punt, que l’empresa Serhs va guanyar el concurs per ser el preu més barat de menú i oferir un nombre de 500 beques menjador que doblava el nombre de beques que oferia la segona empresa, poc més de 200, i malgrat que en projecte educatiu i altres punts tenia nota més baixa que les altres. De fet, una de les empreses concursants, Fundació Pere Tarrés, va posar una denúncia per «oferta temerària» contra Serhs que, però, va ser desestimada pel tribunal.

Text íntegre de famílies:

Manifest de famílies

Avui venim a denunciar i donar a conèixer els fets ocorreguts el passat 29 d’octubre on a la nostra escola els nostres infants van patir una greu discriminació per capacitat econòmica. La manca de recursos de les famílies, no ha de ser mai motiu perquè un nen passi per l’angoixa de no poder anar al menjador amb els seus companys, no podem permetre que es vegin a la tessitura d’estar al despatx de direcció apartats pendents de què els vinguin a recollir perquè no se’ls hi dóna menjar o com a molt el col·legi t’ofereix la possibilitat d’un entrepà.

Els pares quan deixem als nostres fills al menjador és perquè no tenim altra alternativa, però sempre ho fem amb la confiança que es troben a les millors mans. Dilluns 29 vaig comprovar personalment que això no és així, que l’empresa encarregada de tenir cura dels nostres fills només mira pel seu benefici econòmic. Pensem que, a més, les nostres institucions són responsables directes d’aquests fets, ja que externalitzen i comercialitzen amb una cosa tan bàsica com és l’alimentació dels menors.

No només deixen els nostres fills en mans d’empreses mercenàries, sinó que, a més, permeten que protocols interns de les mateixes desfavoreixin totalment a les famílies vulnerables.

On s’ha vist que s’hagi de pagar un àpat per avançat i et diguin deutora quan ni tan sols ha finalitzat el mes en curs? On s’ha vist que els ajuts de menjadors no es gestionin amb la rapidesa que correspon i a sobre d’alguna manera es criminalitzi les famílies perquè no tenen els suficients recursos per abonar uns imports tan elevats.

Com pot ser que segons Educació existeixin uns protocols a seguir per aquests casos però no es compleixin i no tan sols no ho fan sinó que a més se’ls intenta justificar.

Volem deixar molt clar que no són casos aïllats, que no som dues o tres famílies, que això està passant any rere any des que l’Ajuntament va donar la concessió del menjar dels nostres fills a Serhs FOOD i parlem que portem 3 anys en aquesta situació.

Les famílies demanem a les institucions que es facin responsables i vetllin pel benestar dels menors en comptes de fer-ho per les empreses.

Mai més un nen ni en aquesta ciutat ni en cap altre ha de ser víctima de la tirania d’uns impresentables que només miren pel seu benefici. Mai més cap nen ha de ser discriminat per la seva situació econòmica independentment dels motius pels quals els seus pares no han pogut abonar un rebut d’un mes encara no vençut.

Les famílies volem dir alt i clar mai més cap nen sense menjar.

Related Articles

Deixa un comentari