Les càrregues dels Mossos contra la manifestació antifeixista genera un allau d’indignació per la seva desproporció

No Comment

Diverses organitzacions, partits i col·lectius locals rebutgen l’actuació policial per part dels Mossos antidisturbis.

També la mateixa Generalitat reconeix que l’actuació ha pogut ser desproporcionada i demana canvis en els cos policial.

Els agents dels Mossos just abans de carregar contra els manifestants antifeixistes. MG

Miquel Gordillo

Molta indignació la viscuda ahir dijous durant la concentració antifeixista i la posterior càrrega i violència policial rebuda per les 700 persones que es manifestaren a la Rambla Francesc Macià. Violència policial, desproporció, atac contra el poble català, dimissió del Conseller d’Interior Miquel Buch, són algunes de les expressions que s’escolten encara avui, l’endemà d’una jornada tràgica que acabà amb aldarulls, ferits i detingudes després d’una concentració de rebuig a un acte convocat per Vox a Terrassa, que fins el moment s’havia desenvolupat de forma que no mereixia un final així, tant per als manifestants com per als veïns del barri.

Hi ha és un consens entre els manifestants en què l’actuació policial va ser injustificada i indiscriminada, atès que la policia carregà contra tothom qui es concentrà pacíficament davant la plaça 1er de Maig. La concentració va donar inici a les 4 de tarda, i aplegà centenars de persones que respongueren a la crida feta per la plataforma Terrassa Antifeixista per rebutjar l’acte que havia convocat Vox a la plaça 1er de maig a les 6.

Durant tota la tarda s’hi ajuntaren múltiples banderes i pancartes d’organitzacions polítiques, sindicals, col·lectius socials, veïnals i feministes, que conjuntament rebutjaren amb crits contundents “Fora feixistes dels nostres barris”, o “Vecina, despierta, hay un nazi en tu puerta”. No es preveia però la magnitud de la força emprada pels Mossos, la qual fou rebuda primer amb estupefacció, després amb una gran indignació, de forma que el cos policial i els seus responsables polítics foren molt criticats per aquesta actuació i la d’hores abans a Girona.

Va ser més tard, cap a les set de la tarda, quan tingueren lloc les imatges que marcaren la tarda i que posaren Terrassa en el centre mediàtic. Les càrregues dels antidisturbis es produïren a les acaballes, quan s’havia anunciat per part dels convocants que la manifestació es donaria per acabada, un cop havia finalitzat l’acte que havia programat Vox.

L’actuació per part dels Mossos es va entendre com desproporcionades a la magnitud de les provocacions, tal com denunciaren diversos col·lectius i organitzacions polítiques de la ciutat. Minuts abans de produir-se aquesta, des de la megafonia dels antidisturbis s’exigí que es deixessin de llençar objectes – ous i pots de pintura groga -, i que no es traspassés la línia de seguretat marcada per la filera d’agents, la qual cosa en cap cas es va produir. De fet no s’observà cap intenció d’apropar-se al bell mig de la plaça on es trobaven lliurement els simpatitzats de l’acte de Vox, els quals a més començaven a abandonar la plaça. En tot cas, de forma sobtada, sí que arribaren els trets amb projectils de foam i els cops de porra – per sobre de la cintura com és preceptiu en aquests casos- ,i de forma indiscriminada contra tothom que s’hi trobava a la manifestació.

Va ser a continuació que vingueren les imatges de batalla campal, amb corredisses pels carrers adjacents i els posteriors contenidors cremats per part d’un grup, immediatament extingits pels bombers. Abans, el llançament per part dels Mossos de les anomenades bales de foam, juntament amb els cops rebuts, van provocar diversos ferits que van haver de ser atesos, fins a 20 segons els serveis d’assistència sanitària.

Dues detingudes per desordres i la diputada Maria Sirvent, ferida amb una bala de foam

Els greus incidents viscuts a Terrassa, similars als de Girona, ja estan tenint repercussions polítiques, donat que la Generalitat estudia els fets i s’ha reconegut la desproporció de l’actuació policial dels Mossos. Mentrestant, a la nostra ciutat, com que la violència policial i la repressió no s’atura aquí, a banda de la vintena de ferits, dues persones van ser detingudes acusades de desordres públics, les quals han declarat avui divendres al jutjat de Terrassa i han sortit en llibertat. Una de les persones ferides durant les càrregues va ser la diputada de la CUP i exregidora de l’Ajuntament de Terrassa Maria Sirvent, qui rebé un cop a la mà amb pilota de foam quan estava atenent una altra ferida que es trobava estirada a terra, segons la mateixa diputada informà.

A més de manifestacions de rebuig per part de líders polítics locals, també L’ANC ha manifestat en un comunicat el seu “suport i solidaritat amb la vintena de persones ferides, entre les quals es troben la diputada Maria Sirvent i el nostre secretari Pep Tomàs”. A la vegada, mostra rebutja la “violència institucional exercida sobre persones en el seu exercici de la llibertat d’expressió i manifestació”, així com manifesta “preocupació davant la caiguda de la qualitat democràtica”.

Comunicat de la Plataforma Antifeixista de Terrassa

Des de la Plataforma Antifeixista de Terrassa volem felicitar avui a les més de 700 persones que avui han plantat cara al feixisme que es volia manifestar a través del partit ultradretà Vox, que no ha arribat a aplegar ni a 100 persones.

Volem condemnar la violència policial dels mossos d’Esquadra que han actuat disparant projectils de goma i carregant per sobre la cintura i directament al cap, provocant fins al moment 20 persones ferides de diversa gravetat.

Volem solidaritzar-nos amb totes les persones ferides i posem a la seva disposició el mail info@sat-terrassa.cat per si volguessin posar denuncia i assessorament jurídic.

Ens reafirmem en la lluita antifeixista i manifesten que ens seguirem mobilitzant contra tot tipus d’opressions als carrers i a les places. No cedirem ni un pas als feixistes.

Related Articles

Deixa un comentari