La col·lecció de llibres Eines neix amb la voluntat de ser un instrument d’informació i coneixement sobre economia social i solidària a Catalunya

No Comment

El Bau House Bar va acollir la presentació dels llibres organitzada per la CUP, dins de les activitats de Terrassa Cooperativa i sota el títol Instruïm-nos.

A Pol·len Edicions hi treballen 3 sòcies que editen llibres de pensament crític, tal com explica un dels seus membres, Jordi Panyellà. Formen part de la XES (la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya) i amb la col·lecció Eines pretenen mostrar com funciona el món i com canviar-lo de manera immediata. Segons les editores, “ja comencem a poder viure d’una altra manera, però també cal fabricar eines encara més robustes i incisives per sostenir l’alegria de la vida enfront de la tristor del capital”.

El primer llibre porta per títol la cita de Foucault Esmolem les Eines i per subtítol Debats de l’Economia Solidària per a la Transformació Social (2017) i recull les idees principals de la primera Escola d’Estiu de la XES escrites per membres de la xarxa. Es tracta d’un recull d’iniciatives socioeconòmiques que afronten necessitats col·lectives amb una perspectiva solidària, de cooperació i d’autogestió. Els textos del llibre parlen, entre altres temes, de cultura, mobilitat, finançament o habitatge. Aquest títol ha estat editat dins d’un projecte d’intercooperació amb l’Editorial Icària i Tigre de Paper.

La col•lecció Eines preten mostrar com funciona el món i com canviar-lo de manera immediata.

El sociòleg i cooperativista Jordi Estivill escriu el segon llibre de la col·lecció sota el títol Invitació a l’Economia Solidària i amb el subtítol Una visió des de Catalunya (2018). Aquest volum dona xifres i posa exemples pràctics de la situació actual de l’economia solidària a Catalunya. A més a més, explica la diferència de conceptes entre l’economia solidària i l’economia social, popular o el tercer sector. A més a més, l’autor també fa un recorregut històric d’entitats per “viure l’economia solidària” a Catalunya.

Finances ètiques i solidàries. Valors, límits i reptes (2018) és el títol del tercer i últim llibre, fins al moment, d’aquesta sèrie on es parla sobre entitats cooperatives i ètiques. Analitza els límits i els reptes de la construcció d’un sistema de finançament ètic i solidari en relació amb uns objectius socials i mediambientals i que sigui rendible econòmicament.

Després de la presentació dels tres llibres es va obrir un debat molt interessant sobre el moment actual de l’economia social i solidària amb el mateix editor de Pol·len, Jordi Panyellà, el membre de la XES de Terrassa, Félix Pardo i l’activista del Vallès Oriental, Arnau Galí. Pardo va aportar una perspectiva crítica i que convidava a la reflexió profunda sobre el model cooperatiu i solidari de Catalunya, on posava sobre la taula el fet de si hi havia o no un canvi efectiu a l’hora de gestionar l’economia personal i si s’estava caient o no en l’autocomplaença amb el model cooperatiu. El membre de la XES a Terrassa va destacar també la importància de la intercooperació per crear sinergies dins del mercat social i animava a afrontar les contradiccions sobre el model.

Galí va fer una reflexió sobre els plantejaments i reflexions que permeten construir l’economia social i solidària i posava com a exemple el model del Quebec. Sobretot va posar èmfasi en què “l’economia social i solidària està naixent en molts aspectes i va molt a poc a poc” i que s’havia de fer un reconeixement als altres per poder fer créixer els projectes i s’havia de remar en contra d’una cultura “que no ens ensenya a col·laborar ni a compartir”.

Panyellà es va declarar “inconscientment optimista” i va remarcar que l’economia solidària “no és una fita, és un punt de partida”. A més a més, va plantejar la idea que hi hagi petites cooperatives en comptes d’una de més gran que gestioni cada sector. Va fer referència a projectes ja iniciats que serveixen com a model pel seu bon funcionament i acollida de la ciutadania: Som Energia, en l’àmbit de la llum domèstica i Som Connexió, en l’àmbit d’internet i tecnologia.

 

Mar Garcia Prat

Related Articles

Deixa un comentari