La Drogueria Ecològica, un projecte amb valors socials i solidaris

No Comment

Caminant pel carrer del Portal Nou ens trobem en el número 14 una drogueria molt peculiar, La Drogueria Ecològica, regentada per Núria Comellas, qui des de fa tres anys, aquest desembre, lluita per un projecte de residu 0 i ecològic, valors que se sumen a la seva manera personal i propera d’atendre les persones que s’apropen a aquest espai.

Parlem sobre aquest espai conduït pel tracte proper de la Núria Comellas.


Detall de la botiga La Drogueria Ecològica per dins amb la Núria Comellas. Foto Ana Mesa

Ana Belén Mesa

Quan va nàixer La Drogueria Ecològica, Núria?
La botiga va començar amb tres persones més al Mercat de la Independència però vam veure que era petit, mancava espai per posar producte i era un moment on no hi havia gaire clientela sobre això. Les altres tres persones van prendre un altre camí i jo vaig decidir venir aquí perquè estava al carrer, era més visible i hi podia col·locar més producte.

Quina és la idea en la qual se sustenta el projecte?
L’origen del projecte era vendre productes de neteja a granel per generar menys plàstic. Les persones es poden emportar una ampolla de casa o d’aquí, que en tenim de plàstic, d’ús alimentari i biodegradable perquè no deixi residu plàstic en el producte que, a més, està lliure de químics i és ecològic.

Però també hi ha altres productes?
Sí, a poc a poc he afegit més productes, tant d’higiene personal com de cosmètica, i recentment una petita part de menjar ecològic. Tots els productes són ecològics amb certificació i no contenen químics, tant els de neteja, com els d’higiene i evidentment el menjar. Al principi vaig intentar que tot fos de proximitat, que fos producte català, però no va ser possible.

Què vols dir amb a poc a poc?
Doncs que primer ho he de provar jo, estar segura que funciona. La cosa que més em terroritza és que diguin que dic mentides, que algú em digués que allò que li vaig dir no és veritat. Jo he d’anar amb la seguretat que allò que venc m’ha funcionat com a mínim a mi, per això he anat a poc a poc.

“Tots els productes són ecològics amb certificació i no contenen químics”

M’ha semblat curiós que diguis que no hi ha empreses que venguin producte ecològic aquí a Catalunya, i això?
Sí, hi ha cases que tenen producte de neteja ecològic, però només d’un tipus, no tota una gamma, i es feia impossible de gestionar, a més que cadascú tenia un envàs i presentació diferent i dificultava l’homogeneïtat per posar-ho de cara al públic.

Finalment vaig trobar una casa a Alemanya amb seu a Mallorca que tenia tota la gamma, fins i tot per persones amb múltiple. Per cosmètica i higiene, en vaig trobar una italiana, Biocenter, però a poc a poc he trobat marques aquí, com els cosmètics Giura-Tort que es troba a Sant Anton de Calonge, una altra que està a Campdevànol, Ripoll, que té productes pels dolors. El menjar és més fàcil que sigui de proximitat, els que hi ha són de Girona i Vic.

Així que al mercat català n’has trobat més fàcil menjar que productes de neteja?
Sí, s’ha de fer una crida en aquest sentit.

Què vols dir Núria?
Doncs que crec que és molt importat que la gent es convenci que posar productes químics al cos no és bo, quedaríem parats si poguéssim veure la quantitat de químics que ens posem al cos cada dia, i la gent no és conscient que tot això va a parar al torrent sanguini, però com que no és quelcom que es veu al moment no en som conscients. El problema és que cada vegada hi ha més persones malaltes degut a això amb sensibilitat química múltiple (afecció adquirida per la múltiple exposició a agents químics). Tinc clientes amb aquesta malaltia i tenen en comú haver treballat com a senyores de la neteja tota la seva vida, amb exposicions químiques com el salfumant o el lleixiu.

Aquí fas una tasca de sensibilització molt important, veig.
Intento, és complicat, sobretot davant el preu. Dono mostres a provar perquè vegin que funcionen sent ecològic i que no fan falta químics, però els preus els frenen. En canvi, qui els ha provat veu que no en surten tan cars, primer per la consciència en la inversió en salut, però després veuen que els dura molt. El problema és que ens han educat a llençar molt producte, que has de posar més perquè quedi net, i ans al contrari, arriba un moment que quan se satura l’aigua es fa l’efecte contrari.

“Ens han educat a llençar molt producte, que has de posar més perquè quedi net, i ans al contrari”

Jo faig el contrari, els hi explico la quantitat necessària de cada producte, i molta clientela em diu que tenen temptacions de posar més, però llavors jo els hi dic que quan els passi pensin en mi dient-vos que no, perquè forma part d’aquesta conscienciació no llençar producte.

Conscienciació i sensibilització semblen ser les claus de tot, no creus Núria?
Si, per mi és una tasca fonamental, que crec que s’hauria de començar des de les escoles. Quan una persona ve aquí i sap el ve a buscar, ja es porten ells mateixos les ampolles de casa. Amb aquelles persones que arriben perquè volen fer un canvi, és un procés més costos, per aquest motiu tinc les ampolles perquè es puguin emportar a casa, i a poc a poc fer que les portin un altre cop a reomplir.

També aquesta consciència del que ens posem al cos, no només en el menjar, que ara hi ha un gran boom i està molt bé, però el que ens posem al cos per fora també entra dins del nostre cos, l’absorbeix i això ho hem de saber.

Atenció personalitzada i propera, coneixement del producte ver trasteig personal, ecològic, residu 0, consciència per les noves malalties que sorgeixen de l’ús continu de químics, valors que s’han de fer visibles i que es troben en aquest projecte de la Núria Comelles.

La Drogueria Ecològica amb Núria Comellas. Foto Ana Mesa

Deixa un comentari