Els tallers del projecte europeu “Igualtats connectades” finalitzen amb la participació de prop de 300 persones

No Comment

El proper febrer un congrés internacional exposarà la feina feta fins ara

Ahir dimecres va tenir lloc la sessió de tancament dels tallers oberts a la ciutadania del projecte “Igualtats connectades”, que impulsa l’Ajuntament de Terrassa amb finançament europeu i amb la participació de la Universitat de Vic i de l’associació CEPS Projectes Socials. Un total de 280 persones han participat en aquests tallers, impartits amb l’objectiu de formar, sensibilitzar i reflexionar conjuntament sobre la incidència interseccional dels eixos de desigualtat, així com recollir les experiències i aportacions de les persones participants.

A la sessió, guiada per Gerard Coll-Planas i Miquel Missé, especialistes del Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, es va treballar en la conclusió del cicle, donant sentit al procés de la mà de totes les persones participants. Durant el taller es va posar de relleu com el cicle ha permès adquirir un coneixement global del que és la interseccionalitat.

“Igualtats connectades” és un projecte pioner que pretén aplicar la interseccionalitat en les polítiques públiques per la igualtat i contra la discriminació. L’enfoc interseccional posa l’accent en el fet que sovint hi ha més d’un factor de discriminació en una mateixa persona, creant noves necessitats a l’hora de prevenir i evitar la discriminació.

Al llarg dels darrers dos mesos s’han dut a terme cinc tallers dirigits a la societat civil, entitats, particulars i professionals,. La mecànica dels tallers ha estat sempre la mateixa: primer una ponència inicial, a càrrec d’especialistes de reconeguda trajectòria, i després un debat obert. Algunes de les persones participants han assistit a tots els tallers, que en conjunt constitueixen un curset sobre interseccionalitat i polítiques de no discriminació, i altres han assistit només a sessions concretes en funció del tema. Per això el nombre de persones assistents ha oscil·lat entre les 115 i les 178 segons la sessió. L’assistència mitja ha estat de 145 persones per sessió.

Els cinc tallers impartits han estat els següents:

▪ 26 de setembre: Interseccionalitat, com podem posar-la en pràctica? a càrrec de Lucas Platero.
▪ 3 d’octubre: Interseccionalitat i processos participatius, a càrrec de Sam Fernández.
▪ 17 d’octubre: Ser (o no ser) una illa. Com fer de la interseccionalitat una metodologia comunitària, a càrrec de Desiré Rodrigo.
▪ 7 de novembre: Perspectiva interseccional per a la intervenció social, a càrrec de Marisela Montenegro.
▪ 28 de novembre: Debats i reptes en l’aplicació de la interseccionalitat en l’àmbit local, a càrrec de Gerard Coll-Planas i Miquel Missé.
Els vídeos de les ponències es poden veure a http://igualtatsconnect.cat/recursos-formacio/.

De les 280 persones inscrites, 213 han estat dones; 60 homes i 6 persones que es defineixen com a gènere no binari. Per lloc de naixement, 254 eren nascudes a l’Estat i 26 fora. Per residència, 177 eren residents a Terrassa i 103 a altres municipis catalans. Finalment, 90 persones eren treballadores d’administracions locals i supralocals (80 ajuntaments i 10 altres administracions); 80 eren membres d’entitats locals i 110 persones es van inscriure a títol particular.

En paral·lel al cicle de tallers, s’ha dut a terme un cicle d’accions formatives per a personal de l’Ajuntament de Terrassa, que ha arribat a més d’un centenar de professionals de diferents serveis.

Congrés internacional al febrer

La interseccionalitat és una perspectiva que ha estat molt teoritzada però hi ha poca experiència de com es posa en pràctica en polítiques concretes. Per això la UE ha cofinançat amb prop de 200.000 euros el projecte terrassenc. A canvi d’aquest ajut econòmic, la ciutat haurà de posar a disposició de la UE els progressos i coneixements adquirits. En aquest sentit, el projecte culminarà amb la celebració d’un congrés europeu sobre interseccionalitat, en què es presentaran els resultats del treball realitzat, programat pel 13 de febrer de 2019. El congrés, que comptarà amb la participació de persones expertes de l’àmbit català i europeu, servirà per continuar reflexionant i generant coneixement sobre com posar en pràctica la interseccionalitat, així com per compartir aprenentatge i experiències d’aquesta i altres iniciatives impulsades per administracions i entitats.

Related Articles

Deixa un comentari